Ευρώπη: Τα αυστηρότερα όρια οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ

Ορισμένες χώρες στην Ευρώπη έχουν αυστηρότερες πολιτικές από άλλες όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ και την οδήγηση και αυστηρότερες ποινές για όσους συλλαμβάνονται να υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Οι ευρωπαϊκές χώρες καθορίζουν τους δικούς τους νόμους οδήγησης και τα όρια ταχύτητας και δεν είναι διαφορετικά όταν πρόκειται για τα όρια οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Αν και το ασφαλέστερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι φυσικά να μην πίνετε καθόλου αλκοόλ πριν οδηγήσετε, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ποιο είναι το όριο στη χώρα στην οποία οδηγείτε είτε ως τουρίστας είτε ως κάποιος που διασχίζει συχνά τα ευρωπαϊκά σύνορα με αυτοκίνητο για λόγους εργασίας.

Ενώ σε ορισμένες χώρες, όπως η Τσεχία, υπάρχει μηδενική ανοχή στην κατανάλωση αλκοόλ κατά την οδήγηση, σε άλλες επιτρέπεται να έχουν οι άνθρωποι μια ορισμένη ποσότητα αλκοόλ στο αίμα τους κατά την οδήγηση.

Ωστόσο, όχι μόνο οι κανόνες μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά είναι συνήθως αυστηρότεροι και για τους επαγγελματίες οδηγούς (ή οδηγούς λεωφορείων) και τους αρχάριους οδηγούς.

Εκτός αυτού, η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί, οπότε τα παλιά πρότυπα “μια μπύρα είναι εντάξει” δεν ισχύουν πλέον με ασφάλεια.

Τελικά, ο μόνος τρόπος για να είστε ασφαλείς είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ πριν από την οδήγηση. Οποιαδήποτε ποσότητα θα επιβραδύνει τα αντανακλαστικά, ενώ θα σας δώσει επικίνδυνα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν υπάρχει “ασφαλές” επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ.

Πώς μετράται το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα;

Οι ευρωπαϊκές χώρες μετρούν ως επί το πλείστον τη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα (BAC), η οποία είναι η ποσότητα, σε γραμμάρια, αλκοόλ σε ένα λίτρο αίματος.

Αφού καταναλωθεί το αλκοόλ, απορροφάται γρήγορα από το στομάχι και το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος.

Εκεί, διασπάται από ένα ένζυμο που παράγεται από το συκώτι. Κάθε άτομο απορροφά το αλκοόλ με τη δική του ταχύτητα και το ένζυμο λειτουργεί διαφορετικά στον καθένα.

Η BAC εξαρτάται από αυτές τις μεταβολικές ιδιαιτερότητες καθώς και από το σωματικό βάρος, το φύλο, το πόσο γρήγορα και πόσο ήπιε το άτομο, την ηλικία του και το αν έχει φάει ή όχι (και πόσο), ακόμη και τα επίπεδα στρες εκείνη τη στιγμή.

Με άλλα λόγια, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν τη συγκέντρωση αλκοόλ.

Ο μόνος τρόπος για να μετρηθεί αποτελεσματικά η BAC είναι με τη διενέργεια αιματολογικής εξέτασης – ακόμη και η εξέταση με το αλκοολόμετρο μπορεί να δείξει διαφορετικά αποτελέσματα.

Παρόλα αυτά, αυτή είναι η μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται από πολλές χώρες της ΕΕ όταν αποφασίζουν για τα όρια κατανάλωσης αλκοόλ και τις ποινές για τους οδηγούς.

Ευρώπη: Τα αυστηρότερα όρια οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ
Πώς μετράται το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα; | By Anton Scripachev

Ακολουθούν οι πιο πρόσφατοι κανόνες και όρια

Αυστρία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Ελλάδα, Κάτω Χώρες, Βέλγιο, Πορτογαλία και Κροατία

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, το όριο είναι λίγο κάτω από 0,5g/l για τους συνηθισμένους οδηγούς (για τους αρχάριους ή τους επαγγελματίες οδηγούς μπορεί να ισχύουν αυστηρότεροι κανόνες).

Αυτό το όριο θα μπορούσε να ξεπεραστεί από έναν άνδρα με μέσο βάρος που κατανάλωσε μια μπύρα (που περιέχει 4,2% αλκοόλ) και δύο ποτήρια κόκκινο κρασί (13% αλκοόλ).

Εάν κάποιος συλληφθεί να οδηγεί με περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα του άνω των 0,8g/l στην Αυστρία, μπορεί να πληρώσει πρόστιμο έως και 5.900 ευρώ και να του αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης για ένα έτος σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στη Γαλλία, αν η περιεκτικότητα σε αλκοόλ υπερβαίνει τα 0,8g/l, μπορεί να καταλήξει σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και πρόστιμο 4.500 €. Στη Γερμανία, οι ποινές ξεκινούν από 500 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση άδειας οδήγησης ενός μήνα.

Στην Ελλάδα, οι μεθυσμένοι οδηγοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έως και πολυετή φυλάκιση.

Στη Δανία, για τους πρωτοεμφανιζόμενους παραβάτες είναι πιθανό να τους αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης και θα μπορούσαν να τους ζητηθεί να παρακολουθήσουν αυτοπληρωμένα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής, εάν τα επίπεδα BAC είναι χαμηλά.

Η Ιταλία έχει ποινές που ποικίλλουν ανάλογα με το αν ο οδηγός προκάλεσε ή όχι ατύχημα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύλληψη, πρόστιμα και ποινές φυλάκισης.

Στην Ισπανία, η υπέρβαση του ορίου των 1,2 g/l αποτελεί ποινικό αδίκημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινές φυλάκισης και υψηλά πρόστιμα.

Νορβηγία, Σουηδία και Πολωνία

Στη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Πολωνία, το όριο για τους κανονικούς οδηγούς είναι 0,2g/l. Μια γυναίκα με μέσο βάρος μπορεί να χρειαστεί ένα κανονικό ποτό ή ένα κουτάκι μπύρας για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

Οι ποινές στη Νορβηγία μπορεί να ξεκινούν από πρόστιμο ενός μηνιαίου μισθού και ποινικό μητρώο. Στην Πολωνία, αναμένονται πρόστιμα αν ξεπεράσετε το όριο, ενώ μπορεί επίσης να σας αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης και να σας επιβληθεί ποινή φυλάκισης.

Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία

Η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν από τους αυστηρότερους κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει επιτρεπόμενο όριο αλκοόλ στο αίμα για τους οδηγούς.

Στην Τσεχία, τα πρόστιμα ξεκινούν από 100 έως 800 ευρώ και μπορεί να επιβληθεί απαγόρευση οδήγησης έως και ένα έτος σε όσους οδηγούν με 0,3 BAC.

Ωστόσο, οι αυστηρότερες ποινές επιβάλλονται αν το επίπεδο BAC ξεπεράσει το 1g/l, τα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν τα 2.000 € και στους οδηγούς μπορεί να απαγορευτεί η οδήγηση για 10 χρόνια και να φυλακιστούν για έως και τρία χρόνια.

Το παρόν προορίζεται να αποτελέσει γενικό οδηγό και αναφορά. Ελέγξτε τους ισχύοντες και ειδικούς κανόνες στη χώρα στην οποία σκοπεύετε να ταξιδέψετε.

Ο ευκολότερος και καλύτερος τρόπος για να είστε ασφαλείς και να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και την οδήγηση.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.