Το γερμανικό διαβατήριο κατατάσσεται πλέον στη 2η θέση στον κόσμο

Υπηκοότητα Γερμανία: Ισχύουσα νομοθεσία και μελλοντικές αλλαγές

Η τελευταία τριμηνιαία επικαιροποίηση του δείκτη διαβατηρίων Henley είναι εδώ και το γερμανικό διαβατήριο από τις αρχές του 2023 έχει αυξηθεί από το ένα σημείο στο άλλο. Το γερμανικό Reisepass κατατάσσεται πλέον ως το δεύτερο ισχυρότερο στον κόσμο.

Δείκτης διαβατηρίων Henley του τρίτου τριμήνου του 2023

Κάθε χρόνο, η κατάταξη Henley Passport εξετάζει 199 διαβατήρια και 227 ταξιδιωτικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να κατατάξει ποιες εθνικότητες μπορούν να ταξιδέψουν διεθνώς με τη μεγαλύτερη ευκολία.

Ενώ η επίσημη κατάταξη δημοσιεύεται από τη δικηγορική εταιρεία κάθε Ιανουάριο, ενημερώνεται σε τριμηνιαία βάση.

Τα διαβατήρια λαμβάνουν έναν βαθμό για κάθε χώρα στην οποία μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς να απαιτείται βίζα ή εάν ο ταξιδιώτης μπορεί να λάβει βίζα, άδεια επίσκεψης ή ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) κατά την άφιξη στον προορισμό του.

Από την άλλη πλευρά, για κάθε προορισμό όπου απαιτείται προσυμφωνημένη βίζα ή κυβερνητική έγκριση πριν από την αναχώρηση, το διαβατήριο λαμβάνει μηδέν βαθμούς.

Σε αυτή την έκδοση της κατάταξης, η Σιγκαπούρη ανεβαίνει στην πρώτη θέση, με την Ιαπωνία να πέφτει από την πρώτη θέση στην τρίτη. Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελβετία και οι Κάτω Χώρες είδαν τη βαθμολογία τους να βελτιώνεται, ενώ η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία εκτοξεύτηκαν στη δεύτερη θέση.

Η Γερμανία ανέβηκε στη δεύτερη θέση στην κατάταξη Henley Passport

Σύμφωνα με την κατάταξη, όποιος έχει την τύχη να έχει γερμανικό διαβατήριο μπορεί να επισκεφθεί 190 προορισμούς χωρίς να χρειαστεί να υποβάλει εκ των προτέρων αίτηση για βίζα.

Η χώρα ανέβηκε μία θέση στην κατάταξη του Henley από το πρώτο τρίμηνο του 2023, όταν βρισκόταν στην τρίτη θέση μαζί με την Ισπανία.

Αυτά είναι καλά νέα για όσους μετανάστες στη Γερμανία ελπίζουν να επωφεληθούν από τον νόμο περί ιθαγένειας της χώρας που θα χαλαρώσει σύντομα, ο οποίος θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Όταν αυτό συμβεί, το χρονικό περιθώριο που πρέπει να ζήσουν οι ξένοι στη Γερμανία για να μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα θα μειωθεί σημαντικά.

Τα προνόμια του γερμανικού διαβατηρίου στη διεθνή σκηνή είναι ωραία και καλά, αλλά απαντώντας στην έρευνα, η γερμανική εφημερίδα SPIEGEL επεσήμανε ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να επωφεληθούν από τα ταξιδιωτικά οφέλη του Reisepass.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Tagesschau, ένας στους πέντε ανθρώπους στη Γερμανία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά μια εβδομάδα διακοπών, είτε εσωτερικού είτε εξωτερικού.

Τα πιο ισχυρά και τα λιγότερο ισχυρά διαβατήρια το 2023

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Henley Passport Index, αυτά τα διαβατήρια προσφέρουν στους κατόχους τους τις περισσότερες επιλογές για ταξίδια με χαμηλή γραφειοκρατία:

 1. Σιγκαπούρη (192)
 2. Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία (190)
 3. Αυστρία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο, Νότια Κορέα, Σουηδία (189)
 4. Κάτω Χώρες, Ιρλανδία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο (188)
 5. Βέλγιο, Τσεχία, Μάλτα, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ελβετία (187)
 6. Αυστραλία, Ουγγαρία, Πολωνία (186)
 7. Καναδάς, Ελλάδα (185)
 8. Λιθουανία, Ηνωμένες Πολιτείες (184)
 9. Λετονία, Σλοβακία, Σλοβενία (183)
 10. Εσθονία, Ισλανδία (180)

Οι κάτοχοι διαβατηρίων των ακόλουθων χωρών, ωστόσο, έρχονται αντιμέτωποι με μεγαλύτερα γραφειοκρατικά εμπόδια πριν ταξιδέψουν:

 1. Αφγανιστάν (27)
 2. Ιράκ (29)
 3. Συρία (30)
 4. Πακιστάν (33)
 5. Υεμένη, Σομαλία (35)
 6. Παλαιστινιακό έδαφος, Νεπάλ (38)
 7. Βόρεια Κορέα (39)
 8. Μπαγκλαντές (40)
 9. Λιβύη, Σρι Λάνκα (41)
 10. Κοσσυφοπέδιο (42)

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης