Η Γερμανία θα άρει τους περιορισμούς για ομοφυλόφιλους αιμοδότες

Η Γερμανία θα τροποποιήσει τις οδηγίες της για την αιμοδοσία, ώστε να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Οι επίσημες κατευθυντήριες γραμμές θα προσαρμοστούν έτσι ώστε οι δυνητικοί αιμοδότες να μην αξιολογούνται πλέον διαφορετικά με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, δήλωσε ο Karl Lauterbach στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RND.

“Το αν κάποιος μπορεί να γίνει αιμοδότης είναι ζήτημα κινδύνου συμπεριφοράς, όχι σεξουαλικού προσανατολισμού”, δήλωσε ο Lauterbach.

“Δεν πρέπει επίσης να υπάρχουν κρυφές διακρίσεις σε αυτό το θέμα”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου (BAK), οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες επιτρέπεται να δώσουν αίμα μόνο εάν δεν είχαν ” νέο ή περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους” τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Οι υπόλοιποι άνθρωποι αξιολογούνται με βάση το αν “αλλάζουν συχνά συντρόφους”.

Οι κανόνες χρονολογούνται από την επιδημία του HIV/AIDS τη δεκαετία του 1980, όταν οι ομοφυλόφιλοι άνδρες θεωρούνταν ότι διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι δυνητικοί δότες θα αξιολογούνται μόνο με βάση “την ατομική συμπεριφορά του ατόμου που επιθυμεί να δωρίσει”, σύμφωνα με το RND.

Μια τροποποίηση του νόμου θα τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου, μετά την οποία η BAK θα έχει τέσσερις μήνες για να καταρτίσει νέες κατευθυντήριες γραμμές, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Γερμανική Ένωση Λεσβιών και Ομοφυλοφίλων (LSVD) χαιρέτισε τα σχέδια, χαρακτηρίζοντάς τα “εδώ και καιρό αργοπορημένα”.

Η Christine Aschenberg-Dugnus, εμπειρογνώμονας υγείας του φιλελεύθερου κόμματος FDP, δήλωσε ότι οι προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές ήταν “όχι μόνο ξεπερασμένες, αλλά απλώς συνιστούσαν διακρίσεις”.

“Όποιος θέλει να δώσει αίμα θα πρέπει να μπορεί να το κάνει. Διότι η αιμοδοσία σώζει ζωές”, δήλωσε η ίδια.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης