Η ιστορία των Schanigärten: Θα παραμείνουν στη Γερμανία;

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το αστικό τοπίο άλλαξε σε ορισμένα σημεία: Εκεί όπου παλαιότερα στάθμευαν τα αυτοκίνητα, τα εστιατόρια έχουν δημιουργήσει υπαίθριους χώρους – τα λεγόμενα Schanigärten. Σε ορισμένες βαυαρικές πόλεις, οι περιοχές αυτές θα μπορούσαν να παραμείνουν μόνιμα.

Μια εφεύρεση από την Αυστρία έγινε επίσης δημοφιλής στη Βαυαρία τα τελευταία χρόνια: κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλά εστιατόρια δημιούργησαν τα λεγόμενα Schanigärten.

Τοποθέτησαν τραπέζια και καρέκλες σε λωρίδες στάθμευσης κατά μήκος του δρόμου, τις περιέφραξαν και τις διακόσμησαν και έτσι επέκτειναν τους υπαίθριους χώρους τους. Αρχικά προορίζονταν για λύση έκτακτης ανάγκης, αλλά τώρα μπορούν να διατηρηθούν μόνιμα σε ορισμένες πόλεις της Βαυαρίας.

Η Ένωση Ξενοδοχείων και Εστιατορίων θέλει μόνιμα Schanigärten

Η Ένωση Ξενοδοχείων και Εστιατορίων της Βαυαρίας (Dehoga) ζητά παράταση επ’ αόριστον. Οι πρώτες πόλεις είναι ανοικτές σε αυτό ή έχουν ήδη αποφασίσει σχετικά.

“Τα Schanigärten συμβάλλουν σημαντικά στην ατμόσφαιρα της πόλης”, λέει ο εκπρόσωπος της Dehoga, Frank-Ulrich John. Ως εκ τούτου, υποθέτει ότι θα υπάρξουν περισσότεροι υπαίθριοι χώροι στο μέλλον.

Μόναχο: Τα Schanigärten επιτρέπονται από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο

Σύμφωνα με την πόλη, μόνο στο Μόναχο υπάρχουν 650 Schanigärten. Προσφέρουν περίπου 90.000 τετραγωνικά μέτρα πρόσθετου υπαίθριου χώρου εστίασης.

Επειδή η ιδέα έτυχε τόσο καλής υποδοχής, το Μόναχο έχει ήδη αποφασίσει να επιτρέψει μόνιμα τις δυνατότητες επέκτασης που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου.

Ο Daniel Muehlhaupt από το “Türkenhof” του Μονάχου βλέπει επίσης θετικά τα Schanigärten: από το 2020 υπάρχουν τραπέζια και καρέκλες αντί για αυτοκίνητα στους χώρους στάθμευσης μπροστά από τα μαγαζιά. Ο κόσμος θέλει να κάθεται έξω.

Ο διευρυμένος εξωτερικός χώρος βοήθησε την παμπ να ξεπεράσει την πανδημία, παρόλο που οι κάτοικοι παραπονέθηκαν για την έλλειψη χώρου στάθμευσης.

Bamberg: δεν υπάρχει γενική έγκριση, αλλά είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων

Το καφέ “Luitpold” στο Bamberg εκτιμά επίσης τον πρόσθετο ελεύθερο χώρο. Ο πρόσθετος χώρος ήταν “ζωτικής σημασίας”, τονίζει ο ιδιοκτήτης του καφέ, Michael Holen. Τα τραπέζια μπορούν πλέον να απέχουν περισσότερο μεταξύ τους, γεγονός που ωφελεί τόσο τους επισκέπτες όσο και τους σερβιτόρους.

Ο Holen λέει ότι έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τον διευρυμένο χώρο μακροπρόθεσμα. Χωρίς τη βοήθεια της πόλης, το “Luitpold” πιθανότατα δεν θα είχε επιβιώσει από την πανδημία, λέει ο ίδιος.

Στο Bamberg, έχει επιτραπεί η διεύρυνση των υφιστάμενων υπαίθριων χώρων μέχρι το τέλος του 2022. Το επόμενο έτος, σύμφωνα με την πόλη, η γενική έγκριση δεν θα είναι πλέον δυνατή. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις εστίασης θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μόνιμη επέκταση των διευρυμένων χώρων τους.

Regensburg: Schanigärten ναι, αλλά όχι παντού

Το Ρέγκενσμπουργκ είναι επίσης ανοιχτό στην ιδέα της δημιουργίας επιπλέον υπαίθριων μπαρ. Δεν θέλουν να επιστρέψουν στην κατάσταση πριν από την πανδημία, λέει η δήμαρχος Gertrud Maltz-Schwarzfischer.

Ωστόσο, δεν μπορούν να γίνουν όλες οι παραχωρήσεις: “Η πόλη χρειάζεται επίσης καθίσματα χωρίς καταναγκασμό, προσφορά χώρων στάθμευσης και ελεύθερους χώρους για εκδηλώσεις και φεστιβάλ”.

Τα Schanigärten δεν θα μείνουν παντού

Η Νυρεμβέργη και το Άουγκσμπουργκ συζητούν επί του παρόντος την παράταση των παρατεταμένων υπαίθριων χώρων τους για το επόμενο έτος. Επί του παρόντος, τα μέτρα αυτά ισχύουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το Würzburg, από την άλλη πλευρά, επέστρεψε φέτος στην προ πανδημίας κατάσταση. Σύμφωνα με την πόλη, οι εκτεταμένοι υπαίθριοι χώροι επιτρέπονταν για τα εστιατόρια τα τελευταία δύο χρόνια, εφόσον δεν παρεμπόδιζαν την κυκλοφορία.

Τα Schanigärten δημιουργούν επίσης προβλήματα

Σύμφωνα με το βαυαρικό υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων, η ταχεία χορήγηση επεκτάσεων των χώρων εστίασης είναι γενικά ένα κατάλληλο μέσο για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης σε δύσκολους καιρούς. “Δεν υπάρχει τίποτα εναντίον μιας ετήσιας παράτασης”.

Όμως η επέκταση ή ακόμη και η μόνιμη εγκατάσταση των Schanigärten δεν είναι καλή είδηση για όλους. Ιδιαίτερα στις γειτονιές με πολλά Schanigärten, οι κάτοικοι παραπονιούνται για το θόρυβο και την έλλειψη χώρων στάθμευσης.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.