Γερμανία: Πότε μια υπογραφή είναι νομικά δεσμευτική;

Πολλοί άνθρωποι το γνωρίζουν: όταν υπογράφουμε για την παράδοση ενός δέματος, συχνά δεν έχει καμία σχέση με τη συνηθισμένη μας υπογραφή. Αλλά ποια νομική σημασία έχουν αυτές οι υπογραφές; Πρέπει το όνομα να είναι ευδιάκριτο κατά την υπογραφή;

  • Το Κέντρο Συμβουλών Καταναλωτών της Θουριγγίας διαβεβαιώνει ότι το όνομα δεν χρειάζεται να είναι ευανάγνωστο στην υπογραφή.
  • Η υπογραφή κατά την παραλαβή μιας αποστολής μπορεί να θεωρηθεί ως μέτρο αυτοεπιλογής του παρόχου υπηρεσιών δεμάτων.
  • Η υπογραφή χρησιμεύει ως απόδειξη της παράδοσης, εξηγεί η εταιρεία GLS.

Τι είναι στην πραγματικότητα μια υπογραφή;

Οι ανώτατοι δικαστές της Γερμανίας έχουν σπάσει αρκετές φορές το κεφάλι τους πάνω σε αυτό το φαινομενικά απλό ερώτημα.

Για παράδειγμα, το 2015 στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο. Σε μια απόφαση της εποχής εκείνης, ειπώθηκε ότι μια νομικά έγκυρη υπογραφή πρέπει να φέρει ατομικά και χαρακτηριστικά γνωρίσματα και να καθιστά δύσκολη τη μίμηση.

Κέντρο συμβουλών καταναλωτών: το όνομα δεν χρειάζεται να είναι ευανάγνωστο

Ο Ralf Reichertz είναι νομικός εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών της Θουριγγίας και λέει: “Δεν χρειάζεται να είναι υπογραφή όπου το όνομα είναι ευανάγνωστο.

Η υπογραφή πρέπει να μπορεί να αποδοθεί σαφώς στο πρόσωπο. Αν υπογράφει πάντα έτσι, τότε μπορεί να του αποδοθεί.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, θα υπάρχει επίσης ένα όνομα ή μια διεύθυνση στα έγγραφα που υπογράφονται.

Υπογραφή για παράδοση δεμάτων δεν αποτελεί γραπτή σύμβαση

Μόνο που η υπογραφή που γράφει κανείς στην οθόνη όταν παραλαμβάνει ένα δέμα έχει συχνά ελάχιστη σχέση με την προσωπική του υπογραφή.

Για τις περιπτώσεις αυτές, ωστόσο, ο νομοθέτης δεν προβλέπει γραπτή σύμβαση – ή, στη νομική γλώσσα, “έγγραφο τύπο” – και, ως εκ τούτου, δεν απαιτεί υπογραφή.

Μπορεί μάλλον να εκληφθεί ως ένα μέτρο που επιλέγουν οι πάροχοι υπηρεσιών δεμάτων από μόνοι τους.

Ο Reichertz εξηγεί: “Αυτό σημαίνει ότι αν έχω υπογράψει κάπου με τον πάροχο υπηρεσιών δεμάτων ότι έχω παραλάβει το δέμα, τότε το κάνω αυτό ώστε ο πάροχος υπηρεσιών δεμάτων να μπορεί να αποδείξει ότι έχει πράγματι παραδώσει το δέμα”.

GLS: Η υπογραφή αποτελεί απόδειξη παράδοσης

Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον πάροχο υπηρεσιών δεμάτων GLS όταν ρωτήθηκε από την MDR AKTUELL.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας γράφει: “Εάν υπάρχει παράπονο για την παράδοση, η ψηφιοποιημένη υπογραφή του παραλήπτη χρησιμεύει ως απόδειξη της παράδοσης της παράδοσης κατ’ οίκον.

Ανεξάρτητα από την ύπαρξη μιας τέτοιας απόδειξης, η GLS Germany θα κινήσει περαιτέρω μέτρα έρευνας σε μια τέτοια περίπτωση, όπως η ανάκριση του οδηγού, προκειμένου να διαλευκανθεί το θέμα ατομικά και το συντομότερο δυνατό προς το συμφέρον του πελάτη.”

Θεωρητικά, η ψηφιοποιημένη υπογραφή μπορεί εύκολα να πλαστογραφηθεί. Αυτό συνέβη και στο παρελθόν. Το 2018, ένας μεταφορέας δεμάτων στο Άουγκσμπουργκ καταδικάστηκε για παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων.

Είχε απλώς υπογράψει για τους παραλήπτες. Τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο, είναι πολύ σπάνιες, σύμφωνα με το Κέντρο Συμβουλών Καταναλωτών της Θουριγγίας.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης