Επίδομα στέγασης στη Γερμανία: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το επίδομα στέγασης στη Γερμανία θα αυξηθεί από τον Ιανουάριο. Επιπλέον, περισσότεροι πολίτες θα δικαιούνται την κρατική επιδότηση από ό,τι πριν. Και θα υπάρχει συμπλήρωμα κόστους θέρμανσης.

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το δικαίωμα χορήγησης επιδόματος στέγασης, το ποσό και τον τρόπο υποβολής αίτησης.

Μέχρι στιγμής, περίπου 600.000 νοικοκυριά στη Γερμανία λαμβάνουν επίδομα στέγασης. Με τη νέα μεταρρύθμιση του επιδόματος στέγασης, περίπου 1,4 εκατομμύρια περισσότερα νοικοκυριά θα δικαιούνται την κρατική επιδότηση ενοικίου.

Αυτοί είναι οι υπολογισμοί της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Επιπλέον, το επίδομα στέγασης θα αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 190 ευρώ μηνιαίως. Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν περίπου 370 ευρώ το μήνα.

Δύο εκατομμύρια άτομα που δικαιούνται επίδομα στέγασης: μια πρόκληση για τις αρχές

Το ήμισυ του κόστους βαρύνει τα ομόσπονδα κρατίσδια. Οι αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν έναν τεράστιο όγκο πρόσθετης εργασίας.

“Με τον τριπλασιασμό των αποδεκτών, η επεξεργασία και η πληρωμή δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την καλύτερη θέληση του κόσμου με το υπάρχον προσωπικό”, λέει ο υπουργός ομοσπονδιακών υποθέσεων της Βαυαρίας, Florian Herrmann.

Ο Bernhard Stiedl, πρόεδρος της DGB Βαυαρίας, δεν είναι ικανοποιημένος με αυτό: “Οι δημοτικές διοικήσεις πρέπει τώρα να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα θα φτάσουν γρήγορα σε αυτούς που τα δικαιούνται. Αυτό απαιτεί περισσότερο προσωπικό στα γραφεία στεγαστικού επιδόματος και μια εκστρατεία ενημέρωσης, διότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι δικαιούνται στεγαστικό επίδομα”.

Ποιος δικαιούται επίδομα στέγασης στη Γερμανία;

Η κρατική επιδότηση δεν είναι διαθέσιμη μόνο για τους ενοικιαστές, αλλά και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χαμηλό εισόδημα.

Όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή, στο μέλλον, επίδομα του πολίτη, δεν λαμβάνουν επίδομα στέγασης, διότι αυτό περιλαμβάνεται ήδη στις εν λόγω κοινωνικές παροχές. Αυτό ισχύει επίσης για τους φοιτητές που λαμβάνουν BaföG.

Στο μέλλον, ωστόσο, οι άνθρωποι που κερδίζουν τον κατώτατο μισθό θα μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για επίδομα στέγασης – ή οι συνταξιούχοι με συγκριτικά χαμηλή σύνταξη.

Όποιος είναι ιδιοκτήτης διαμερίσματος ή κατοικίας δικαιούται επίσης επίδομα στέγασης, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Αυτό τότε ονομάζεται επίδομα επιβάρυνσης.

Επίδομα στέγασης στη Γερμανία: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Ποιος δικαιούται επίδομα στέγασης στη Γερμανία;

Πώς καθορίζεται το δικαίωμα στο επίδομα στέγασης;

Οι αρχές χρησιμοποιούν έναν περίπλοκο υπολογισμό για να καθορίσουν ποιος δικαιούται επίδομα στέγασης. Το εισόδημα, το ύψος του ενοικίου, ο τόπος κατοικίας και ο αριθμός των ατόμων που ζουν στο νοικοκυριό παίζουν ρόλο.

Ο νόμος προβλέπει επτά λεγόμενα επίπεδα ενοικίου. Για ένα νοικοκυριό δύο ατόμων, αυτό σημαίνει ότι το όριο εισοδήματος κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 1.900 και 2.300 ευρώ μεικτά, ανάλογα με το επίπεδο. Ωστόσο, ορισμένα ποσά αφαιρούνται από αυτό.

Πώς μπορώ να λάβω επίδομα στέγασης;

Η επιδότηση ενοικίου από το κράτος δεν χορηγείται αυτόματα. Πρέπει να κάνετε αίτηση. Αρμόδια είναι η αρχή στεγαστικού επιδόματος του δήμου.

Ωστόσο, δεν αρκεί να συμπληρώσετε μερικές λεπτομέρειες. Η συμπλήρωση του εντύπου αίτησης είναι περίπλοκη. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Ενοικιαστών, αυτό δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει.

Κάθε μέλος ενός νοικοκυριού μπορεί να υποβάλει αίτηση. Στη συνέχεια, θα λάβει τουλάχιστον ένα μερικό επίδομα στέγασης, ακόμη και αν οι υπόλοιποι μείνουν με άδεια χέρια.

Οι υπήκοοι τρίτων χωρών μπορούν επίσης να διεκδικήσουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Γερμανία – αλλά όχι οι πλούσιοι. Το όριο απαλλαγής είναι συνήθως 60.000 ευρώ για τους άγαμους.

Πόσο είναι το επίδομα στέγασης;

Το ποσό που δικαιούται ένα άτομο ανά μήνα ως επιδότηση ενοικίου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το ύψος του καταβαλλόμενου ενοικίου.

Ο υπολογισμός του επιδόματος στέγασης δεν είναι εύκολος, αλλά υπάρχει βοήθεια στο διαδίκτυο, για παράδειγμα στις σελίδες του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Στέγασης ή του Υπουργείου Οικογενειακών Υποθέσεων.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Στέγασης, Αστικής Ανάπτυξης και Οικοδομών διαθέτει επίσης έναν προκαταρκτικό υπολογισμό WohngeldPlus για το 2023 στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το μέσο επίδομα στέγασης στο τέλος του 2020 ήταν περίπου 177 ευρώ μηνιαίως. Τώρα θα αυξηθεί στα 370 ευρώ.

Επίδομα στέγασης στη Γερμανία: Ποιος το παίρνει και πόσο είναι;
Πόσο είναι το επίδομα στέγασης στη Γερμανία;

Επίδομα για τις δαπάνες θέρμανσης, αλλά θα εφαρμοστεί ακαθάριστο κρύο ενοίκιο

Εκτός από το επίδομα στέγασης, από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα υπάρχει επίσης επιδότηση για τις δαπάνες θέρμανσης.

Κατά μέσο όρο, 1,20 ευρώ περισσότερα ανά τετραγωνικό μέτρο ζωτικού χώρου. Αυτή η πρόσθετη πληρωμή θα ανέρχεται σε 415 ευρώ ανά άτομο, 540 ευρώ για νοικοκυριό δύο ατόμων και 100 ευρώ επιπλέον για κάθε επιπλέον άτομο.

Ωστόσο, λαμβάνεται υπόψη μόνο το ακαθάριστο ψυχρό ενοίκιο. Εάν το επίδομα θέρμανσης δεν είναι αρκετό, το αυξημένο κόστος θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να χρηματοδοτείται από τους ίδιους τους δικαιούχους του επιδόματος στέγασης.

Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους οι δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης έλαβαν ένα εφάπαξ ποσό στο πλαίσιο του κυβερνητικού πακέτου ελάφρυνσης. Το επίδομα, το οποίο κυμαίνεται από 135 έως 175 ευρώ, θα καταβληθεί φέτος.

Πού μπορώ να υποβάλω αίτηση για επίδομα στέγασης και πού μπορώ να λάβω βοήθεια με την αίτησή μου για επίδομα στέγασης;

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για επίδομα στέγασης στο γραφείο επιδόματος στέγασης της πόλης ή του δήμου σας. Συχνά, υπεύθυνες είναι και οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Τα έντυπα είναι επίσης διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, συνιστάται να παραδώσετε την αίτηση αυτοπροσώπως, ώστε ο αρμόδιος να μπορεί να σας κάνει ερωτήσεις. Οι οικογένειες με παιδιά συχνά δικαιούνται συμπλήρωμα παιδιού.

Δεδομένου ότι οι αρχές είναι υπερφορτωμένες αυτή τη στιγμή, μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να λάβετε μια απόφαση. Τα χρήματα δεν θα φτάσουν στο λογαριασμό σας μέσα σε μια νύχτα.

Υπάρχουν πολλές συμβουλές και διευθύνσεις στο διαδίκτυο σχετικά με τα επιδόματα στέγασης. Μπορείτε να τις βρείτε στις ιστοσελίδες των αρμόδιων ομοσπονδιακών και κρατικών υπουργείων, καθώς και στο “Finanztip Deutschland”.

Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με τις τοπικές αρχές χορήγησης επιδόματος στέγασης.

Οι ενώσεις κοινωνικής πρόνοιας προσφέρουν επίσης τη βοήθειά τους – αλλά όχι πάντα δωρεάν. Η Γερμανική Ένωση Ενοικιαστών (Deutscher Mieterbund) βοηθά επίσης – αλλά πρέπει να είστε μέλος για να λάβετε προσωπικές συμβουλές.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.