Γερμανία: Ενίσχυση Δεκεμβρίου και αντιστάθμιση πληθωρισμού

Λόγω του υψηλού πληθωρισμού, οι πολιτικοί έχουν καταρτίσει τρία πακέτα ανακούφισης που αρχίζουν σταδιακά να εφαρμόζονται.

Μεταξύ αυτών είναι η καταβολή προκαταβολής για τη θέρμανση, ένα ασφάλιστρο πληθωρισμού από τον εργοδότη και πρόσθετα χρήματα για τους συνταξιούχους.

Με την έναρξη του Δεκεμβρίου, τρία πακέτα ανακούφισης που έχουν θεσπίσει οι πολιτικοί για τους πολίτες τίθενται σταδιακά σε ισχύ.

Πολλοί εργαζόμενοι θα λάβουν πριμ πληθωρισμού από τον εργοδότη τους τις επόμενες εβδομάδες, ενώ οι συνταξιούχοι θα λάβουν επίσης πρόσθετα χρήματα.

Ποια εφάπαξ πληρωμή υπάρχει τον Δεκέμβριο;

Η Γερμανία θα αναλάβει την προκαταβολή για τους πελάτες φυσικού αερίου και τηλεθέρμανσης για τον τρέχοντα μήνα.

Τα ιδιωτικά νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις με ετήσια κατανάλωση μικρότερη από 1,5 εκατομμύριο κιλοβατώρες θα επωφεληθούν.

Οι παιδικοί σταθμοί, οι υπηρεσίες πρόνοιας νέων, τα γηροκομεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα λάβουν επίσης έκτακτη ενίσχυση, εάν η κατανάλωσή τους είναι υψηλότερη.

Πώς λειτουργεί η “συνδρομή του Δεκεμβρίου”;

Τα νοικοκυριά που έχουν απευθείας σύμβαση με έναν προμηθευτή εξαιρούνται από την πληρωμή σε δόσεις. Όσοι έχουν δώσει εντολή άμεσης χρέωσης δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτε άλλο – ο προμηθευτής είναι υπεύθυνος.

Όσοι έχουν ρυθμίσει πάγια εντολή μπορούν να την αλλάξουν για τον Δεκέμβριο- όσοι δεν το κάνουν, θα πρέπει να λάβουν πιστωτικό σημείωμα ή να χρεωθεί το ποσό στον επόμενο λογαριασμό.

Όσοι κάνουν μηνιαίες μεταφορές μπορούν να το παραλείψουν αυτόν τον μήνα. Όσοι πληρώσουν κατά λάθος, θα αποζημιωθούν αργότερα: με την ετήσια δήλωση για το 2022.

Πόσο μεγάλη είναι η ανακούφιση;

Προσοχή, μαθηματικό πρόβλημα: πολλαπλασιάστε την κατανάλωση από τον τελευταίο ετήσιο λογαριασμό με την τιμή ενέργειας στην αρχή του νέου έτους παράδοσης. Στη συνέχεια, προσθέστε τη βασική τιμή. Το άθροισμα αυτό διαιρούμενο διά του δώδεκα είναι τότε περίπου η κατάλληλη τιμή ανακούφισης.

Μικρή εκκαθάριση: Κατά κανόνα, ο προμηθευτής πρέπει να το υπολογίζει αυτό. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί απλώς η τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου ως βάση υπολογισμού. Αλλά τότε το κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας δεν θα ήταν τόσο μεγάλο.

Και τι γίνεται αν οι ενοικιαστές κανονίζουν την προμήθεια μέσω των ιδιοκτητών τους;

Εάν οι ενοικιαστές κανονίσουν την παροχή μέσω των ιδιοκτητών τους, η ελάφρυνση μεταβιβάζεται μόνο με τον επόμενο ετήσιο λογαριασμό θέρμανσης.

Αυτό μπορεί να διαρκέσει πολύ: οι ιδιοκτήτες έχουν ένα έτος για να προετοιμάσουν και να υποβάλουν τη δήλωση.

Αλλά: Πρέπει ήδη να σας ενημερώσουν για την εκτιμώμενη πίστωση αυτό το μήνα.

Που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι τιμές στη Γερμανία;
Η Γερμανία θα αναλάβει την προκαταβολή φυσικού αερίου και τηλεθέρμανσης

Υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις;

Ναι. Οι ενοικιαστές των οποίων οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν τους τελευταίους εννέα μήνες. Δεν χρειάζεται να πληρώσουν το τέλος αύξησης τον Δεκέμβριο.

Σε κτίρια με κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου, το ένα τέταρτο των λειτουργικών δαπανών που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο δεν χρειάζεται να καταβληθεί εάν η σύμβαση μίσθωσης έχει συναφθεί σχετικά πρόσφατα.

Και εδώ, εάν οι ενοικιαστές δεν αναλάβουν δράση, ο ιδιοκτήτης πρέπει να λάβει υπόψη του τα υπερχρεωμένα χρήματα στην εκκαθάριση των λειτουργικών δαπανών.

Ποιος φεύγει γενικά με άδεια χέρια;

Στους χρήστες συστημάτων θέρμανσης με πετρέλαιο ή ξύλο δεν θα επιστραφεί η έκπτωση του Δεκεμβρίου. Οι κανονισμοί περί δυσχερειών εξακολουθούν να συζητούνται.

Τι συμβαίνει εάν οι ενοικιαστές δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο παρά τη βοήθεια;

Αυτό δεν είναι ακόμη σαφές. Εκτός από ένα ταμείο έκτακτης βοήθειας για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνιστά επίσης προσωρινή προστασία από την απόλυση.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενεργειακά τους χρέη θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον έξι μήνες προθεσμία πριν προκύψουν σοβαρές δυσκολίες με τον ιδιοκτήτη τους. Ωστόσο, στο τέλος θα πρέπει να πληρώσετε.

Και τι γίνεται αν οι ιδιοκτήτες δεν βλέπουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χρήματα για το καθορισμένο ενεργειακό κόστος;

Σε αυτή την περίπτωση, οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων συνιστούν άτοκη ενίσχυση ρευστότητας.

Τα χρήματα γι’ αυτό θα προέλθουν επίσης από το ταμείο έκτακτης βοήθειας που μόλις αναφέρθηκε – έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του νέου έτους.

Τι πρέπει να γνωρίζω για το ασφάλιστρο αντιστάθμισης πληθωρισμού;

Οι εργοδότες μπορούν να χορηγήσουν στους υπαλλήλους τους ένα αφορολόγητο και απαλλαγμένο από εισφορές ποσό έως 3.000 ευρώ – αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι να το πράξουν.

Πρόκειται για μια εθελοντική παροχή που παρέχεται από τους εργοδότες, την οποία έχουν δρομολογήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η Μπούντεσταγκ και το Μπούντεσρατ.

Πολλές εταιρείες σχεδιάζουν να καταβάλουν τα χρήματα τους επόμενους μήνες.

Σημαντικό: Εάν το μπόνους καταβάλλεται – τότε σε όλους τους εργαζόμενους στο ίδιο ποσό, ανεξάρτητα από τη θέση, τις ώρες εργασίας, τη γονική άδεια ή την άδεια ασθενείας. Όσοι φέτος μείνουν με άδεια χέρια μπορούν να ελπίζουν για τα επόμενα χρόνια. Το αφορολόγητο μπόνους μπορεί να καταβληθεί μέχρι το τέλος του 2024.

Πότε θα τεθούν σε ισχύ τα φρένα στις τιμές της ενέργειας;

Τα φρένα τιμών για το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα θα τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος.

Το φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου ισχύει – όπως υποδηλώνει το όνομα – για το φυσικό αέριο, αλλά και για την τηλεθέρμανση από τον Μάρτιο του 2023 έως το τέλος Απριλίου 2024 – αλλά θα υπάρξει επίσης αναδρομική ελάφρυνση τον Μάρτιο για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις θα λάβουν το 80% της κατανάλωσης του προηγούμενου έτους για δώδεκα λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Για τους πελάτες τηλεθέρμανσης ισχύει ανώτατη ακαθάριστη τιμή 9,5 λεπτών. Πέραν αυτού, οι συμβατικά συμφωνημένες τιμές καθίστανται απαιτητές – επομένως υπάρχει μεγάλο κίνητρο για εξοικονόμηση.

Το φρένο στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί στην πραγματικότητα με τον ίδιο τρόπο.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα ιδιωτικά νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις θα περιοριστεί στα 40 λεπτά ανά κιλοβατώρα ακαθάριστα – ακαθάριστα σημαίνει συμπεριλαμβανομένων των φόρων, των εισφορών, των προσαυξήσεων και των τελών δικτύου.

Και εδώ ισχύει η βασική απαίτηση του 80 τοις εκατό της κατανάλωσης του προηγούμενου έτους- οτιδήποτε πάνω από αυτό θα είναι σημαντικά ακριβότερο.

Ποια είναι η κατ’ αποκοπή τιμή ενέργειας για τους συνταξιούχους;

Επιπλέον, οι συνταξιούχοι πρόκειται να λάβουν εφάπαξ ποσό 300 ευρώ για την τιμή της ενέργειας τον Δεκέμβριο για να μετριάσουν το αυξημένο κόστος.

Όλοι οι συνταξιούχοι που διαμένουν στη Γερμανία θα λάβουν το ενιαίο ποσοστό.

Γερμανικές εισφορές: Μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων;
Ποια είναι η κατ’ αποκοπή τιμή ενέργειας για τους συνταξιούχους στη Γερμανία;

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.