Έλλειψη στα γερμανικά φαρμακεία περίπου 250 φαρμάκων

Τα γερμανικά φαρμακεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω έλλειψης ειδών όπως φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση, σιρόπια πυρετού και ιβουπροφαίνη.

Ο επικεφαλής του Γερμανικού Φαρμακευτικού Συλλόγου προειδοποιεί για “ωρολογιακή βόμβα” σχετικά με τις ελλείψεις προμηθειών στα φαρμακεία της Γερμανίας.

Ο Hans-Peter Hubmann, πρόεδρος της Deutscher Apothekerverband (DAV), λέει ότι τα φαρμακεία σε όλη τη Γερμανία βλέπουν όλο και συχνότερα καθυστερήσεις στην παράδοση ή απλά ξεμένουν από φάρμακα.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 250 φάρμακα που αναφέρονται ως μη παραδοτέα”, δήλωσε καθώς η DAV ετοιμάζεται να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών το Σάββατο.

Ορισμένες ελλείψεις φαρμάκων συνεχίζονται εδώ και μήνες, ή ακόμη και χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις, δήλωσε ο Hubmann, αλλά το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί πρόσφατα.

Η DAV αναφέρει ότι υπήρξε έλλειψη του φαρμάκου για τον καρκίνο του μαστού tamoxifen τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Μάιο, αφήνοντας τους ασθενείς χωρίς φάρμακα.

Οι ελλείψεις δεν αφορούν επίσης απλώς εξειδικευμένα φάρμακα, αλλά αποθέματα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ευρέως, όπως το σιρόπι για τον πυρετό των παιδιών, τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και τα παυσίπονα.

“Πάντα υπάρχουν μερικές εμπλοκές εδώ και εκεί λόγω αποτυχίας ενός προμηθευτή, αλλά λιγότερα από τα μισά προϊόντα που επηρεάζονται σήμερα είχαν ελλείψεις πριν από πέντε χρόνια”, δήλωσε.

Η DAV λέει ότι η τρέχουσα προσέγγιση “μηδενικής κυκλοφορίας” της Κίνας έχει επιδεινώσει το πρόβλημα, επειδή πολλοί παραγωγοί δεν θεωρούν πλέον οικονομικό να παράγουν ορισμένα φάρμακα στην Ευρώπη.

Το σιρόπι πυρετού, για να χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα, βρίσκεται υπό ανώτατο όριο τιμών – περιορίζοντας το κίνητρο για την παραγωγή του στην Ευρώπη.

Με τα δραστικά συστατικά που παράγονται στην Κίνα ή σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ασίας, τα λουκέτα στα κινεζικά λιμάνια εμποδίζουν την έγκαιρη αποστολή ορισμένων φαρμάκων στην Ευρώπη.

“Γι’ αυτό απαιτούμε η παραγωγή δραστικών συστατικών να γίνεται και πάλι στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Hubmann, ζητώντας από τους πολιτικούς να δημιουργήσουν κίνητρα για τις εταιρείες να το πράξουν.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.