Γερμανία: Θα αυξηθούν εκ νέου οι φορολογικές ελαφρύνσεις

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Λίντνερ θέλει να αυξήσει το βασικό φορολογικό επίδομα το επόμενο έτος περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ο φόρος εισοδήματος θα οφείλεται μόνο από 10.908 ευρώ. Το υπόβαθρο είναι ο υψηλός πληθωρισμός.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να αυξήσει το αφορολόγητο επίδομα το επόμενο έτος περισσότερο από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, το αφορολόγητο ποσό θα αυξηθεί κατά 561 ευρώ στα 10.908 ευρώ τον Ιανουάριο.

Στη συνέχεια, δεν θα πρέπει να καταβληθούν φόροι για το εισόδημα μέχρι το όριο αυτό. Το επίδομα τέκνων θα αυξηθεί και πάλι – στα 6.024 ευρώ. Το 2024, το αφορολόγητο επίδομα για τα περίπου 48 εκατομμύρια φορολογούμενους θα αυξηθεί εκ νέου.

Δικαιοσύνη για όλες τις πλευρές στη Γερμανία

Το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά έτσι ένα βήμα παραπέρα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Το υπουργικό συμβούλιο είχε αποφασίσει στα μέσα Σεπτεμβρίου να αυξήσει το βασικό αφορολόγητο στα 10.632 ευρώ – το νέο ποσό είναι επομένως κατά 276 ευρώ υψηλότερο.

“Εάν ο κανονικός συντελεστής του επιδόματος του πολίτη θα αυξηθεί τον Ιανουάριο, τότε πρέπει να αυξηθεί και το βασικό επίδομα για τον φόρο εισοδήματος”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner (FDP) στην Bild.

“Οι άνθρωποι που λαμβάνουν κοινωνικές παροχές και οι εργαζόμενοι φορολογούμενοι αξίζουν εξίσου δικαιοσύνη”.

Υψηλό ποσοστό πληθωρισμού στη Γερμανία

Το υπόβαθρο της φορολογικής ελάφρυνσης είναι ο υψηλός πληθωρισμός. Τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού μειώνουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, επειδή μπορούν να πληρώνουν λιγότερα για ένα ευρώ. Οδηγούν επίσης στη λεγόμενη ψυχρή εξέλιξη.

Πρόκειται για ένα είδος υφέρπουσας αύξησης της φορολογίας: οι πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν υψηλούς φόρους, παρόλο που η αγοραστική τους δύναμη μειώνεται λόγω του πληθωρισμού.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης περαιτέρω φορολογικές μειώσεις για το 2024. Το αφορολόγητο θα αυξηθεί και πάλι.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.