Γερμανία: Πόσο θα αυξηθούν οι τιμές των ειδών παντοπωλείου το 2023;

Οι τιμές των τροφίμων και των ποτών στη Γερμανία αυξήθηκαν πιο απότομα από ποτέ το 2022: κατά μέσο όρο, οι καταναλωτές πλήρωσαν 13,4% περισσότερο από ό,τι το προηγούμενο έτος. Θα συνεχιστεί η άνοδος αυτή ή είναι ορατή μια αποκλιμάκωση των τιμών;

Μαζί με τις τιμές της ενέργειας, οι τιμές των τροφίμων αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα του ιλιγγιώδους πληθωρισμού που είδε η Γερμανία το 2022.

Το βούτυρο και το ηλιέλαιο κοστίζουν πλέον ένα τρίτο περισσότερο από ό,τι πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία πριν από σχεδόν ένα χρόνο, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Οι τιμές του γάλακτος και των αυγών έχουν εκτοξευθεί κατά περίπου 20 τοις εκατό, ενώ το φρέσκο κρέας και τα λουκάνικα κοστίζουν περίπου 15 τοις εκατό περισσότερο.

Τα λαχανικά έγιναν περίπου 11 τοις εκατό ακριβότερα, ενώ οι τιμές των φρούτων αυξήθηκαν κατά τρία τοις εκατό.

Θα συνεχιστεί η αύξηση ή θα μειωθούν οι τιμές στη Γερμανία;

Καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη των τιμών είναι οι τιμές των πρώτων υλών για τα γεωργικά προϊόντα, το ενεργειακό κόστος και οι παγκόσμιες αποδόσεις των καλλιεργειών – αλλά το ακριβές κόστος είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Συνολικά, οι τιμές των δημητριακών και των τροφίμων στην παγκόσμια αγορά έχουν μειωθεί και πάλι μετά την έκρηξη του κόστους την άνοιξη του 2022, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν “σε υψηλό επίπεδο παγκοσμίως”, δήλωσε ο FAO.

Η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών δεν βλέπει επίσης “καμία χαλάρωση των τιμών ακόμη”, σύμφωνα με τον πρόεδρο Christian von Boetticher σε δήλωσή του.

Η Γερμανική Ένωση Αγροτών (DBV) αναμένει επίσης ότι οι τιμές των τροφίμων θα παραμείνουν σε υψηλότερο επίπεδο φέτος, δήλωσε ο πρόεδρος της DBV Joachim Rukwied στην Berliner Morgenpost.

“Αυτό είναι αναπόφευκτο, διότι το κόστος της ενέργειας, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών ειδικότερα δεν είναι πιθανό να μειωθεί σημαντικά μεσοπρόθεσμα”.

Γιατί οι τιμές των βιολογικών προϊόντων αυξάνονται λιγότερο απότομα στη Γερμανία

Επί του παρόντος, τα λιπάσματα εξακολουθούν να κοστίζουν 3,5 φορές περισσότερο από ό,τι πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να κυμαίνονται σε επίπεδα ρεκόρ, δήλωσε ο Rukwied.

“Λόγω του υψηλού κόστους των εισαγωγών, τα αγροκτήματά μας χρειάζονται υψηλότερες τιμές τροφίμων για να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν”, δήλωσε ο Rukwied.

“Οι πρώτες ύλες που προμηθεύουν οι αγρότες αντιπροσωπεύουν περίπου το 20 τοις εκατό της τιμής των τελικών προϊόντων”.

Αυτό σημαίνει ότι οι βιοκαλλιεργητές που δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα και συνθετικά παραγόμενα αζωτούχα λιπάσματα βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση.

Οι τιμές των βιολογικών καρότων, των μήλων, του βουτύρου ή των αυγών αυξήθηκαν λιγότερο απότομα σε ορισμένες περιπτώσεις από ό,τι τα ίδια προϊόντα από συμβατική καλλιέργεια.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, οι πελάτες έπρεπε να πληρώσουν σχεδόν 60 τοις εκατό περισσότερο για το συμβατικά παραγόμενο βούτυρο στα παντοπωλεία το φθινόπωρο του 2022 από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.

Αντίθετα, οι τιμές για το βιολογικό βούτυρο αυξήθηκαν κατά 35 τοις εκατό στα εκπτωτικά καταστήματα και κατά 29 τοις εκατό στα σούπερ μάρκετ.

“Η βιολογική γεωργία λειτουργεί ως φρένο στον πληθωρισμό”, αναφέρει η Ομοσπονδία Βιολογικής Βιομηχανίας Τροφίμων (BÖLW).

Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των τροφίμων για τα βιολογικά προϊόντα και τα συμβατικά προϊόντα έχουν σχεδόν συγκλίνει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αλλά οι βιοκαλλιεργητές πρέπει επίσης να χρεώνουν υψηλότερες τιμές, επειδή η ίδια γεωργική έκταση αποδίδει λιγότερα προϊόντα από ό,τι οι συμβατικές μέθοδοι καλλιέργειας.

Όμως οι καταναλωτές που αγοράζουν βιολογικά προϊόντα το κάνουν όλο και περισσότερο σε εκπτωτικά καταστήματα και μεγάλα σούπερ μάρκετ, κάτι που τα μικρότερα καταστήματα βιολογικών προϊόντων το αισθάνονται με μείωση στις πωλήσεις και τα έσοδα – αλλά έχει οδηγήσει ακόμη και σε χρεοκοπίες.

“Παρατηρούμε ότι οι πελάτες προσανατολίζονται στα βιολογικά προϊόντα, αλλά όλο και περισσότερο σε φθηνότερα βιολογικά προϊόντα”, λέει ο Peter Röhrig, εκτελεστικός διευθυντής της BÖLW.

Ωστόσο, η αφοσίωση των καταναλωτών στα βιολογικά προϊόντα – και συνεπώς η απόφαση αγορών προς όφελος της βιωσιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος – παραμένει ακλόνητη, είπε.

“Εξαιρετικά ασταθείς” οι αγορές

Σύμφωνα με τον Rukwied, είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθεί πόσο θα αυξηθούν στην πραγματικότητα οι τιμές των φρούτων και των λαχανικών.

“Είναι σαν να κοιτάζεις μέσα σε μια κρυστάλλινη σφαίρα και είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί. Οι αγορές είναι εξαιρετικά ευμετάβλητες αυτή τη στιγμή.

Είναι ένα συνεχές πάνω-κάτω, οπότε το κόστος για τις αγροτικές καλλιέργειες είναι δύσκολο να υπολογιστεί”.

Ένας άλλος παράγοντας που θα επηρεάσει τις τιμές για τις επόμενες σοδειές σπαραγγιών και φράουλας θα είναι ο κατώτατος μισθός, ο οποίος αυξήθηκε σε 12 ευρώ την ώρα τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Ορισμένοι λένε ότι οι υψηλότεροι μισθοί καθιστούν τη Γερμανία λιγότερο ανταγωνιστικό παίκτη σε όλη την Ευρώπη, καθώς είναι φθηνότερο για τους προμηθευτές να αγοράζουν τα άλλοτε βασικά γερμανικά γεωργικά προϊόντα, όπως τα σπαράγγια, από άλλες χώρες, όπως η Ιταλία.

Οι τιμές των τροφίμων στη Γερμανία εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Επί του παρόντος, τα νοικοκυριά δαπανούν περίπου το δέκα τοις εκατό των συνολικών τους δαπανών για τρόφιμα, ποσοστό που είναι χαμηλό παγκοσμίως, δήλωσε ο Rukwied.

“Αυτό μπορεί να αυξηθεί λίγο, αλλά τα τρόφιμα εξακολουθούν να είναι φτηνά στην αγορά στη Γερμανία”.

Θα ήταν ανεύθυνο να εξαρτηθούμε από άλλες χώρες για ζωτικούς πόρους, πρόσθεσε. “Ειδικά όταν πρόκειται για προμήθειες τροφίμων, αυτό δεν πρέπει να συμβεί.

Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την αυτάρκεια”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.