Οι κανονισμοί της ΕΕ μπορεί να κοστίσουν ακριβά στις επιχειρήσεις

Ο Βαυαρός υπουργός προειδοποιεί – Οι κανονισμοί της ΕΕ μπορεί να κοστίσουν ακριβά στις γερμανικές επιχειρήσεις….

Ένας σχεδιαζόμενος κανονισμός της ΕΕ για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης έχει δεχθεί επικρίσεις. Θα μπορούσε να κοστίσει στις γερμανικές εταιρείες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο Βαυαρός υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και μια κορυφαία εταιρεία με έδρα το Μόναχο ανησυχούν.

Φοβούνται ότι ο σχεδιαζόμενος κανονισμός της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστιες προκλήσεις για τη γερμανική οικονομία.

“Σημαντικά περισσότερα από 350.000 ευρώ” θα μπορούσε να είναι το κόστος των σχεδιαζόμενων κανονισμών για τις γερμανικές εταιρείες.

Αυτό διαπίστωσε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής της Βαυαρίας μέσω μελέτης που διεξήγαγε σε συνεργασία με την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης appliedAI με έδρα το Μόναχο.

“Πρέπει να γίνουμε οι διαμορφωτές των σύγχρονων τεχνολογιών όπως το ChatGPT αντί να παραμένουμε καθαροί καταναλωτές”, λέει η Βαυαρή υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Judith Gerlach (CSU).

Ο τομέας δεν πρέπει να αφεθεί μόνο στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ανέθεσε μια μελέτη για να διαπιστωθεί αν τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη είναι εφικτά.

Τώρα υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα: Το σχέδιο του κανονισμού για την τεχνητή νοημοσύνη είναι υπερβολικά “ριψοκίνδυνο” και “ασαφές” σε πολλά σημεία, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Καταγγελία: Ο κανονισμός δεν λειτουργεί στην πράξη

Με τον κανονισμό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να ρυθμίσει την τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, η χρήση αντίστοιχου λογισμικού στη διαχείριση προσωπικού, στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, καθώς και σε κρίσιμες υποδομές είναι επικίνδυνη.

Ως εκ τούτου, πρόκειται να εφαρμοστούν αυστηρότεροι κανόνες σε αυτούς τους τομείς, μεταξύ άλλων.

Ο κανονισμός είναι τόσο αυστηρός που δεν λειτουργεί στην πράξη, επικρίνει ο Gerlach.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, περίπου το 60% των εταιρειών που χρησιμοποιούν ήδη τεχνητή νοημοσύνη εμπίπτουν στη λεγόμενη περιοχή υψηλού κινδύνου.

Για αυτές, σύντομα θα μπορούσε να προκύψει υψηλό πρόσθετο κόστος – σύμφωνα με τη μελέτη, έως και 350.000 ευρώ λόγω των ελέγχων ποιότητας που θα πρέπει να εισαγάγουν οι εταιρείες.

Επιπλέον, η τακτική περαιτέρω ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης θα αύξανε περαιτέρω το κόστος.

Η Γερμανία δεν πρέπει να “μείνει πίσω”

Ο Gerlach προειδοποιεί ότι η Γερμανία θα μπορούσε να μείνει πίσω στον διεθνή ανταγωνισμό λόγω των αυστηρών κανόνων.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα πλεονεκτήματα αυτών των συστημάτων και να εστιάζουμε μονόπλευρα στον κίνδυνο”, λέει επίσης ο Andreas Liebl, επικεφαλής της AppliedAI – μιας εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης με έδρα το Μόναχο, με την οποία το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής διεξήγαγε τη σχετική μελέτη.

Ο Liebl πιστεύει ότι πολυάριθμοι επιχειρηματίες θα μπορούσαν να λάβουν υπερβολικά προσεκτικές αποφάσεις μετά την εισαγωγή του κανονισμού.

Πολλές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν επίσης να αποκλειστούν αυτόματα για λόγους κόστους.

Ως εκ τούτου, το βαυαρικό υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ζητεί την ταχύτερη και σαφέστερη ανάπτυξη του κανονισμού από την ΕΕ, καθώς και την ενίσχυση των “αρμόδιων φορέων” σε ομοσπονδιακό και κρατικό επίπεδο.

Δεν είναι ακόμη σαφές πότε ακριβώς θα εισαχθεί ο κανονισμός της ΕΕ. Η εφαρμογή του έχει προγραμματιστεί έως το 2024.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης