Φυσικό θέαμα στη Γερμανία: Τι κρύβεται πίσω από τη μωβ λίμνη;

Μια μικρή λίμνη στο δάσος του Χίλντεσχαϊμ στην Κάτω Σαξονία της Γερμανίας προκαλεί αναστάτωση. Έχει γίνει μωβ. Περί τίνος πρόκειται;

Μια λίμνη κοντά στο Χίλντεσχαϊμ προκαλεί σήμερα αναστάτωση λόγω του χρώματός της. Το υδάτινο σώμα στο δήμο Sibbesse είναι μωβ, όπως φαίνεται στην κεντρική φωτογραφία.

Προφανώς, βακτήρια είναι ο λόγος για τον αποχρωματισμό, σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Διαχείρισης Υδάτων, Προστασίας Ακτών και Προστασίας της Φύσης της Κάτω Σαξονίας (NLWKN).

Ο αποχρωματισμός του νερού μπορεί να έχει πολύ διαφορετικές αιτίες, δήλωσε ο Hans-Heinrich Schuster από το Κέντρο Ικανότητας Λιμνών του NLWKN στο Sulingen (περιοχή Diepholz).

“Τέτοιου είδους τυπικοί αποχρωματισμοί έχουν συχνά το υπόβαθρο ότι εκεί δραστηριοποιούνται μικροοργανισμοί – και εδώ πρόκειται πολύ πιθανόν για μωβ βακτήρια”.

Έτσι αναπτύσσεται το χρώμα

Τα βακτήρια αυτά βρίσκονται συχνά σε υδάτινα σώματα που βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι διαδικασίες ζύμωσης παράγουν υδρόθειο, το οποίο τα βακτήρια μπορούν να χρησιμοποιήσουν μαζί με το φως για τη φωτοσύνθεση.

Οι φυσικές χρωστικές ουσίες, τα λεγόμενα καροτενοειδή, παρέχουν το έντονο χρώμα των βακτηρίων και τα υποστηρίζουν στη φωτοσύνθεση σε αφιλόξενα περιβάλλοντα.

Τα βακτήρια αυτά προσβάλλουν συχνά πολύ μικρά υδάτινα σώματα. Μπορούν όμως να βρεθούν και σε πολύ βαθιές λίμνες όπου δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου οξυγόνο στα βαθύτερα στρώματα, εξήγησε ο Schuster.

Ο ειδικός συμβουλεύει να μην εισέλθετε στα νερά. Ωστόσο, τα βακτήρια δεν είναι γαλαζοπράσινα φύκια, τα οποία μπορεί μερικές φορές να έχουν κοκκινωπό χρώμα. Αυτά είναι ακόμη πιο τοξικά.

Το Κέντρο Λιμναίας Επάρκειας του NLWKN παρακολουθεί τις μεγαλύτερες λίμνες στην Κάτω Σαξονία. Για μικρότερα υδάτινα σώματα, όπως η λίμνη στο Sibbesse, είναι υπεύθυνη μόνο με συμβουλευτική ιδιότητα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης