Καμία χαλάρωση για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Βαυαρία

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Βαυαρία επιτρέπεται να εξακολουθούν να έχουν μόνο 25% πληρότητα – σε αντίθεση με αυτό που υποσχέθηκε πρόσφατα η κυβέρνηση του κρατιδίου. Ο Herrmann, επικεφαλής της κρατικής καγκελαρίας, κάνει λόγο για μια ασαφή κατάσταση.

Κατά τη συνεδρίασή του, το βαυαρικό υπουργικό συμβούλιο δεν αποφάσισε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων – σε αντίθεση με ό,τι είχε υποσχεθεί τις τελευταίες ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί διοργανωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν υπομονή: Εξακολουθούν να επιτρέπεται να καταλαμβάνουν μόνο το 25 τοις εκατό των θέσεων σε εκδηλώσεις στη Βαυαρία.

Επιπλέον, στις εκδηλώσεις αυτές ισχύουν το 2G plus και η υποχρέωση χρήσης μάσκας. Στον κλάδο της εστίασης, από την άλλη πλευρά, ο κανόνας 2G παραμένει σε ισχύ και οι πλήρεις παμπ εξακολουθούν να επιτρέπονται.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων είχαν πρόσφατα συμφωνήσει να εισαγάγουν το 2G plus σε εστιατόρια και καφετέριες σε εθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, η Βαυαρία δεν εφάρμοσε την απόφαση αυτή. Την περασμένη εβδομάδα, η πολιτειακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το 2G plus μπορεί να καταστεί υποχρεωτικό για τα εστιατόρια σε περίπτωση ιδιαίτερα υψηλού δείκτη επίπτωσης – αλλά ούτε αυτό θα συμβεί προς το παρόν.

Ο επικεφαλής της κρατικής καγκελαρίας, Florian Herrmann, έκανε λόγο για μια “κάπως ασαφή κατάσταση” όσον αφορά το επίπεδο νοσηλείας.

Από τη μία πλευρά, υπάρχει καθημερινή αύξηση του δείκτη επίπτωσης, από την άλλη πλευρά, υπάρχει μείωση της πληρότητας των κλινών εντατικής θεραπείας λόγω των ασθενών με κορωνοϊό.

Επιπλέον, παρατηρείται μια ελαφρά αύξηση του ποσοστού νοσηλείας – πρόσφατα, περισσότερα άτομα με νόσο Covid χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των κλινών εντατικής θεραπείας που καταλαμβάνονται από ασθενείς με Covid στη Βαυαρία συνεχίζει να μειώνεται: σύμφωνα με τον Herrmann, υπάρχουν σήμερα 407, και σύμφωνα με το μητρώο εντατικής θεραπείας Divi, λίγο λιγότερες από 400.

Όπως και να έχει, το φανάρι των βαυαρικών νοσοκομείων που εισήχθη το φθινόπωρο θα συνεχίσει να είναι πράσινο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των κλινών εντατικής θεραπείας που καταλαμβάνονται από ασθενείς με Covid στη Βαυαρία έχει πέσει κάτω από το όριο των 450, πάνω από το οποίο ίσχυε το κίτρινο επίπεδο.

Σύντομα χαλάρωση στη Βαυαρία για τον πολιτισμό, τη νεολαία, τον αθλητισμό;

Ο Herrmann διατηρεί τώρα την προοπτική περαιτέρω χαλάρωσης κατά την επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε τους τομείς της εργασίας για τη νεολαία, της τέχνης, του πολιτισμού, του κινηματογράφου και του αθλητισμού.

Στην εργασία για τη νεολαία, είπε, πρόκειται για συζήτηση σχετικά με τον κανονισμό 3G αντί για 2G, και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις 50 αντί για 25 τοις εκατό πληρότητα. “Θέλουμε χαλάρωση όταν το επιτρέπει η κατάσταση”, τόνισε ο Herrmann.

Ο κανονισμός hotspot παραμένει σε αναστολή στη Βαυαρία

Ο κανονισμός, σύμφωνα με τον οποίο πολλές περιοχές στις βαυαρικές περιφέρειες με επταήμερο δείκτη επίπτωσης άνω του 1.000 θα πρέπει στην πραγματικότητα να μπουν σε lockdown, θα παραμείνει σε αναστολή τουλάχιστον μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με τον Herrmann.

Θα ήταν “σοφό” και “συνεπές” να περιμένουμε άλλη μια εβδομάδα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Klaus Holetschek. Είναι πιθανό, είπε, το υπουργικό συμβούλιο να συμφωνήσει σε νέες παραμέτρους για περιοχές με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά μόλυνσης.

SPD Βαυαρίας: Η άνιση μεταχείριση είναι παράλογη

Η εμπειρογνώμονας του SPD για θέματα υγείας στο κοινοβούλιο του κρατιδίου, Ruth Waldmann, επέκρινε στο BR24live ότι είναι “πολύ απογοητευτικό” το γεγονός ότι δεν έχει αποφασιστεί απολύτως τίποτα.

Έτσι, η “κατάφωρη άνιση μεταχείριση” του τομέα της εστίασης από τη μια πλευρά και του πολιτισμού από την άλλη θα παραμείνει στη Βαυαρία. Αυτό είναι εξίσου παράλογο αυτή την εβδομάδα, όπως ήταν και πριν από μία εβδομάδα και την επόμενη εβδομάδα.

Στον πολιτισμό, υπάρχει ασφάλεια μέσω του 2G plus και της τήρησης των ελάχιστων αποστάσεων. “Αυτό δεν είναι συμβατό με το γεγονός ότι στην εστίαση δεν έχουμε 2G plus, ούτε αποστάσεις”, δήλωσε η Waldmann. “Αντ’ αυτού, οι άνθρωποι στέλνονται στα σπίτια τους στις 10 μ.μ., πράγμα που δεν συνεισφέρει στην καταπολέμηση του ιού”.

Η Waldmann βλέπει “μέγιστη σύγχυση”

Η Waldmann κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δημιουργεί “μέγιστη σύγχυση και αβεβαιότητα” με τις δηλώσεις της σχετικά με τους κανονισμούς για τα hotspot. Την Πέμπτη, είπε, οι προηγούμενοι κανονισμοί είχαν ανασταλεί και μια νέα έκδοση είχε ανακοινωθεί για τη Δευτέρα.

“Τώρα είναι Δευτέρα, τώρα τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ξανά – και οι άνθρωποι δεν ξέρουν πού βρίσκονται”.

Ο Wolfgang Heubisch, βουλευτής του FDP και πρώην υπουργός Τεχνών της Βαυαρίας, επέκρινε στο Twitter ότι ο πολιτιστικός τομέας στη Βαυαρία για άλλη μια φορά απλώς αναβάλλεται: “Όλα παραμένουν τα ίδια, ο πολιτισμός παραμένει ο κύριος χαμένος της πανδημίας.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης