Γερμανία: Σημαντική σύνοδος κορυφής Κυβέρνησης-Κρατιδίων

Φρένο στην τιμή της βενζίνης, στέγαση, παγγερμανικό εισιτήριο τοπικών μεταφορών, περίθαλψη προσφύγων στη Γερμανία: Πολλά χρήματα διακυβεύονται σήμερα στη σύνοδο κορυφής ομοσπονδίας-κράτους. Μετά από μια ήδη αποτυχημένη συνάντηση, η πίεση είναι μεγάλη.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα προβεί σε παραχωρήσεις προς τα κρατίδια πριν από την ανανέωση των συνομιλιών σχετικά με τα μέτρα ανακούφισης της χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με σχέδιο ψηφίσματος για τη σημερινή διάσκεψη των επικεφαλής των ομοσπονδιακών κυβερνήσεων και των κυβερνήσεων των κρατιδίων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσφέρει περισσότερα χρήματα για τις τοπικές δημόσιες μεταφορές και για την υποδοχή και την ένταξη των προσφύγων.

Ωστόσο, οι συνομιλίες είναι πιθανό να επικεντρωθούν στα σχέδια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να μειώσει τις πρόσφατα εξαιρετικά αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας για τους πολίτες.

Το πρωί, οι 16 επικεφαλής των κυβερνήσεων των ομόσπονδων κρατιδίων θα συζητήσουν μεταξύ τους και το απόγευμα θα συναντηθούν με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Και οι δύο πλευρές ζήτησαν εκ των προτέρων συμφωνία. Στην προηγούμενη συνάντηση στις αρχές Οκτωβρίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια έφυγαν χωρίς συμφωνία.

Ο Christoph Meyer, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, τόνισε: “Αναμένουμε ότι οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων θα εγκαταλείψουν επιτέλους την αντίστασή τους στο μερίδιό τους στη χρηματοδότηση του τρίτου πακέτου βοήθειας.

Είπε ότι τα ομόσπονδα κρατίδια αποφεύγουν την ευθύνη τους παρά τα υψηλά φορολογικά έσοδα – ενώ οι πολίτες και οι επιχειρήσεις χρειάζονται επειγόντως ανακούφιση.

“Οποιαδήποτε πρόσθετη απαίτηση κονδυλίων από τα ομόσπονδα κρατίδια ή τους δήμους προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι ακατανόητη στην κατάσταση των εσόδων των ομόσπονδων κρατιδίων”, δήλωσε ο Meyer στην Deutsche Presse-Agentur.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Έσσης Μπόρις Ράιν (CDU) θεωρεί ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου με το “φανάρι” έχει καθήκον. “Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί την Τετάρτη, ώστε να υπάρξει συμφωνία”, δήλωσε στο Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Παγγερμανικό εισιτήριο για λεωφορείο και τρένο;

Οι πολίτες είναι πιθανό να ενδιαφερθούν ιδιαίτερα για το αν τα Κρατίδια – Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση μπορούν τελικά να συμφωνήσουν σε ένα παγγερμανικό εισιτήριο τοπικών μεταφορών.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει ήδη συμφωνία ότι θα πρέπει να υπάρχει εισιτήριο 49 ευρώ.

Ωστόσο, τα ομόσπονδα κράτη έχουν θέσει ως όρο τη μόνιμη αύξηση των επιδοτήσεων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει τώρα να κάνει νέα προσφορά στα κρατίδια.

Για το 2022, θέλει να καταβάλει πρόσθετα κονδύλια περιφερειοποίησης ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ από το 2023 και μετά θα αυξηθούν κατά 3% ετησίως.

Είναι αμφίβολο αν αυτό θα είναι αρκετό για τα ομόσπονδα κρατίδια – είχαν ζητήσει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερα από φέτος.

Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόκειται να αυξήσει τα κονδύλια περιφερειοποίησης κατά 1,65 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 και το 2023 λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Ο καγκελάριος Scholz, εν πάση περιπτώσει, ήταν σίγουρος. Ένα τέτοιο “γερμανικό εισιτήριο” είχε σχεδόν συμφωνηθεί με τα ομόσπονδα κρατίδια, δήλωσε την Τρίτη ο πολιτικός του SPD σε διάλογο πολιτών στο Γκίφχορν της Κάτω Σαξονίας. “Αύριο είναι η μέρα που πρέπει επιτέλους να πετύχει”.

Η Γερμανική Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (DGB) ζητά ένα παγγερμανικό κοινωνικό εισιτήριο με ανώτατο όριο τα 29 ευρώ το μήνα.

“Οι ομοσπονδιακοί Πρωθυπουργοί και οι πρόεδροι των υπουργείων πρέπει να συμφωνήσουν επειγόντως για το πώς θα χρηματοδοτηθεί το εισιτήριο των 49 ευρώ στο μέλλον”, δήλωσε επίσης το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της DGB Stefan Körzell.

Είναι σημαντικό να υπάρχει οικονομική ασφάλεια μέχρι το 2030: η επέκταση των τοπικών δημόσιων μεταφορών είναι εφικτή μόνο με σημαντικές επενδύσεις σε νέα δίκτυα, οχήματα και προσωπικό.

Σχέδια για φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου στη Γερμανία

Λίγο πριν από τη συνάντηση στο γραφείο του καγκελάριου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρουσίασε σχέδια για ένα φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου.

Από τη μία πλευρά, το γερμανικό κράτος θα αναλάβει την προσαύξηση του Δεκεμβρίου με μια εφάπαξ πληρωμή.

Επιπλέον, η τιμή του φυσικού αερίου για τους ιδιώτες πελάτες πρέπει να περιοριστεί από τον Μάρτιο, αν είναι δυνατόν και αναδρομικά από τον Φεβρουάριο.

Για το 80% της κατανάλωσης του προηγούμενου έτους, το φυσικό αέριο θα κοστίζει 12 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Όσοι καταναλώνουν περισσότερο θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα. Τα νοικοκυριά με υψηλότερα εισοδήματα πρέπει να πληρώνουν φόρο για την κρατική επιδότηση ως χρηματική παροχή.

Για τα ομόσπονδα κρατίδια, η προθεσμία του Μαρτίου είναι πολύ αργά – αν τους αρκεί το γεγονός ότι η ευνοϊκή τιμή θα μπορούσε να ισχύσει αναδρομικά από τον Φεβρουάριο είναι ένα ανοιχτό ερώτημα.

Δαπάνες για τη στέγαση των προσφύγων στη Γερμανία

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει επίσης να ανταποκριθεί στο αίτημα των ομόσπονδων κρατιδίων για μεγαλύτερη υποστήριξη στην υποδοχή των πολλών προσφύγων από την Ουκρανία και μέσω της βαλκανικής οδού.

Προσφέρει τώρα στα ομόσπονδα κρατίδια και στους δήμους συνολικά 4,25 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος και του χρόνου για τη φροντίδα των προσφύγων.

Χρηματοδότηση του επιδόματος στέγασης στη Γερμανία

Εξακολουθεί να είναι αμφισβητήσιμος ο τρόπος με τον οποίο θα χρηματοδοτηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για σημαντική αύξηση του επιδόματος στέγασης.

Τον Ιανουάριο, η κρατική επιδότηση ενοικίου πρόκειται να αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 190 ευρώ μηνιαίως και να καταβληθεί σε επιπλέον 1,4 εκατομμύρια πολίτες.

Μέχρι στιγμής, το επίδομα στέγασης χρηματοδοτείται εξίσου από την ομοσπονδιακή και τα Ομόσπονδα Κρατίδια, αλλά τα κρατίδια δεν επιθυμούν πλέον να συμμετέχουν.

Οι δήμοι απαιτούν σαφήνεια από τα Κρατίδια – Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση

Η Γερμανική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις κυβέρνησεις των κρατιδίων “βιώσιμες λύσεις που δεν θα επιβαρύνουν τους δήμους, αλλά θα τους ανακουφίζουν”.

“Είναι επίσης θέμα διατήρησης και ενίσχυσης της ικανότητας απόδοσης των πόλεων, ιδίως σε περιόδους κρίσης”, δήλωσε ο πρόεδρος Markus Lewe (CDU) στο RND.

Ζήτησε και πάλι περισσότερα χρήματα για την υποδοχή των προσφύγων και τις τοπικές μεταφορές, καθώς και τη διάσωση των δημοτικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας που έχουν ανάγκη.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.