Το πιστοποιητικό ανάρρωσης ισχύει στη Γερμανία πλέον 3 μήνες

Από το Σάββατο 15.01.2022 στη Γερμανία, όποιος έχει περάσει μόλυνση με κορωνοϊό θεωρείται ότι έχει αναρρώσει μόνο για 3 μήνες (90 ημέρες) αντί για 6 μήνες (180 ημέρες) που ίσχυε έως τώρα.  Αυτό καθορίστηκε από το ινστιτούτο RKI. Η εφαρμογή του κανονισμού αυτού είναι τώρα ευθύνη των ομόσπονδων κρατιδίων.

Το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) άλλαξε ανάλογα τις κατευθυντήριες γραμμές του λόγω της μετάλλαξης Omikron, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας. Κατά συνέπεια, οι νέοι κανόνες εφαρμόζονται επίσημα και στα υπάρχοντα αποδεικτικά στοιχεία.

Ωστόσο, εναπόκειται στα ομόσπονδα κρατίδια να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό συγκεκριμένα, για παράδειγμα όσον αφορά τους κανόνες πρόσβασης 2G και 3G.

Ο νέος κανονισμός του RKI συνδέεται με ένα διάταγμα που εγκρίθηκε από την Bundestag και το Bundesrat στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, το οποίο, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει επίσης τους κανόνες καραντίνας.

Ενώ το προηγούμενο διάταγμα όριζε ότι οι αναρρώσαντες θεωρούνταν όσοι είχαν αναρρώσει πριν από τουλάχιστον 28 ημέρες έως το πολύ έξι μήνες μετά το θετικό τεστ, τώρα γίνεται αναφορά μόνο στην ιστοσελίδα του RKI.

Εκεί, η ομοσπονδιακή αρχή μπορεί πλέον να προσαρμόσει την προθεσμία σύμφωνα με την εκτίμησή της χωρίς κοινοβουλευτική διαδικασία. Το RKI εκμεταλλεύτηκε το γεγονός αυτό το Σάββατο για να μειώσει την περίοδο ισχύος σε 90 ημέρες. Επιπλέον, το θετικό τεστ πρέπει να έχει γίνει πριν από τουλάχιστον 28 ημέρες.

“Οι απαιτήσεις αυτές επανεξετάζονται τακτικά και μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με την κατάσταση των επιστημονικών γνώσεων”, ανακοίνωσε το RKI.

Με τους νέους κανονισμούς, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων θέλουν να διασφαλίσουν ότι “ένα έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού και ανάρρωσης βασίζεται πράγματι σε επαρκή εμβολιασμό ή ανοσολογική προστασία”.

Επιπλέον, ο νέος κανονισμός “θα επιτρέψει την ταχεία προσαρμογή των προδιαγραφών στις τρέχουσες εξελίξεις στον επιστημονικό τομέα”. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι η επαναξιολόγηση έγινε “από επιστημονική άποψη”.

Αναφέρθηκε στις διαφορές μεταξύ της επικρατούσας σήμερα μετάλλαξης Omikron και της προηγουμένως κυρίως διαδεδομένης μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού.

Για την καταπολέμηση της πανδημίας, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να “εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι το συντομότερο δυνατό”.

Όπως και η κατάσταση εμβολιασμού, έτσι και η κατάσταση ανάρρωσης είναι καθοριστική για τους κανονισμούς καραντίνας και πρόσβασης.

Έτσι, σύμφωνα με τον κανονισμό, εξαιρέσεις από την καραντίνα ισχύουν για όσους εμβολιάστηκαν τρεις φορές, για όσους εμβολιάστηκαν δύο φορές κατά τους τρεις πρώτους μήνες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό, για τους αναρρώσαντες που πληρούν την τρίμηνη προθεσμία και για άλλους αναρρώσαντες με πρόσθετο εμβολιασμό.

Οι ειδικοί κανόνες σύμφωνα με τους οποίους μια δόση αναγνωριζόταν ως πλήρης εμβολιασμός στην περίπτωση του εμβολίου Johnson & Johnson δεν ισχύουν πλέον.

Σημείωση GRland: Αξίζει να σημειωθεί πως όποιος/ια έχει πιστοποιητικό ανάρρωσης στη Γερμανία, στην εφαρμογή (CovPass και Corona-Warm) δεν υπάρχει ακόμα κάποια αλλαγή στις ημερομηνίες και ισχύει κανονικά 180 ημέρες (6 μήνες).

  • Με πληροφορίες: www.zeit.de
  • Αναλυτικά: RKI

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.