Γερμανία: Εκατομμύρια μάσκες δεν έπρεπε να διανεμηθούν

Εκατομμύρια μάσκες που αγόρασε η Βαυαρία στην αρχή της πανδημίας δεν έπρεπε να κυκλοφορήσουν. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι εμπειρογνώμονες της εξεταστικής επιτροπής του βαυαρικού κοινοβουλίου.

Χρειάστηκαν οκτώ μήνες για να ολοκληρωθεί η έκθεση. Τελικά, οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν σε ένα σαφές συμπέρασμα: εκατομμύρια μάσκες που αγόρασε το κρατίδιο της Βαυαρίας από τις εταιρείες Emix και Lomotex στις αρχές του 2020 δεν έπρεπε να τεθούν σε κυκλοφορία.

Αυτό επιβεβαίωσαν δύο εμπειρογνώμονες στην εξεταστική επιτροπή του βαυαρικού κρατικού κοινοβουλίου. Η επιτροπή είχε αναθέσει στον οργανισμό δοκιμών της, το Ινστιτούτο ift στο Ρόζενχαϊμ, να πραγματοποιήσει τον έλεγχο της μάσκας τον Φεβρουάριο.

Εμπειρογνώμονες: Οι περισσότερες μάσκες δεν είναι κατάλληλες για προστασία

Το πρώτο πράγμα που έλεγξαν οι ειδικοί: Η ποιότητα των ίδιων των προστατευτικών μασκών – αν εφαρμόζουν πραγματικά καλά.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Ingo Leuschner του κέντρου δοκιμών στο Rosenheim: “Οι μάσκες δεν πληρούν το πρότυπο”.

Αυτό σημαίνει ότι οι μάσκες δεν είναι κατάλληλες για προστασία από πανδημία. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες μπόρεσαν να δοκιμάσουν μόνο τμήματα μιας παράδοσης μασκών από την εταιρεία Lomotex- καμία από τις μάσκες της Emix δεν ήταν διαθέσιμη.

Κενά, σφάλματα και παράξενες πληροφορίες στα πιστοποιητικά μάσκας

Το δεύτερο πράγμα που έλεγξαν οι ειδικοί από το Ρόζενχαϊμ: Τα πιστοποιητικά των μασκών.

Ήταν απολύτως ασαφείς: Αριθμοί, αλληλουχίες γραμμάτων και επιγραφές που δεν ήταν ακριβώς σωστές και κενά παντού – σαν ένα τεστ όπου κάνεις μόνο το θεωρητικό μέρος αλλά καθόλου πρακτική, περιγράφει ο Leuschner.

Συνολικά, το ένα τρίτο των εγγράφων δεν ήταν εκεί που έπρεπε να είναι και ένα άλλο τρίτο ήταν “αρκετά περίεργο”, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

Θα μπορούσαν να ασχοληθούν μόνο με το υπόλοιπο ένα τρίτο. Ένα άλλο πρόβλημα ήταν ότι ορισμένα από τα έγγραφα ήταν στα αραβικά και τα κινεζικά και έπρεπε να μεταφραστούν και να ταξινομηθούν από τις αρχές του εξωτερικού.

Οι βουλευτές απαιτούν: Ανάκτηση χρημάτων για ελαττωματικές μάσκες

Το Landtag εξετάζει τώρα αν μπορεί να διαβιβάσει την έκθεση μάσκας και στο Υπουργείο Υγείας. Ορισμένοι βουλευτές απαιτούν ήδη από το υπουργείο να πάρει πίσω τα χρήματα για τις ελαττωματικές μάσκες.

Ο Markus Rinderspacher από το SPD το θέτει ως εξής: “Θέλουμε πίσω τα χρήματά μας!

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης