Γερμανία: Η εγχώρια βιομηχανία κάνναβης αναμένει τη νομιμοποίηση

Στην ύπαιθρο της ανατολικής Γερμανίας, κοντά στη Δρέσδη, ένα πρώην σφαγείο φιλοξενεί τώρα τη μεγαλύτερη εσωτερική φάρμα κάνναβης στην Ευρώπη.

Πίσω από τους πρόσφατα ανακαινισμένους τσιμεντένιους τοίχους, η γερμανική νεοφυής επιχείρηση Demecan καλλιεργεί εδώ και ένα χρόνο μαριχουάνα σύμφωνα με το νόμο.

Η εταιρεία είναι μία από τις ελάχιστες στη Γερμανία που διαθέτουν άδεια για την παραγωγή αυτού του “πράσινου χρυσού”, ο οποίος είναι νόμιμος στη Γερμανία για ιατρική χρήση από το 2017.

Όμως η εκκολαπτόμενη βιομηχανία προσβλέπει σε ένα μεγαλύτερο βραβείο: Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς σχεδιάζει να νομιμοποιήσει το ναρκωτικό για ψυχαγωγική χρήση ήδη από το 2024, γεγονός που θα την αφήσει με μία από τις πιο φιλελεύθερες πολιτικές για την κάνναβη στην Ευρώπη.

Δυνατότητες δεκαπλασιασμού της παραγωγής κάνναβης

Στο εσωτερικό του κτιρίου, η μυρωδιά των φυτών – που είναι παρατεταγμένα κατά εκατοντάδες κάτω από κίτρινες λάμπες καλλιέργειας – είναι έντονη.

“Θα έχουμε τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τις εγκαταστάσεις για την καλλιέργεια κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς”, λέει στο AFP ο διευθύνων σύμβουλος της Demecan Philipp Goebel.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός, υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών του Σολτς, έχει υποβάλει έναν οδικό χάρτη για τη νομιμοποίηση της κάνναβης με ημερομηνία-στόχο το 2024.

Σύμφωνα με τα σχέδια, οι ενήλικες θα επιτρέπεται να κατέχουν το πολύ “20 έως 30 γραμμάρια” κάνναβης για ιδιωτική κατανάλωση, μέσω ενός δικτύου αδειοδοτημένων καταστημάτων και φαρμακείων.

Το τεράστιο συγκρότημα της Demecan, το οποίο καλύπτει περίπου 120.000 τετραγωνικά μέτρα, παράγει έναν τόνο κάνναβης ετησίως, αλλά δεν έχει ακόμη φτάσει στην παραγωγική του ικανότητα.

Η εταιρεία θα μπορούσε γρήγορα να αυξήσει την παραγωγή “στο δεκαπλάσιο” για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, λέει ο Goebel.

Η συγκομιδή στο αγρόκτημα γίνεται κάθε δύο εβδομάδες, με τους εργάτες να μαδούν τα άνθη από τους μίσχους των φυτών πριν αποξηρανθούν.

“Μου αρέσει πολύ αυτή η δουλειά, δεν μοιάζει με καμία άλλη”, λέει ο 34χρονος Sven Skoeries, ο οποίος σπουδάζει κηπουρική παράλληλα με τις υποχρεώσεις του στο αγρόκτημα.

Η Demecan δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με την πρόσληψη προσωπικού για την αναπτυσσόμενη επιχείρησή της, σε μια περιοχή που κατά τα άλλα χαρακτηρίζεται από τη γήρανση του πληθυσμού και την έλλειψη εργαζομένων.

“Πρόκειται για ένα μοντέρνο προϊόν που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον”, λέει ο Goebel.

“Είναι μια νέα βιομηχανία, αυτό είναι ενδιαφέρον για μένα”, λέει η Jana Kleinschmidt, 25 ετών, καθώς κόβει φύλλα με ένα ψαλίδι.

Εκτός από τις δικές της προσπάθειες παραγωγής, η Demecan έχει άδεια για την εισαγωγή άλλων 20 τόνων κάνναβης στη χώρα από τον Καναδά ετησίως.

“Αυτή τη στιγμή προμηθεύουμε το 55% της γερμανικής αγοράς”, λέει ο Goebel, ο οποίος σημειώνει ότι η εταιρεία του βρίσκεται σε “pole position” για να επωφεληθεί από τη νομιμοποίηση.

Βοήθεια του Snoop Dogg σε γερμανική εταιρεία κάνναβης

Η ψυχαγωγική αγορά κάνναβης στη Γερμανία είναι μια δυνητική επιχείρηση τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Χάινριχ Χάινε στο Ντίσελντορφ.

Τους τελευταίους μήνες, η συγκέντρωση κεφαλαίων στον τομέα έχει απογειωθεί, καθώς οι επιχειρήσεις περιμένουν το πράσινο φως από τους νομοθέτες.

Η νεοσύστατη εταιρεία Cantourage του Βερολίνου, κατασκευαστής φαρμάκων με βάση την κάνναβη, διέθεσε το 15% των μετοχών της στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης τον Νοέμβριο.

Η Cansativa, η μοναδική διαδικτυακή πλατφόρμα για την πώληση προϊόντων θεραπευτικής κάνναβης στη Γερμανία, συγκέντρωσε 15 εκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο με τη βοήθεια του Αμερικανού ράπερ Snoop Dogg.

Η Sanity Group, μια γερμανική εταιρεία που επικεντρώνεται σε προϊόντα που προέρχονται από κάνναβη, συγκέντρωσε επίσης 37,6 εκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο.

Η νομιμοποίηση φαίνεται να είναι μια καλή συμφωνία και για την κυβέρνηση.

Η ίδια μελέτη του Πανεπιστημίου Χάινριχ Χάινε εκτιμά ότι η κίνηση αυτή θα ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά κατά 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η νομιμοποίηση της κάνναβης παραμένει αμφιλεγόμενη στη Γερμανία

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Κλάους Ράινχαρντ, επικεφαλής του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου, χαρακτήρισε τα σχέδια “σχεδόν κυνικά”.

Ήταν “σοκαριστικό” να νομιμοποιηθεί μια ουσία που θα μπορούσε “να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς στους εφήβους, καθώς και σε εθισμό και ψυχολογικές αλλαγές”, είπε.

Η συντηρητική αντιπολίτευση της κυβέρνησης τάχθηκε επίσης κατά της κίνησης.

Ο υπουργός Υγείας του κρατιδίου της Βαυαρίας Κλάους Χόλετσεκ, ο οποίος ανήκει στο συντηρητικό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, χαρακτήρισε την ιδέα “επικίνδυνο μήνυμα για όλη την Ευρώπη”.

Πρώτα, ωστόσο, τα σχέδια της κυβέρνησης πρέπει να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – αλλιώς κινδυνεύουν να γίνουν καπνός.

Φωτογραφία αρχείου

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.