Λεωφορείο-παντοπωλείο εξυπηρετεί απομονωμένα γερμανικά χωριά

Γεώργιος Σαμαρίδης

Updated on:

Λεωφορείο-παντοπωλείο εξυπηρετεί απομονωμένα γερμανικά χωριά

Στο χωριό Lohne της δυτικής Γερμανίας, όπου το μοναδικό παντοπωλείο έκλεισε τις πόρτες του νωρίτερα φέτος, οι κάτοικοι κάνουν πλέον τα ψώνια τους σε ένα κόκκινο-πράσινο λεωφορείο σούπερ μάρκετ που έρχεται στην κεντρική πλατεία μία φορά την εβδομάδα.

Για 90 λεπτά, οι ντόπιοι έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν τα απαραίτητα χωρίς να χρειάζεται να μπουν στο αυτοκίνητο για να πάνε στο πλησιέστερο κατάστημα.

Το σούπερ μάρκετ σε τροχούς είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα μεταξύ της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης τροφίμων της Γερμανίας, της REWE, και της εταιρείας σιδηροδρόμων και μεταφορών Deutsche Bahn.

Το λεωφορείο άρχισε να εκτελεί το δρομολόγιό του τον Μάρτιο, εξυπηρετώντας αγροτικά χωριά στο κρατίδιο της Έσσης, όπου τα καταστήματα έχουν γίνει όλο και πιο σπάνιο θέαμα, μετατρέποντας ορισμένες περιοχές σε λεγόμενες διατροφικές ερήμους.

Για τους περίπου 600 κατοίκους του Lohne, όπου τα μπαλκόνια είναι διάσπαρτα με πολύχρωμα γεράνια, η άφιξη του λεωφορείου REWE για ψώνια είναι ένα ευπρόσδεκτο θέαμα, αφού το μοναδικό μίνι μάρκετ του χωριού έκλεισε οριστικά την άνοιξη.

“Μπορώ να προμηθευτώ τα βασικά από εδώ”, δήλωσε η 90χρονη Inge Nehreng, η οποία οδήγησε το ηλεκτρικό της τρίκυκλο για τρία χιλιόμετρα (1,8 μίλια) για να συμμετάσχει στο εβδομαδιαίο ραντεβού με το λεωφορείο.

“Αν χρειάζομαι κάτι ιδιαίτερο, πηγαίνω σε ένα πολυκατάστημα”, πρόσθεσε.

Παρκαρισμένο στην πλατεία του χωριού, το λεωφορείο μήκους 18 μέτρων μεταφέρει πάνω από 950 προϊόντα καθημερινής χρήσης.

Έξω από το λεωφορείο εκτίθενται φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ενώ στο εσωτερικό οι επιλογές κυμαίνονται από τρόφιμα μέχρι τσιγάρα, εφημερίδες, σαπούνια και προφυλακτικά.

“Τα μόνα πράγματα που λείπουν είναι πάνες και υγρά μαντηλάκια”, δήλωσε η Yasmine Schneider, 34 ετών, η οποία ψώνιζε με το μικρό της παιδί Felix.

Το κινητό σούπερ μάρκετ έχει γίνει επίσης δημοφιλής τόπος συνάντησης, μια ευκαιρία για τους συχνά ηλικιωμένους κατοίκους να τα πουν ενώ κάνουν τα εβδομαδιαία ψώνια τους.

“Μετά τα ψώνια, καθόμαστε σε ένα παγκάκι και μιλάμε λίγο”, δήλωσε η 85χρονη Ursula Sauer, η οποία ζει μόνη της.

Διατηρώντας τα χωριά συνδεδεμένα

Από Δευτέρα έως Σάββατο, το λεωφορείο του σούπερ μάρκετ καλύπτει μια διαδρομή 600 χιλιομέτρων, κάνοντας στάσεις σε 23 χωριά.

Οι τιμές στο λεωφορείο “είναι οι ίδιες” με αυτές των σούπερ μάρκετ REWE, δήλωσε ο Joern Berszinski, ο οποίος διαχειρίζεται το λεωφορείο του σούπερ μάρκετ.

Η Deutsche Bahn παρέχει τον οδηγό για το έργο, ενώ ο ταμίας του οχήματος απασχολείται από την REWE.

Παρά την ελκυστικότητά του, μένει να δούμε πόσο κερδοφόρο θα είναι το λεωφορείο.

“Χρειάζονται τρία χρόνια για να βγάλει κέρδος ένα σταθερό κατάστημα, το λεωφορείο θα μπορούσε επίσης να πάρει μερικά χρόνια”, δήλωσε ο Berszinski, ο οποίος διαχειρίζεται franchises υπό το σήμα της REWE για 30 χρόνια.

Ένα βασικό σημείο πώλησης για το κινητό σούπερ μάρκετ είναι ότι η REWE μπορεί να προσεγγίσει περισσότερους πελάτες με μία μόνο ομάδα πωλήσεων.

“Σε μια εποχή που υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων, αυτό είναι ένα πλεονέκτημα”, δήλωσε ο Frank Klingenhoefer, υπεύθυνος για τις υπηρεσίες κινητικότητας στην Deutsche Bahn Regio.

Το σχέδιο λεωφορείων δεν πέρασε απαρατήρητο στη Γερμανία, όπου σχεδόν 2.000 σούπερ μάρκετ με επιφάνεια μικρότερη από 400 τετραγωνικά μέτρα (4.300 τετραγωνικά πόδια) έκλεισαν την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα λιανικού εμπορίου EHI.

“Πολλές κοινότητες σε άλλες περιοχές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον”, δήλωσε ο Klingenhoefer.

Ο όμιλος σούπερ μάρκετ REWE σκοπεύει να περιμένει μέχρι το τέλος του πιλοτικού προγράμματος τον Μάρτιο του 2025 προτού αποφασίσει αν θα επεκταθεί.

Η Deutsche Bahn διαθέτει ήδη οκτώ “ιατρικά λεωφορεία” που διασχίζουν την ύπαιθρο για να φροντίζουν τον γηρασμένο πληθυσμό της Γερμανίας σε απομακρυσμένες περιοχές.

Έχει επίσης σχέδια για ένα λεωφορείο που θα προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες.

Ο Klingenhoefer δήλωσε ότι θα μπορούσε να φανταστεί επίσης υπηρεσίες όπως η επισκευή παπουτσιών και ρούχων επί τροχών, οτιδήποτε “όπου οι ανάγκες ενός μεμονωμένου χωριού είναι πολύ μικρές” για να δικαιολογήσουν μια επένδυση σε κτίρια.

Κεντρική φωτογραφία αρχείου

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης