Γερμανία: Θα περιοριστεί το δικαίωμα των εργαζομένων για απεργία;

Τις τελευταίες εβδομάδες, το προσωπικό που εργάζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα Kitas, στην αποκομιδή απορριμμάτων, στα νοσοκομεία και αλλού, απεργεί για υψηλότερους μισθούς που να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό.

Τώρα, η Γερμανική Ένωση Εργοδοτών (BDA) αντιδρά στις απεργίες των εργαζομένων ζητώντας τον περιορισμό του δικαιώματος απεργίας στη Γερμανία.

Η γερμανική ένωση εργοδοτών θέλει να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την προειδοποιητική απεργία που πραγματοποίησε το προσωπικό σε επτά γερμανικά αεροδρόμια, η Ένωση Εργοδοτών της Γερμανίας προτείνει να περιοριστούν περαιτέρω οι συνθήκες υπό τις οποίες επιτρέπεται νόμιμα η απεργία στη Γερμανία.

“Αυτή η επίσχεση εργασίας υπενθυμίζει ότι ο νόμος μας για τις εργασιακές κινητοποιήσεις γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος”, δήλωσε ο διευθυντής της BDA Steffen Kampeter στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RND.

“Οι νομικές ρυθμίσεις για την εργατική κινητοποίηση έχουν επομένως καθυστερήσει. Ένας νόμος που καθιστά σαφές ότι η απεργία πρέπει να παραμείνει εξαίρεση μπορεί επίσης να συμβάλει στην ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων”, υποστήριξε ο Kampeter.

Ο Kampeter δήλωσε ότι η απεργία του προσωπικού του αεροδρομίου την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε τεράστια και δαπανηρή αναστάτωση, αφήνοντας 300.000 επιβάτες καθηλωμένους στο έδαφος.

“Ειδικά σε αυτή τη γεωπολιτικά και οικονομικά περίπλοκη κατάσταση, η ισορροπία πρέπει να διατηρηθεί”, πρόσθεσε ο διευθυντής.

Με την υποστήριξη της ver.di, του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γερμανίας, οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην απεργία στις 17 Φεβρουαρίου ζητούσαν και συνεχίζουν να ζητούν αύξηση των μισθών τους, σύμφωνα με το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας.

Η VKA χαρακτηρίζει τα αιτήματα της ver.di μη εποικοδομητικά

Η Ένωση Ομοσπονδιών Εργοδοτών της Γερμανίας (VKA) επέκρινε τα αιτήματα που διατύπωσε η ver.di εκ μέρους των 25.000 εργαζομένων που συμμετείχαν στις απεργίες της περασμένης εβδομάδας.

“Σύμφωνα με την αρχή τους: Αν δεν μου δώσετε αυτό που ζητάω, τότε θα απεργήσουμε μέχρι να μην υπάρχει τίποτα άλλο. Αυτό δεν αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση”, δήλωσε η πρόεδρος της ομοσπονδίας Karin Welge.

Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι του εθνικού συνδικαλιστικού κέντρου dbb της Γερμανίας πιέζουν τους εργοδότες να “παρουσιάσουν επιτέλους εποικοδομητικές ιδέες και προσφορές”.

Εκπροσωπώντας το προσωπικό των αεροδρομίων, η ver.di βρίσκεται στον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ομοσπονδιακή Ένωση Εταιρειών Ασφάλειας Αεροπορίας.

Τα αιτήματα περιλαμβάνουν τουλάχιστον 1 ευρώ περισσότερο μισθό ανά ώρα, ίση αμοιβή για ίση εργασία και ευθυγράμμιση των μισθών στην πρώην Ανατολική και Δυτική Γερμανία.

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της ver.di Wolfgang Pieper, η πιο πρόσφατη προσφορά της FASAG περιλάμβανε προσθήκη 10 λεπτών στο ωρομίσθιο για τους εργαζόμενους στην Ανατολική Γερμανία – με το οποίο ποσοστό η ισότητα μεταξύ των μισθών στην πρώην Ανατολική και Δυτική Γερμανία δεν θα επιτευχθεί για τουλάχιστον άλλα 22 χρόνια.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.