Νέος νόμος για την Covid-19: Η αντίσταση των κρατιδίων αυξάνεται

Νικόλαος Σκριτλής

Updated on:

Το Bundesrat εγκρίνει μελλοντικούς κανόνες

Το Bundesrat θα ψηφίσει για τους νέους κανόνες Corona την Παρασκευή. Εκτός από τη Βαυαρία, και άλλα ομόσπονδα κρατίδια ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από την ψηφοφορία. Υπάρχουν επίσης επικρίσεις από τις ενώσεις γονέων. Φοβούνται μια μαζική διάκριση των παιδιών.

Ο νέος νόμος για την προστασία από τις λοιμώξεις παραμένει αμφιλεγόμενος. Την περασμένη εβδομάδα, η Bundestag ψήφισε τους κανόνες Corona για το φθινόπωρο και το χειμώνα και την Παρασκευή θα περάσουν από το Bundesrat – οι ισχύοντες κανόνες λήγουν στις 23 Σεπτεμβρίου.

Η Βαυαρία θέλει να απέχει από την ψηφοφορία, όπως και η Θουριγγία – για διάφορους λόγους. Οι ενώσεις γονέων από το Μόναχο τάσσονται επίσης στο πλευρό της βαυαρικής κυβέρνησης.

Ramelow: “Μην δίνετε τη συγκατάθεσή σας”

Ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Bodo Ramelow (Die Linke) επικρίνει ιδιαίτερα την απόφαση να αρθεί η υποχρέωση εμβολιασμού κατά του Corona για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

“Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Ο ομοσπονδιακός νόμος για την προστασία των λοιμώξεων δεν θα έχει την έγκρισή μου σε αυτή τη μορφή”, δήλωσε ο πολιτικός της Αριστεράς στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο Έρφουρτ. Δεν θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω διχόνοια μόνο και μόνο επειδή η Bundestag δεν είχε τη δύναμη να περάσει μια γενική απαίτηση εμβολιασμού, δήλωσε ο Ramelow.

Σύμφωνα με εσωτερική συμφωνία, ο συνασπισμός στη Θουριγγία θα απέχει από την ψηφοφορία στο Bundesrat, εάν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός των τριών κομμάτων, Αριστερά, SPD και Πράσινοι, σχετικά με μια επικείμενη απόφαση.

Holetschek υπέρ της αποχής

Ο υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Κλάους Χόλετσεκ είχε ήδη ανακοινώσει μέσω Twitter την Τρίτη ότι η Βαυαρία θα απέχει από την ψηφοφορία στο Bundesrat για τον νέο νόμο περί προστασίας από τις λοιμώξεις. Ο λόγος που επικαλέστηκε ήταν ότι πολλές ερωτήσεις δεν είχαν απαντηθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Τα συμβουλευτικά συμβούλια γονέων παιδικών σταθμών φοβούνται διακρίσεις εις βάρος των παιδιών

Τα Κοινά Συμβουλευτικά Συμβούλια Γονέων Kita της πρωτεύουσας του κρατιδίου της Βαυαρίας απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση του Βαυαρίας να καταψηφίσει τις νέες ρυθμίσεις του νόμου περί προστασίας από τις λοιμώξεις στο Bundesrat.

Επικρίνουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Corona πρόκειται να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ιδιαίτερα μεταδοτικών μολυσματικών ασθενειών του νόμου για την προστασία από τις λοιμώξεις. Αυτό θα τοποθετούσε το Covid-19 στο ίδιο επίπεδο με τη χολέρα, την ιλαρά, τον κοκκύτη ή την πανούκλα.

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από την Corona θα μπορούν να ξαναμπούν στα σχολεία ή στους παιδικούς σταθμούς μόνο με ιατρικό πιστοποιητικό ή με αρνητικό τεστ. Εάν ένα παιδί ή ένας νέος έχει έστω και υποψίες ότι πάσχει από Corona – επειδή βήχει – αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί με επίσημη εξέταση.

Δεν προβλέπονται αυτοδοκιμές. Οι εκπρόσωποι των γονέων υπολογίζουν οκτώ έως δέκα κρυολογήματα ετησίως. Τα νέα μέτρα θα σήμαιναν “σημαντική απώλεια μαθησιακών ημερών, κοινωνικής ένταξης και σταθερότητας” για τα παιδιά και τους νέους.

Επειδή οι νέοι κανονισμοί επηρεάζουν επίσης τους δασκάλους και το παιδαγωγικό προσωπικό των παιδικών σταθμών, ένα απλό κρυολόγημα μεταξύ του προσωπικού θα σήμαινε στη χειρότερη περίπτωση κλείσιμο ομάδων και τάξεων.

“Νομικό καθεστώς δοκιμών” για παιδιά και νέους

Οι ενώσεις γονέων βλέπουν επίσης την Ομοσπονδιακή Ένωση Παιδιάτρων και Εφήβων Ιατρών στο πλευρό τους. Ο πρόεδρός της, Thomas Fischbach, είχε τονίσει: “Ένας κανονισμός που απαιτεί από τα παιδιά και τους εφήβους να υποβάλλονται σε ειδικό νομικό καθεστώς δοκιμών για ήπια συμπτώματα ασθένειας ή τα αντιμετωπίζει διαφορετικά από τους ενήλικες, δεν είναι κατάλληλος από ιατρική άποψη”.

Οι ενήλικες που είναι απαλλαγμένοι από συμπτώματα για περίοδο 48 ωρών μπορούν να επιστρέψουν στην κοινωνική ζωή ήδη πέντε ημέρες μετά τη θετική εξέταση για Corona. Η δυνατότητα αυτή δεν παρέχεται στα παιδιά και τους εφήβους βάσει του νέου κανονισμού. Οι εκπρόσωποι των γονέων χαρακτηρίζουν τους σχεδιαζόμενους νέους κανονισμούς ως “συστηματική διάκριση των παιδιών και των εφήβων”.

Πρόεδρος KMK: “Καταστροφή για τους μαθητές”.

Η Πρόεδρος της Μόνιμης Διάσκεψης των Υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού των ομόσπονδων κρατιδίων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Karin Prien, ζήτησε επίσης αλλαγές.

Ο πολιτικός του CDU, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Παιδείας του Σλέσβιχ-Χολστάιν, χαρακτήρισε το νόμο “καταστροφή για τους μαθητές”.

Δεν πρέπει να βρεθούν σε χειρότερη θέση από τους ενήλικες. Σύμφωνα με τη σύσταση του Ινστιτούτου Robert Koch, όλοι οι υπόλοιποι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή μετά από πέντε ημέρες. Το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν δεν θα συμφωνήσει επίσης με αυτό στο Bundesrat.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανατρέπει τους κανόνες Covid

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης