Ειδήσεις

Γιατί η Γερμανία θέλει οι πολίτες να μετακομίσουν στην ύπαιθρο;

Photo of author

By Γεώργιος Σαμαρίδης

Η στεγαστική κρίση της Γερμανίας δεν είναι μυστικό, και με τα διαμερίσματα να λιγοστεύουν όλο και περισσότερο στις πόλεις, μια υπουργός καλεί τους ανθρώπους να ανταλλάξουν την “τσιμεντένια ζούγκλα” με μια ζωή στην εξοχή.

Τα ενοίκια εκτοξεύονται στις μεγάλες πόλεις, και με τα υψηλά επιτόκια και την έλλειψη ειδικευμένων εργατών, το σχέδιο της κυβέρνησης για την κατασκευή 400.000 νέων κατοικιών ετησίως αρχίζει να μοιάζει με άπιαστο όνειρο.

Σύμφωνα με την υπουργό Στέγασης Klara Geywitz (SPD), ωστόσο, υπάρχει ένας αναξιοποίητος παράγοντας που θα μπορούσε να βοηθήσει τη Γερμανία να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη στεγαστική κρίση της: τα περίπου 1,7 εκατομμύρια άδεια σπίτια που είναι διαθέσιμα στην επικράτεια.

Όμως, ενώ τα σπίτια αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση της αγοράς ενοικίων, δεν είναι σαφές αν θα διευκολύνουν πραγματικά την επιδεινούμενη κατάσταση σε πόλεις όπως το Βερολίνο, η Φρανκφούρτη και το Μόναχο. Γιατί; Επειδή η συντριπτική πλειονότητά τους βρίσκεται στην ύπαιθρο.

Μιλώντας στον όμιλο Funke Media Group, η Geywitz δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τώρα να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ανταλλάξουν τον αστικό τρόπο ζωής τους με τη ζωή σε ένα πιο αγροτικό περιβάλλον.

“Οι αγροτικές περιοχές προσφέρουν υψηλή ποιότητα ζωής, μακριά από τον θόρυβο της μεγαλούπολης – ειδικά για οικογένειες με παιδιά”, εξήγησε ο υπουργός Στέγασης.

Εάν αυτές οι αγροτικές περιοχές μπορούν να γίνουν πιο ελκυστικές για τους ανθρώπους, αυτό θα μειώσει τη ζήτηση για ακίνητα στις πόλεις, πρόσθεσε.

Σιδηροδρομικές υπηρεσίες και home office

Μετά την πανδημία του Covid, η ευέλικτη και η απομακρυσμένη εργασία έχουν γίνει πολύ πιο διαδεδομένες, αλλά η Geywitz θέλει το home office να είναι ακόμη πιο ευρέως διαθέσιμο ως μέρος της προσπάθειάς της να κάνει τη ζωή στην ύπαιθρο πιο ελκυστική.

Επιπλέον, η υπουργός Στέγασης επιθυμεί καλύτερες ψηφιακές υποδομές σε περιοχές εκτός πόλεων και έχει επίσης θέσει ως στόχο καλύτερες συγκοινωνιακές συνδέσεις.

Η Geywitz υπέγραψε μια διοικητική συμφωνία που θα έχει ως αποτέλεσμα να διοχετευθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα κέντρα των πόλεων.

“Μόνο το 2023, θα διαθέσουμε και πάλι 790 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων για τη διατήρηση των εσωτερικών πόλεων και των κέντρων των πόλεων και για να γίνουν οι πόλεις και οι κοινότητες πιο βιώσιμες”, δήλωσε η ίδια.

Η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε από την Ένωση Πόλεων και Κοινοτήτων, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για την ανακούφιση της κρίσης στέγασης.

“Είναι λογικό να κάνουμε τις αγροτικές περιοχές πιο προσιτές με καλές συγκοινωνιακές συνδέσεις, για παράδειγμα μέσω νέων ή επανενεργοποιημένων σιδηροδρομικών γραμμών, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν και να διαμένουν εκεί ευτυχισμένα και φθηνά”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Gerd Landsberg.

“Με τις εκκλήσεις για ολοένα και φθηνότερα ενοίκια ή ακόμη και για κρατικοποίηση των στεγαστικών εταιρειών, δυστυχώς δεν πλησιάζουμε καθόλου στο στόχο”, είπε, προσθέτοντας ότι η ανάγκη για στέγαση, ιδίως στις μητροπολιτικές περιοχές, αυξάνεται αμείωτα.

Ο Σύνδεσμος βλέπει επίσης δυνατότητες μετανάστευσης προς την ύπαιθρο λόγω του ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι μετά την πανδημία.

Δημοφιλής ιδέα στους νέους της Γερμανία

Μια πρόσφατη μελέτη της περιφερειακής πύλης meinestadt.de έδειξε επίσης ότι, μεταξύ των νέων, η ιδέα της μετακίνησης προς μια πιο ήρεμη ζωή στην ύπαιθρο κερδίζει όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα.

Από τα 3.000 άτομα ηλικίας 18 έως 31 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 61% δήλωσε ότι θα προτιμούσε να ζήσει στην ύπαιθρο παρά σε αστική περιοχή, και το 77% θα προτιμούσε μια ήσυχη τοποθεσία από μια κεντρική.

Εκτός από την ειδυλλιακή ύπαιθρο με την γαλήνη και την ηρεμία, περίπου οι μισοί από αυτούς συνδέουν επίσης τη ζωή στην ύπαιθρο με την προσιτή στέγαση.

Αυτή η τάση θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω με την εισαγωγή του Deutschlandticket των 49 ευρώ το μήνα.

Η νέα προσφορά μεταφορών, η οποία ξεκινά την 1η Μαΐου, θα επιτρέπει στους πολίτες να χρησιμοποιούν τα περιφερειακά και τοπικά τρένα σε όλη τη χώρα με ένα ενιαίο μηνιαίο αντίτιμο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

Στουτγάρδη: Αυτοκίνητο… προσγειώθηκε στη βεράντα σπιτιού

«Mega απεργία» με τη στήριξη των πολιτών στη Γερμανία