Γερμανία – MEGA απεργία: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες;

Απεργίες σε τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία και κλειστές σήραγγες αυτοκινητοδρόμων στη Γερμανία: Τίποτα δεν πρόκειται να προχωρήσει τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023- τουλάχιστον αυτό σχεδιάζουν τα συνδικάτα Verdi και EVG…

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες στη Γερμανία: Οι πιο σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις από το grland.info.

Η Γερμανία είναι πιθανό να βυθιστεί σε κυκλοφοριακό χάος σε μεγάλα τμήματα αυτή τη Δευτέρα.

Με διπλή προειδοποιητική απεργία, το συνδικάτο σιδηροδρόμων και μεταφορών (EVG) και η Verdi θέλουν να παραλύσουν το μεγαλύτερο μέρος της κυκλοφορίας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία.

Οι ακυρώσεις και οι καθυστερήσεις θα επηρεάσουν εκατομμύρια ταξιδιώτες και εργαζόμενους…

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από την μεγάλη απεργία στη Γερμανία;

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό – και με ορισμένους αυτοκινητόδρομους και μέρος της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.

Η EVG πλήττει τους σιδηροδρόμους, πράγμα που σημαίνει ότι τα υπεραστικά, περιφερειακά και προαστιακά σιδηροδρομικά δρομολόγια θα είναι σταματημένα.

Απεργίες σε μεγάλη κλίμακα πραγματοποιούνται επίσης στα γερμανικά αεροδρόμια, εκτός από το Βερολίνο.

Σύμφωνα με την ένωση αεροδρομίων ADV, περίπου 380.000 ταξιδιώτες δεν θα μπορέσουν να απογειωθούν.

Η επιβατική κίνηση θα ακινητοποιηθεί επίσης στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Στο αεροδρόμιο του Μονάχου, οι εργαζόμενοι καλούνται σε απεργία τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα. Η εσωτερική ναυσιπλοΐα θα περιοριστεί επίσης σημαντικά.

Τι προβλέπεται για τις τοπικές μεταφορές;

Σε επτά ομόσπονδα κρατίδια – στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, την Έσση, την Κάτω Σαξονία, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τη Ρηνανία-Παλατινάτο, τη Σαξονία και τη Βαυαρία – δεν θα πραγματοποιηθεί σχεδόν καμία εργασία.

Ήδη από τις αρχές Μαρτίου, το Verdi είχε ακινητοποιήσει τα λεωφορεία, τα τρένα και τα τραμ σε αυτά τα κρατίδια.

Το αν θα υπάρξουν δράσεις στο Μόναχο δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, σύμφωνα με αίτημα του συνδικάτου Verdi από την Bayerischer Rundfunk.

Το συνδικάτο μεταφορών του Μονάχου (MVG), ωστόσο, αναμένει ότι αυτό θα συμβεί. Όπως και τις δύο ημέρες απεργίας στις αρχές Μαρτίου, σχεδιάζουν να διατηρήσουν μέρος των τακτικών δρομολογίων.

Τι θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι οδηγοί;

Κλειστές σήραγγες – αλλά στην αρχή δεν ήταν σαφές πού ακριβώς. “Θα εξετάσουμε ορισμένες σήραγγες”, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Verdi Christine Behle.

Η διέλευση θα είναι τότε εκ των πραγμάτων αδύνατη. Η Behle ανέφερε ως παράδειγμα τη σήραγγα του Έλβα στο Αμβούργο.

Τι σημαίνει η απεργία για τη ναυτιλία;

Οι κόμβοι σε σημαντικές πλωτές οδούς και το λιμάνι του Αμβούργου, για παράδειγμα, πρόκειται να απεργήσουν.

Ορισμένες περιοχές θα είναι τότε εντελώς αποκλεισμένες και το λιμάνι του Αμβούργου δεν θα είναι εν μέρει πλέον προσβάσιμο για μεγάλα πλοία.

Πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η απεργία;

Προβλέπεται να ξεκινήσει στις 00:00 το βράδυ της Δευτέρας – η απεργία πρόκειται να διαρκέσει 24 ώρες.

Ο επικεφαλής της EVG Martin Burkert συνέστησε στους ταξιδιώτες να φτάσουν εγκαίρως στους προορισμούς τους την Κυριακή.

Ωστόσο, οι ταξιδιώτες δεν θα πρέπει να εγκλωβιστούν σε ανοικτές γραμμές. “Δεν θα πετάξουμε κανέναν επιβάτη από το λεωφορείο”, δήλωσε ο Behle.

Πότε θα υπάρξει αποζημίωση για τους σιδηροδρομικούς ταξιδιώτες;

Τα υπεραστικά δρομολόγια της Deutsche Bahn θα ανασταλούν πλήρως τη Δευτέρα. Στην περιφερειακή κυκλοφορία, μεμονωμένα τρένα αναμένεται να κυκλοφορήσουν – αλλά ενδέχεται να υπάρξουν ακυρώσεις και καθυστερήσεις.

Για παράδειγμα, σε όποιον φτάσει στον προορισμό του με καθυστέρηση τουλάχιστον μίας ώρας θα του επιστραφεί το 25% του ναύλου, ενώ αν καθυστερήσει δύο ώρες, η αρμόδια σιδηροδρομική εταιρεία πρέπει να επιστρέψει το 50% του ναύλου.

Σύμφωνα με τον σιδηρόδρομο, οι επιβάτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ ενός κουπονιού ή της καταβολής του ποσού.

Ο σιδηρόδρομος συνιστά να επιβεβαιώνονται οι καθυστερήσεις από τον συνοδό του τρένου ή το προσωπικό του ταξιδιωτικού κέντρου.

Οι συνήγοροι των καταναλωτών συμβουλεύουν επίσης να βγάζουν φωτογραφίες από τους πίνακες προβολής που δείχνουν καθυστερημένα ή ακυρωμένα τρένα ή στιγμιότυπα οθόνης από την εφαρμογή ή την ιστοσελίδα.

Μπορώ να ακυρώσω το ταξίδι με το τρένο;

Εάν είναι προβλέψιμο ότι το τρένο θα φτάσει στον προορισμό του τουλάχιστον μία ώρα αργότερα από το προγραμματισμένο, οι επιβάτες μπορούν να ακυρώσουν το ταξίδι και να λάβουν πλήρη επιστροφή χρημάτων.

Εάν είστε ήδη καθ’ οδόν και ακυρώσετε το ταξίδι σας, μπορείτε να λάβετε επιστροφή χρημάτων για το αχρησιμοποίητο μέρος του ταξιδιού. Εάν επιστρέψετε στο σταθμό αναχώρησης, θα σας επιστραφεί το πλήρες αντίτιμο του εισιτηρίου.

Τι άλλο δικαιούνται οι σιδηροδρομικοί ταξιδιώτες;

Εάν εγκλωβιστείτε σε έναν σταθμό τη νύχτα και δεν μπορείτε να επιβιβαστείτε, δικαιούστε μεταφορά αντικατάστασης, η οποία μπορεί να κοστίσει έως και 80 ευρώ, ή στη χειρότερη περίπτωση διαμονή και μεταφορά εκεί.

Οι σιδηρόδρομοι επισημαίνουν ότι η μεταφορά ή η διαμονή που οργανώνουν οι ίδιοι γενικά υπερισχύει της εναλλακτικής λύσης που οργανώνουν οι ίδιοι οι επιβάτες.

Η τελευταία δεν επιστρέφεται – εκτός εάν ο επιβάτης δεν μπόρεσε να βρει κανέναν στον σιδηρόδρομο.

Ποια δικαιώματα έχουν οι επιβάτες σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης;

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, αεροπορικές εταιρείες όπως η Lufthansa υποστήριζαν ότι οι απεργίες αποτελούσαν “ανωτέρα βία” και “έκτακτη περίσταση” και, ως εκ τούτου, δεν υπόκεινται σε αποζημίωση.

Εν τω μεταξύ, ωστόσο, υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με αυτό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν οι εργαζόμενοι των αεροπορικών εταιρειών απεργούν.

Έχουν ήδη υπάρξει τέτοιες συλλογικές απεργίες;

Ναι, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τότε, οι τοπικές και υπεραστικές συγκοινωνίες καθώς και τα αεροδρόμια σε όλη τη Γερμανία απεργούσαν ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια μιας απεργίας που διήρκεσε αρκετές εβδομάδες.

Ωστόσο, επρόκειτο για τακτική απεργία – όχι για προειδοποιητική απεργία.

Είναι ασυνήθιστες οι συντονισμένες προειδοποιητικές απεργίες από δύο γύρους συλλογικών διαπραγματεύσεων;

“Αυτό είναι κάτι ασυνήθιστο”, δήλωσε στην Deutsche Presse-Agentur ο ειδικός στις συλλογικές διαπραγματεύσεις Thorsten Schulten.

Αλλά αν δύο συνδικάτα διαπιστώσουν ότι διαπραγματεύονται παράλληλα σε παρόμοιους τομείς, η κοινή δράση θα ήταν προφανής, είπε.

Μια μεγάλη προειδοποιητική απεργία στην αρχή ενός γύρου διαπραγματεύσεων σηματοδοτεί στους εργοδότες: “Μιλάμε σοβαρά και οι εργαζόμενοι είναι πίσω μας”.

Θα παραμείνει μοναδική μια ημέρα απεργίας αυτού του μεγέθους;

Αυτό μένει να το δούμε. Τα συνδικάτα δείχνουν εξαιρετική αποφασιστικότητα. “Μπορούμε να απεργήσουμε”, τόνισε ο επικεφαλής της Verdi, Frank Werneke.

Ωστόσο, ο Schulten, ειδικός στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αναμένει προς το παρόν ότι η κοινή ημέρα απεργίας θα παραμείνει “προς το παρόν μια μοναδική ενέργεια”, όπως λέει ο ερευνητής του Ινστιτούτου WSI του Ιδρύματος Hans Böckler, το οποίο βρίσκεται κοντά στα συνδικάτα.

Εξάλλου, δεν υπάρχει κανένα κοινό όργανο σχεδιασμού στα διάφορα συνδικάτα.

Γιατί υπάρχει ημέρα σούπερ απεργίας;

Από την άποψη των συνδικάτων, οι εργοδότες έχουν δείξει πολύ μικρή κινητικότητα σε διάφορους γύρους συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Με τη μεγάλη δράση της Δευτέρας, τεντώνουν το σχοινί στα άκρα ακριβώς την κατάλληλη στιγμή για τον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων για τη δημόσια υπηρεσία.

Για τους 2,5 εκατομμύρια ομοσπονδιακούς και δημοτικούς υπαλλήλους, η Verdi και η ένωση δημοσίων υπαλλήλων dbb ζητούν 10,5% περισσότερα εισοδήματα, αλλά τουλάχιστον 500 ευρώ περισσότερα το μήνα.

Εν τω μεταξύ, η EVG δίνει μάχη με διάφορες εταιρείες για περισσότερα χρήματα – με ιδιαίτερη έμφαση στην Deutsche Bahn.

Πώς αντιδρούν οι εργοδότες στις ανακοινώσεις;

“Δεν είναι εντάξει” είναι η ανακοίνωση για την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Δημοτικών Εργοδοτών (VKA), Karin Welge.

Η Welge υποστηρίζει ότι ένα αποτέλεσμα θα μπορούσε τελικά να βρεθεί στον τρίτο γύρο στο Πότσνταμ.

Ο διευθυντής προσωπικού των σιδηροδρόμων Seiler ζήτησε επίσης “μια γρήγορη λύση” αντί για μια μεγάλη προειδοποιητική απεργία.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών Volker Wissing (FDP) κάλεσε τα συνδικάτα να επιδείξουν μετριοπάθεια.

Ποια είναι τα σενάρια;

Για τον δημόσιο τομέα, ο ειδικός σε θέματα συλλογικών διαπραγματεύσεων Schulten υπενθυμίζει τη διαδικασία στην ταχυδρομική υπηρεσία:

Εδώ, τα μέλη της Verdi είχαν ήδη ψηφίσει υπέρ μιας απεργίας επ’ αόριστον.

Στη συνέχεια, όμως, ακολούθησε ένας άλλος γύρος διαπραγματεύσεων χωρίς άλλη καθυστέρηση – και επιτεύχθηκε συμφωνία.

Κάτι τέτοιο είναι επίσης πιθανό να συμβεί και στον δημόσιο τομέα. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο Πότσνταμ την επόμενη εβδομάδα, θα γίνει πιθανώς πρώτα μια προσπάθεια διαμεσολάβησης, λέει ο Schulten.

Περισσότερη ενημέρωση σχετικά με την τεράστια απεργία στη Γερμανία ΕΔΩ!

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης