Γερμανία: Όλο και περισσότεροι νέοι είναι χρεωμένοι

Κάθε πέμπτο άτομο μεταξύ 14 και 25 ετών χρωστάει, προειδοποιεί η μελέτη “Η νεολαία στη Γερμανία“. Οι σύμβουλοι χρέους αναμένουν αύξηση της υπερχρέωσης λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας – και ζητούν περισσότερη πρόληψη.

Ιδιαίτερα μετά τη μετακόμιση στο πρώτο δικό του διαμέρισμα ή στην πρώτη του συγκατοίκηση, η αγορά με πίστωση είναι δελεαστική, εξηγεί η Inge Brümmer, επικεφαλής της συμβουλευτικής για το χρέος των νέων στην Arbeiterwohlfahrt στο Μόναχο.

Σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές στατιστικές των κέντρων συμβουλευτικής χρέους, οι νέοι που ζητούν συμβουλές έχουν κυρίως προβλήματα με το κόστος του κινητού τηλεφώνου.

Οι προσφορές δεκάδων διαφημίζουν μηδενικό επιτόκιο, για παράδειγμα για συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας με ένα νέο μοντέλο κινητού τηλεφώνου, αλλά οι όροι του συμβολαίου συχνά περιλαμβάνουν αυξανόμενες μηνιαίες δόσεις, υψηλό κόστος συμβολαίου και τόκους υπερημερίας

. Ένα συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας που καταγγέλλεται από τον πάροχο λόγω καθυστέρησης πληρωμής μπορεί να σημαίνει απαιτήσεις αποπληρωμής ύψους 1.000 έως 2.000 ευρώ, προειδοποιεί η σύμβουλος χρέους Inge Brümmer.

Έλλειψη επάρκειας σε οικονομικά και νομισματικά θέματα

Σύμφωνα με έρευνα της Statista από το 2020, το 48% των ερωτηθέντων προτιμά να χρησιμοποιεί καταστήματα και υπηρεσίες πληρωμών στο διαδίκτυο.

Πάροχοι όπως η Klarna ή η Paypal συνεργάζονται με περισσότερους από 450.000 διαδικτυακούς εμπόρους και το υπόλοιπο του λογαριασμού δείχνει στους νεαρούς καταναλωτές μόνο αργότερα πόσο υψηλά αθροίζονται τα έξοδα και οι τόκοι των επιμέρους παρόχων.

Όσοι συμφωνούν γρήγορα με τα cookies ή τους όρους και τις προϋποθέσεις προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τις εφαρμογές ή τους ιστότοπους παραβλέπουν τις παγίδες χρέους στα ψιλά γράμματα, προειδοποιούν τα γερμανικά κέντρα προστασίας των καταναλωτών.

Οι μικρές μεμονωμένες χρεώσεις μέσω Googlepay ή Applepay, είτε στο ταμείο του σούπερ μάρκετ είτε στο διαδίκτυο, είναι επίσης προβληματικές, επειδή αθροίζονται απαρατήρητες.

Η Inge Brümmer ζητά, επομένως, οι γνώσεις σχετικά με την κατανάλωση και τον προϋπολογισμό να εδραιώνονται σταθερά στα τακτικά σχολικά μαθήματα.

Σε μια έρευνα για τη νεολαία που διεξήγαγε η Γερμανική Ένωση Τραπεζών το 2021, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν μάθει ελάχιστα για τα χρήματα και τα οικονομικά στο σχολείο.

Η πρόληψη στα σχολεία αποκτά μεγαλύτερη σημασία

Με την ιδέα “Σχολείο για τη ζωή”, το Υπουργείο Παιδείας της Βαυαρίας θέλει να προωθήσει συγκεκριμένα τις καθημερινές ικανότητες των μαθητών, συμπεριλαμβανομένης της καταναλωτικής συμπεριφοράς και της διαχείρισης του νοικοκυριού.

Οι υποχρεωτικές εβδομάδες σχεδίων και τα εργαστήρια που ξεκινούν από το δημοτικό σχολείο έχουν ως στόχο να μεταδώσουν βασικές γνώσεις με τη βοήθεια εξωτερικών εμπειρογνωμόνων.

Τα σχολεία επιλέγουν σε ποια θέματα από την καθημερινή ζωή θέλουν να εστιάσουν.

Διαφορετικά επίπεδα προϋπάρχουσας γνώσης μεταξύ των νέων

Οι προηγούμενες γνώσεις στις τάξεις ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, εξηγεί η Ruth Pfeffer του Cash-Less Munich.

Η ομάδα της διοργανώνει εργαστήρια για τα χρήματα και την πρόληψη του χρέους σε επαγγελματικά σχολεία, γυμνάσια και δημοτικά σχολεία.

Εταίροι του προγράμματος είναι η κοινωνική υπηρεσία της πρωτεύουσας του κρατιδίου και το Kreisjugendring.

Με τη βοήθεια διδακτικών φακέλων, ταινιών ή επιχειρηματικών παιχνιδιών, οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια μαθαίνουν να προγραμματίζουν τα έξοδά τους και να αποφεύγουν τις παγίδες χρέους.

Η Melanie Schmerbeck είναι υπεύθυνη για τη συμβουλευτική και την πρόληψη του χρέους των νέων στο κοινωνικό συμβουλευτικό κέντρο της Caritas στο Erding και ανέπτυξε για τον σκοπό αυτό το παιχνίδι προσομοίωσης “Fit for Live”.

Η κοινωνική λειτουργός βιώνει μεγάλο ενδιαφέρον: Πολλοί μαθητές σοκάρονται από το πόσο ακριβή είναι η στέγαση και πόσο λίγο από το ακαθάριστο εισόδημά τους περισσεύει στην πραγματικότητα για κατανάλωση στον ελεύθερο χρόνο.

Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι χρεώνονται

Τα περισσότερα χρέη των νέων ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες ευρώ, σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές στατιστικές των κέντρων συμβουλευτικής χρέους στη Γερμανία.

Οι λόγοι για την υψηλότερη υπερχρέωση είναι συνήθως ο πρώιμος σχηματισμός οικογένειας ή το διαζύγιο, η απώλεια μιας θέσης μερικής απασχόλησης, η ανεργία, η ασθένεια ή τα προβλήματα εθισμού.

Το ποσοστό των νέων κάτω των 30 ετών που έχουν ήδη χρέη πολλών χιλιάδων ή και δέκα χιλιάδων ευρώ αυξάνεται σε παγγερμανικό επίπεδο και η υπερχρέωση απειλεί κυρίως άτομα με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Η ομάδα του ISKA από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Πολιτιστικής Εργασίας της Νυρεμβέργης προσφέρει τακτικά διαβουλεύσεις “My Cash” για άτομα κάτω των 25 ετών.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο χρέους Michael Weinhold, η ομάδα αυτή αποτελεί το 4 με 6 τοις εκατό όλων όσων ζητούν συμβουλές στο κέντρο συμβουλευτικής χρέους στη Νυρεμβέργη.

Υπάρχει όμως μεγάλος αριθμός μη αναφερόμενων περιπτώσεων, λέει ο Weinhold. Συχνά σε αυτή την ηλικία, οι γονείς μπορούν ακόμη να βοηθήσουν σε οικονομικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης