Πως θα κατανέμει το φυσικό αέριο ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων;

Εάν τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Γερμανία καταρρεύσουν, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων θα μοιράσει το αέριο και αυτό θα γίνει μέσω μιας “πλατφόρμας ασφαλείας” όπου οι μεγάλοι καταναλωτές θα πρέπει να εγγραφούν

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Müller έχει επίσης ένα σαφές μήνυμα για τα ιδιωτικά νοικοκυριά.

Παρόλο που πολλές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία γεμίζουν ολοένα και περισσότερο, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων συνεχίζει να προετοιμάζεται για ένα σενάριο κατάρρευσης της αγοράς φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Welt”, σε αυτή την περίπτωση η προμήθεια θα οργανωθεί μέσω μιας “πλατφόρμας ασφαλείας”. Τελικά, μια ομάδα κρίσης του οργανισμού θα αποφασίσει στη συνέχεια ποιες εταιρείες επιτρέπεται ακόμη να καταναλώνουν και σε ποια ποσότητα.

Κατά συνέπεια, οι μεγαλύτεροι καταναλωτές φυσικού αερίου πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα από την 1η Οκτωβρίου. Οι εταιρείες που καταναλώνουν τουλάχιστον δέκα μεγαβατώρες πρέπει να αναφέρουν, για παράδειγμα, πόσο δαπανηρή θα ήταν για αυτές μια διακοπή της παροχής φυσικού αερίου και ποια κοινωνική σημασία έχουν τα προϊόντα τους.

Σύμφωνα με την έκθεση, επηρεάζονται περίπου 2.500 εταιρείες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 45% της γερμανικής κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Επιπλέον, οι προμηθευτές ενέργειας και οι διαχειριστές αγωγών θα ανταλλάσσουν δεδομένα με τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Δικτύων σε καθημερινή βάση μέσω της πλατφόρμας.

Τα ιδιωτικά νοικοκυριά και οι μικρότερες επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να εγγραφούν. Σύμφωνα με την έκθεση, η πλατφόρμα ασφάλειας φυσικού αερίου θα χρησιμοποιηθεί εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κηρύξει στάδιο έκτακτης ανάγκης λόγω οξείας έλλειψης φυσικού αερίου.

Πρόκειται για το τρίτο και τελευταίο στάδιο του γερμανικού “Σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο”. Επί του παρόντος, ισχύει το δεύτερο στάδιο, το λεγόμενο στάδιο συναγερμού.

Επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων: Δύσκολη πρόβλεψη…

Υπάρχουν επικρίσεις ότι οι εταιρείες έχουν ελάχιστο χρόνο για να προετοιμαστούν για τη διανομή. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Δικτύων, δεν είναι ακόμη σαφές αν θα υπάρξει έκτακτη ανάγκη για φυσικό αέριο στη Γερμανία.

Τα κύρια κριτήρια, είπε, είναι ο καιρός, η συμπεριφορά των ιδιωτών στη θέρμανση και η κατάσταση στις γειτονικές χώρες.

Ο κ. Müller τόνισε ότι η αρχή του επεξεργάζεται μοντέλα που θα προειδοποιούν τους πολιτικούς και την οικονομία για έλλειψη φυσικού αερίου σε διάστημα λίγων ημερών.

“Με καλά γεμισμένες εγκαταστάσεις αποθήκευσης, μπορούμε να κερδίσουμε χρόνο για να προετοιμαστούμε για μεγαλύτερη διάρκεια για μια έλλειψη φυσικού αερίου.

Αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε περισσότερο από μιάμιση εβδομάδα στην κατανάλωση φυσικού αερίου”. Δεν μπορούσε να κάνει σοβαρή πρόβλεψη για το πού θα ήταν μεγαλύτερος ο κίνδυνος έλλειψης.

Εξοικονόμηση αερίου: Η βιομηχανία εντός στόχου, τα ιδιωτικά νοικοκυριά λιγότερο

Όσον αφορά την εξοικονόμηση φυσικού αερίου, ο Müller καταλήγει σε ένα μικτό ενδιάμεσο συμπέρασμα – υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.

Ο ίδιος επαινεί τη βιομηχανία: η κατανάλωση εκεί μειώθηκε κατά 22% τον Αύγουστο, εν μέρει λόγω της στροφής σε άλλες πηγές ενέργειας, “αλλά και λόγω των σκληρών στάσεων της παραγωγής”.

Η βιομηχανία συνεισφέρει “αυτό που της ζητήσαμε να κάνει”, τόνισε.

Τα ιδιωτικά νοικοκυριά, από την άλλη πλευρά, είχαν δει τις τελευταίες ημέρες περισσότερες εκροές αερίου από ό,τι ήλπιζε. “Δεδομένης της θερμής θερμοκρασίας και των εξαιρετικά υψηλών τιμών της βενζίνης, εξεπλάγην πολύ. Αυτό πρέπει να αλλάξει”.

Ο Müller υποψιάζεται ότι πολλά συστήματα θέρμανσης δεν έχουν ακόμη μετατραπεί: “Σε μια ορισμένη θερμοκρασία, οι θερμάστρες ενεργοποιούνται το πρωί”. Σύμφωνα με τον Müller, “κάτι πρέπει να γίνει επειγόντως” σε αυτόν τον τομέα.

Πριν από εβδομάδες, ο Müller είχε ήδη τονίσει ότι σε περίπτωση ενδεχόμενης έκτακτης ανάγκης από αέριο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι τουλάχιστον τρόφιμα και φάρμακα θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.