Γερμανία: Άμυνα τράπεζας με “δόντια του δράκου” σε άστεγους

Νικόλαος Σκριτλής

Updated on:

Οι μισοί Γερμανοί έχουν δυσπιστία στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα

Αψυχολόγητο ή απαραίτητη προστασία; Ένα υποκατάστημα τράπεζας στο Μόναχο χρησιμοποιεί μεταλλικές αιχμές (“δόντια του δράκου”) στο πάτωμα για να εμποδίσει τους άστεγους να διανυκτερεύσουν στην αίθουσα των ΑΤΜ – μια εικόνα της οποίας προκάλεσε συζήτηση στο Twitter.

Μια εικόνα προκαλεί αναστάτωση στους χρήστες του Twitter. Στις 12 Δεκεμβρίου, ένας δημοσιογράφος από την πρωτεύουσα του κρατιδίου δημοσίευσε μια φωτογραφία του προθαλάμου του υποκαταστήματος στην Max-Weber-Platz στο δίκτυο και έγραψε: “Ντροπή σας, @sparkasse München. Αν ένας άστεγος θέλει να κοιμηθεί το βράδυ στον χώρο σας, δεν είναι επειδή είναι πολύ άνετος”.

Η ανάρτησή του έχει λάβει πάνω από 16.000 like και έχει σχολιαστεί 867 φορές μέχρι στιγμής.

Σχεδόν όλοι οι χρήστες του Twitter συμφωνούν: αυτό αποτελεί ένδειξη έλλειψης ανθρωπιάς. Ένας χρήστης, για παράδειγμα, γράφει: “Αντί να βοηθήσουν τους άστεγους, οι γερμανικές πόλεις προτιμούν να καταπολεμούν τους άστεγους κατασκευάζοντας μεταλλικές αιχμές για να εμποδίζουν τους άστεγους να εγκατασταθούν μπροστά από τα καταστήματα”.

Αλλά άλλοι χρήστες δείχνουν κατανόηση για το Sparkassen κάτω από την ανάρτηση στο Twitter. Ο χρήστης “Frauke” σχολιάζει: “Το πρόβλημα δεν είναι οι τράπεζες, η αντίδρασή τους είναι κατανοητή καθώς αποξενώνει τους πελάτες, οι ηλικιωμένοι ή οι γυναίκες μπορεί να μην τολμήσουν να μπουν τότε. Οι πόλεις πρέπει απλώς να προσφέρουν περισσότερη υποστήριξη, καταφύγιο το χειμώνα. Οι κοινωνικοί θεσμοί κάνουν αρκετά”.

Η τράπεζα δικαιολογείται

Το γιατί κατέληξε σε μια τόσο δραστική απόφαση εξηγεί εκπρόσωπος της Stadtsparkasse.

Τοποθετήθηκαν πριν από πολύ καιρό στο πλαίσιο ανακαίνισης: “Επειδή σε αυτή τη θέση υπήρχαν πάντα μεγάλα παράπονα πελατών στο παρελθόν, αφού η αίθουσα ΑΤΜ χρησιμοποιούνταν από άστεγους και άλλες ομάδες ως χώρος διαμονής”.

Οι πελάτες αισθάνονταν ανασφαλείς όταν έκαναν ανάληψη χρημάτων αργά τη νύχτα παρουσία αστέγων. Επιπλέον, το δωμάτιο δεν διέθετε ούτε τουαλέτες ούτε κάδους απορριμμάτων.

Ο εκπρόσωπος της Sparkasse πρόσθεσε: “Κατανοούμε πλήρως την κατάσταση των ανθρώπων που δεν έχουν ζεστό κατάλυμα αυτές τις ημέρες”.

Ωστόσο, η πόλη του Μονάχου, καθώς και οργανώσεις βοήθειας προσφέρουν πολυάριθμα καταφύγια για τους ανθρώπους που ζουν στους δρόμους. Το Stadtsparkasse του Μονάχου κάνει συχνά δωρεές σε συλλόγους και οργανώσεις που υποστηρίζουν τους άστεγους.

Παράδειγμα “αμυντικής αρχιτεκτονικής”

Η Verena Zillig, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος Βοήθειας για τους Αστέγους στη Βαυαρία, λέει σχετικά με το μέτρο: “Αυτό το είδος της λεγόμενης “αμυντικής αρχιτεκτονικής” δεν είναι κάτι καινούργιο και συμβαίνει συχνότερα, για παράδειγμα με παγκάκια σε δημόσιους χώρους.

Με αυτά, τα επιμέρους καθίσματα διαχωρίζονται με μπράτσα, ώστε να μην μπορείτε να ξαπλώσετε”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης