Γερμανία: Τα ενοίκια αυξάνονται ταχύτερα από τον πληθωρισμό

Αυξήσεις «φωτιά» στα ενοίκια σε όλη τη Γερμανία

Οι τιμές στη γερμανική αγορά ενοικίων αυξήθηκαν έως και 9% τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με νέα έκθεση της immowelt…

Στις περισσότερες μεγάλες γερμανικές πόλεις, τα ενοίκια αυξήθηκαν μεταξύ Ιουλίου 2022 και Ιουλίου 2023, σε ορισμένα μέρη ξεπερνώντας τον ρυθμό του πληθωρισμού – και δεν φαίνεται να υπάρχει ανακούφιση στον ορίζοντα.

Τα ενοίκια αυξάνονται σε 69 από τις 80 μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις

Σε μια ετήσια σύγκριση των ζητούμενων ενοικίων για σπίτια και διαμερίσματα σε όλη τη Γερμανία, η immowelt διαπίστωσε ότι τα ενοίκια αυξήθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες σε 69 από τις 80 μεγαλύτερες πόλεις.

Για την ανάλυση, η immowelt εξέτασε το ζητούμενο ενοίκιο για ένα τυπικό διαμέρισμα (80 τετραγωνικά μέτρα, τρία δωμάτια, στον δεύτερο όροφο, χωρίς τα κοινόχρηστα) που αναγράφεται στον ιστότοπό της και συνέκρινε τα στοιχεία με εκείνα του προηγούμενου έτους.

Στο Μόναχο -που είναι ήδη η ακριβότερη πόλη της Γερμανίας– οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται.

Τα μέσα ζητούμενα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 5,2% τους τελευταίους 12 μήνες, στα 17,55 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στο Αμβούργο και το Βερολίνο, τα ζητούμενα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 3,9 τοις εκατό, στη Στουτγάρδη κατά 2,0 τοις εκατό, στη Φρανκφούρτη κατά 2,4 τοις εκατό και στην Κολωνία κατά 2,7 τοις εκατό.

Συνεχίζοντας μια μακροχρόνια τάση, οι τιμές αυξάνονται πιο σημαντικά στις μικρότερες πόλεις και τα προάστια, καθώς η ζήτηση αυξάνεται με την εισροή ανθρώπων που απομακρύνονται από τις μεγάλες μητροπόλεις αναζητώντας καλύτερες προσφορές.

Το Siegen παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στη μελέτη της immowelt, με τα ζητούμενα ενοίκια να αυξάνονται κατά 9 τοις εκατό σε ένα χρόνο.

Οι άλλες ισχυρότερες αυξήσεις καταγράφηκαν όλες επίσης στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία: στο Mülheim an der Ruhr (αύξηση 7,8 τοις εκατό), στο Hamm (7,7 τοις εκατό) και στο Bottrop (7,6 τοις εκατό).

Σε 10 από τις 80 πόλεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη – Aachen, Bottrop, Hamm, Heilbronn, Jena, Monchengladbach, Mülheim an der Ruhr, Oldenburg, Remscheid και Siegen – τα ενοίκια αυξάνονται ακόμη ταχύτερα από τον τρέχοντα πληθωρισμό του 6,4% – επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους ενοικιαστές που ήδη αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος για τρόφιμα και ενέργεια.

Οι γερμανικές πόλεις όπου τα ενοίκια αυξάνονται ταχύτερα
Τα ενοίκια αυξάνονται σε 69 από τις 80 μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις

Καμία ένδειξη μείωσης των ενοικίων στη Γερμανία στο εγγύς μέλλον

Σύμφωνα με τον Felix Kusch, διευθύνοντα σύμβουλο της immowelt, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρξει στροφή στο εγγύς μέλλον.

“Η εισροή ρεκόρ στη Γερμανία και η ύφεση στην κατασκευή κατοικιών ασκούν πρόσθετη πίεση στις ήδη τεταμένες αγορές ενοικίων”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

“Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να εξετάζουμε τον αριθμό των οικοδομικών αποπερατώσεων, ο οποίος φθάνει σε νέο χαμηλό κάθε μήνα”.

Οι ειδικοί εκτιμούν σήμερα ότι στη Γερμανία λείπουν περίπου 700.000 διαμερίσματα, αριθμός που θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς η Γερμανία καταγράφει υψηλά ποσοστά μετανάστευσης.

Πέρυσι, η καθαρή μετανάστευση έφθασε το ρεκόρ του 1,5 εκατομμυρίου ατόμων.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει 400.000 νέα διαμερίσματα ετησίως, αλλά ο στόχος αυτός φαίνεται να απέχει πολύ.

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η αύξηση του κόστους θα μπορούσε να συμπιέσει την κατασκευή κατοικιών κατά 32% έως το 2025.

Μόλις 200.000 διαμερίσματα αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης