Κίνδυνος φτωχοποίησης λόγω γήρατος για μία στις πέντε Γερμανίδες

Μία στις πέντε γυναίκες άνω των 65 ετών στη Γερμανία διατρέχει οξύ κίνδυνο φτώχειας, προειδοποίησε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, γεγονός που σημαίνει ότι το χάσμα μεταξύ των συντάξεων ανδρών και γυναικών, όπως και αυτό των μισθών, είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη Γερμανία, το χάσμα των συντάξεων μεταξύ των δύο φύλων -η σχετική διαφορά μεταξύ του εισοδήματος των γυναικών και των ανδρών για την τρίτη ηλικία- είναι σχεδόν 30%, αναφέρεται στην έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας.

Οι συντάξεις κατανέμονται έτσι ακόμη πιο άνισα μεταξύ ανδρών και γυναικών από ό,τι το εισόδημα από μισθωτή εργασία, καθώς οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 18% λιγότερο ανά ώρα από τους άνδρες σε όλους τους τομείς εργασίας – γεγονός που καθιστά τη Γερμανία ένα από τα κράτη της ΕΕ με τα μεγαλύτερα μισθολογικά χάσματα μεταξύ των δύο φύλων.

Το ακόμη μεγαλύτερο χάσμα για τις συντάξεις μπορεί να εξηγηθεί κυρίως από τα χαμηλότερα εισοδήματα που οδηγούν σε μείωση των συνταξιοδοτικών αιτήσεων, καθώς και από το σύστημα που τιμωρεί τη μερική απασχόληση και τις διακοπές καριέρας – δύο τάσεις που είναι πιο συχνές για τις γυναικών, καθώς συχνότερα θα διακόψουν την εργασία τους λόγω εγκυμοσύνης, φροντίδας των παιδιών, ή της φροντίδας ηλικιωμένων ή άρρωστων μελών της οικογένειας.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες «κινδυνεύουν πολύ συχνότερα από τη φτώχεια» από ό,τι οι άνδρες και αγωνίζονται να πληρώσουν έστω το ενοίκιο σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άνδρες συνάδελφοί τους, πρόσθεσε η υπηρεσία στην έκθεσή της.

Μάλιστα, το χάσμα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, εάν οι γυναίκες δεν μπορούσαν να λάβουν τις συνταξιοδοτικές αξιώσεις που λαμβάνουν μέσω των ανδρών συντρόφων τους, όπως οι συντάξεις χηρείας.

Εάν αυτές καταργούνταν, το χάσμα μεταξύ των φύλων στην τρίτη ηλικία θα ήταν άγγιζε σχεδόν το 43% εις βάρος των γυναικών.

Πηγή: EURACTIV

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.