Ιός ΖΟΜΠΙ: Ερευνητές ανακάλυψαν νέο ιό στον παγετό

Ερευνητές έχουν βρει αρκετά νέα στελέχη ιών στο μόνιμο παγετώνα που είναι βιώσιμα. Αναμένονται μάλιστα και άλλες ανακαλύψεις….

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν 13 νέους ιούς στο μόνιμο στρώμα πάγου της Αρκτικής, οι οποίοι είναι ηλικίας έως και 48.500 ετών – και μπορούν να αναβιώσουν.

Αυτό καταρρίπτει την εντύπωση “ότι οι ιοί ‘ζόμπι’ είναι σπάνιοι και δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία”, σύμφωνα με μελέτη στην οποία συνέβαλε και ο Γερμανός επιστήμονας Jens Strauss του Ινστιτούτου Alfred Wegener στο Πότσνταμ.

Η εργασία δημοσιεύθηκε στην ελβετική επιστημονική πλατφόρμα MDPI.

Ο Γάλλος ερευνητής και συν-συγγραφέας της μελέτης, Jean-Michel Claverie, ασχολείται εδώ και πολύ καιρό με την κατεψυγμένη ζωή στη Σιβηρία και για πρώτη φορά έριξε μια πιο προσεκτική ματιά στα δείγματα το 2003.

Το 2014, κατάφερε να αναβιώσει έναν ιό 30.000 ετών – ο οποίος θα μπορούσε να μολύνει οργανισμούς. Τώρα οι ερευνητές έχουν βρει αρκετούς νέους ιούς που προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της Σιβηρίας.

Αυτά τα τελευταία στελέχη αντιπροσωπεύουν πέντε οικογένειες ιών. Ο παλαιότερος ιός ήταν σχεδόν 48.500 ετών, με βάση τη ραδιοχρονολόγηση του εδάφους.

Προερχόταν από δείγμα εδάφους που ελήφθη από μια υπόγεια λίμνη.

Τα πιο πρόσφατα δείγματα, που βρέθηκαν στο περιεχόμενο του στομάχου και στη γούνα ενός μαλλιαρού μαμούθ, ήταν ηλικίας 27.000 ετών.

“Ξέρουμε ότι είναι εκεί”

Οι ιοί δεν επιτίθενται στους ανθρώπους, αλλά στοχεύουν πρώτα τις αμοιβάδες. Αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να σημάνει το απόλυτο τέλος, είπε.

“Εξετάζουμε αυτούς τους ιούς που μολύνουν τις αμοιβάδες ως υποκατάστατο για τυχόν άλλους ιούς που μπορεί να υπάρχουν στο μόνιμο στρώμα πάγου”, δήλωσε ο Claverie στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Πρόσθεσε ότι έχει βρει και άλλα ίχνη παθογόνων μικροοργανισμών. “Ξέρουμε ότι υπάρχουν. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν είναι ζωντανοί.

Αλλά αν οι αμοιβάδες επιβιώνουν, δεν υπάρχει λόγος να μην επιβιώνουν και άλλοι και να μπορούν στη συνέχεια να μολύνουν τους οργανισμούς-στόχους τους”.

Το 1997 είχε βρεθεί το σώμα μιας παγωμένης γυναίκας στην Αλάσκα, όπου είχαν ανακαλυφθεί υπολείμματα της ισπανικής γρίπης του 1918. Ένα πτώμα από τη Σιβηρία βρέθηκε να έχει ανεμοβλογιά. Ωστόσο, δεν επρόκειτο για ιούς που θα μπορούσαν να αναβιώσουν.

Οι παγετοί λιώνουν…

Το ένα τέταρτο του βόρειου ημισφαιρίου καλύπτεται από μόνιμα παγωμένο έδαφος, το λεγόμενο permafrost. Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μεγάλες εκτάσεις ξεπαγώνουν.

“Ένα μέρος αυτής της οργανικής ύλης αποτελείται επίσης από αναβιωμένα κυτταρικά μικρόβια (προκαρυώτες, μονοκύτταροι ευκαρυώτες) καθώς και ιούς που παρέμειναν ανενεργοί από τους προϊστορικούς χρόνους”, γράφουν οι ερευνητές στην εργασία τους.

Μέχρι στιγμής, οι προϊστορικοί ιοί έχουν αποψυχθεί και μελετηθεί σε εργαστήρια. Αν ζωντανεύουν και στο φυσιολογικό περιβάλλον και αν μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο δεν μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα από τις μελέτες.

Η Birgitta Evengård, ομότιμη καθηγήτρια στο τμήμα κλινικής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Umea στη Σουηδία, δήλωσε στο CNN ότι ο κίνδυνος που εγκυμονούν οι πιθανοί παθογόνοι μικροοργανισμοί όταν ξεπαγώνει ο μόνιμος παγετώνας θα πρέπει να παρακολουθείται καλύτερα.

Ωστόσο, προειδοποίησε κατά της κινδυνολογίας. “Είναι σωστό να έχουμε σεβασμό στην κατάσταση και να είμαστε προληπτικοί και όχι απλώς αντιδραστικοί.

Και ο τρόπος για να καταπολεμήσουμε τον φόβο είναι να έχουμε γνώση”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.