Γερμανία: Καταφύγια ζεστασιάς για χιλιάδες πολίτες σε δημοτικά στάδια

Πάνω από το – απαγορευτικό – επίπεδο των 200 ευρώ ανά MWh κινείται για άλλη μία φορά η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς η Ρωσία συνεχίζει το «μαρτύριο της σταγόνας», διοχετεύοντας φυσικό αέριο στο 20% της δυναμικότητάς του, με την επίκληση «τεχνικών λόγων».

Την ίδια στιγμή, οι υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας, της μεγαλύτερης Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζουν πληρότητα 68% – αλλά το ποσοστό αυτό ενδέχεται να υποχωρήσει μετά τις μειωμένες ροές μέσω Nord Stream.

Έτσι, η Γερμανία, η πιο εκτεθειμένη ευρωπαΐκή χώρα στην ρωσική ενέργεια, κινδυνεύει να χάσει τον στόχο για 95% πληρότητα των αποθηκών αερίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου, όπως γράφει το Bloomberg.

Με τη Μόσχα να συνεχίζει να περικόπτει τις παραδόσεις και τη Γαλλία να μην έχει την δυνατότητα να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στις γειτονικές χώρες, λόγω των προβληματικών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτει, ο κίνδυνος για μια ενεργειακή κρίση στη Γερμανία φουντώνει: πλέον εξετάζονται ιδέες όπως η δημιουργία «οάσεων ζεστασιάς» σε δημοτικά στάδια, ώστε να μην παγώσουν οι πολίτες που δεν θα μπορούν να ζεσταθούν επαρκώς τον χειμώνα στα σπίτια τους, αλλά και η μεταφορά μέρους της τεράστιας γερμανικής χημικής βιομηχανίας στην Τουρκία – καθώς το καθεστώς Ερντογάν εξακολουθεί να απολαμβάνει σταθερή ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

Η Γερμανία απειλείται με δελτίο για την προμήθεια φυσικού αερίου και οικονομική ύφεση με τις αρχές να ανησυχούν πως θα ξεσπάσει κοινωνική αναταραχή εάν οι ενεργειακές ελλείψεις κινηθούν σε ανεξέλεγκτα επίπεδα, γράφει το Bloomberg.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει την αναβίωση των παροπλισμένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, σε μια κλιματική οπισθοδρόμηση, και συνιστά στους Γερμανούς να εγκαθιστούν πιο αποδοτικά συστήματα στα μπάνια τους και να πλένουν τα ρούχα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Εάν τα μέτρα για την εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης αποτύχουν, η γερμανική κυβέρνηση έχει τη δικαιοδοσία να κηρύξει “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, η οποία θα σημαίνει ότι το κράτος θα αναλάβει τον έλεγχο της διανομής του φυσικού αερίου, γράφει το Bloomberg.

Νοικοκυριά και σημαντικές υποδομές, όπως τα νοσοκομεία, κερδίζουν χρόνο λόγω του καλοκαιρού, αλλά κανείς δεν εγγυάται ότι οι θερμοκρασίες των δωματίων θα είναι τον χειμώνα το ίδιο άνετες με πέρσι τον χειμώνα.

Οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας θα εντείνουν την πίεση στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα. Ήδη περίπου ένας στους τέσσερις Γερμανούς έχει περιέλθει σε ενεργειακή ένδεια, που σημαίνει ότι το κόστος για τη θέρμανση και την ηλεκτοδότηση επηρεάζει την ικανότητα κάλυψης άλλων δαπανών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλέον προγράμματα στήριξης των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα.

Ο επερχόμενος χειμώνας θα αναγκάσει τις ενεργειακές εταιρείες σε Ευρώπη και Ασία να δώσουν μάχη για τα ήδη περιορισμένα αποθέματα LNG.

Η εκτίναξη των τιμών ως επακόλουθο αυτού του σεναρίου θα μπορούσε να μειώσει κατά 17% τη βιομηχανική ζήτηση για το καύσιμο, εκτιμά η Penny Leake, αναλύτρια της Wood Mackenzie.

“Εάν οι ροές μέσω του Nord Stream παραμείνουν στο 20%, πλησιάζουμε στην επικίνδυνη ζώνη”, τόνισε.

Ο επιχειρηματικός κλάδος αντιδρά . Έρευνα του επιχειρηματικού λόμπι DIHK σε 3.500 επιχειρήσεις έδειξε ότι το 16% των βιομηχανιών εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει την παραγωγή ή να εγκαταλείψει ορισμένες δραστηριότητες λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Μεταξύ αυτών, η BASF SE, με τον χημικό “κολοσσό” να προσανατολίζεται σε μείωση της παραγωγής αμμωνίας, για την οποία χρειάζονται σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου, αφού η εκτίναξη του κόστους καθιστά ασύμφορη οικονομικά την εν λόγω δραστηριότητα της εταιρείας, γράφει το Bloomberg.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η Γερμανία κινδυνεύει να χάσει το 4,8% της οικονομικής της παραγωγής εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου και η Bundesbank έχει προσδιορίσει την πιθανή ζημία σε 220 δισεκατομμύρια ευρώ.

“Το οικονομικό μας σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει”, τόνισε ο Michael Kretschmer, πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας. “Αν δεν προσέξουμε, η Γερμανία θα μπορούσε να αποβιομηχανοποιηθεί”, δήλωσε στην εφημερίδα Die Zeit.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.