Μπορείτε να αφήσετε παπούτσια στην εξώπορτα στη Γερμανία;

Μετά από μια βόλτα στο χιόνι και τη βροχή, ορισμένοι ένοικοι προτιμούν να αφήνουν τα παπούτσια τους έξω από την πόρτα του διαμερίσματός τους. Αλλά επιτρέπεται αυτό στη Γερμανία;

Τα βρεγμένα παπούτσια αφήνουν λεκέδες στο διαμέρισμα, κάτι που μπορεί εύκολα να αποφευχθεί – αφήνοντας τα παπούτσια να στεγνώσουν στο χαλάκι μπροστά από την πόρτα του διαμερίσματος.

Αυτό όμως δεν βρίσκει πάντα την έγκριση των γειτόνων. Μπορεί να θεωρούν τα υποδήματα ενοχλητικά ή ακόμη και επικίνδυνα, καθώς μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο. Τέτοιες υποθέσεις έχουν ήδη εκδικαστεί στο δικαστήριο. Αλλά με ποιο αποτέλεσμα;

Τα παπούτσια μπορούν να αφήνονται προσωρινά έξω από την πόρτα του διαμερίσματος στη Γερμανία

Υπό ορισμένες συνθήκες, είναι επιτρεπτό να αφήνονται τα παπούτσια μπροστά από την πόρτα του διαμερίσματος, όπως αποφάνθηκε το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Hamm ήδη από το 1988 (AZ 15 W 168 – 169/88) – δηλαδή εάν αυτό συμβαίνει μόνο προσωρινά λόγω κακοκαιρίας.

Το περιφερειακό δικαστήριο του Lünen (AZ 22 II 264/00) αποφάνθηκε επίσης παρόμοια, δηλώνοντας ότι ο κανονισμός του σπιτιού δεν μπορεί να απαγορεύει την προσωρινή αφή των παπουτσιών στο κλιμακοστάσιο.

Το κλιμακοστάσιο θεωρείται κοινόχρηστος χώρος στη Γερμανία: πρέπει να τηρούνται οι κανόνες

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, οι ενοικιαστές δεν έχουν δικαίωμα να αφήνουν τα παπούτσια τους στο κλιμακοστάσιο ή ακόμη και στο κεφαλόσκαλο, καθώς πρόκειται για κοινόχρηστους χώρους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ενοικίασης, τα παπούτσια δεν πρέπει να αφήνονται έξω από την πόρτα του διαμερίσματος – για παράδειγμα, αν τα υποδήματα είναι στοιβαγμένα στο διάδρομο ή αν έχει τοποθετηθεί μια παπουτσοθήκη.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αυτό μπορεί να μπλοκάρει την έξοδο διαφυγής ή διάσωσης ή να προκαλέσει ατυχήματα. Εάν κάποιος σκοντάψει στα παπούτσια, ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος.

Αλλά τα παπούτσια στο διάδρομο αποτελούν επίσης πρόβλημα “για λόγους πυροπροστασίας”, όπως εξηγεί η Susanne Niehues-Ungethüm, νομική σύμβουλος της Ένωσης Προστασίας Ενοικιαστών, σύμφωνα με τη Deutschlandfunk Nova.

Ωστόσο, το περιφερειακό δικαστήριο της Κολωνίας (AZ 222 C 426/00) αποφάσισε μια εξαίρεση: Σύμφωνα με αυτό, ένα μικρό ντουλάπι παπουτσιών στο κλιμακοστάσιο μπορεί να είναι επιτρεπτό, εάν δεν εμποδίζονται οι οδοί διαφυγής και διάσωσης και ο ιδιοκτήτης το γνωρίζει και το ανέχεται.

Μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί διαφορετικά για τα καροτσάκια, καθώς δεν μπορεί να αναμένεται από τους ιδιοκτήτες να τα μεταφέρουν στους επάνω ορόφους, λέει η Niehues-Ungethüm: “Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, μπορείτε να αφήσετε αντικείμενα όπως καροτσάκια ή αναπηρικά αμαξίδια στο διάδρομο, εάν οι χωροταξικές συνθήκες το επιτρέπουν και δεν εμποδίζεται κανείς”.

Ωστόσο, τα αντικείμενα δεν πρέπει να είναι δεμένα, ώστε να μπορούν να παραμεριστούν σε περίπτωση ανάγκης.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.