“Μάχη” για ένα χωριό στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία!

Το χωριό Lützerath στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία (NRW) πρόκειται να ανοίξει δρόμο για την εξόρυξη λιγνίτη – παρά την απόφαση για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα.

Οι πράσινοι πολιτικοί είναι υπεύθυνοι, οι ακτιβιστές του κλίματος αισθάνονται προδομένοι και θέλουν να αγωνιστούν.

Για την 29χρονη Julia Riedel από την πρωτοβουλία κατά του λιγνίτη “Alle Dörfer bleiben” και άλλους ακτιβιστές, είναι σαφές ότι θα σταθούν εμπόδιο στους εκσκαφείς της RWE.

Το γεγονός ότι η απόφαση ανακοινώθηκε από τον Πράσινο Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομίας, Robert Habeck, και την Πράσινη Υπουργό Οικονομίας της NRW, Mona Neubaur, από όλους τους ανθρώπους, εξόργισε τους ακτιβιστές.

Πριν από ένα χρόνο, ο Neubaur είχε διαδηλώσει μαζί με ακτιβιστές του κλίματος για τη διατήρηση του οικισμού. Το θυμούνται πολύ καλά αυτό εδώ.

“Οι Πράσινοι έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι προδίδουν τα ιδανικά τους όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση.”

Τόπος με συμβολική δύναμη

Οι δύο πολιτικοί των Πρασίνων Habeck, Neubaur και RWE ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη στο θα επισπευσθεί κατά οκτώ χρόνια, το 2030. Ωστόσο, ο οικισμός Lützerath πρόκειται να κατεδαφιστεί για την εξόρυξη λιγνίτη.

“Δεν θα εγκαταλείψουμε το Lützerath”, τονίζει η Julia, η οποία βρίσκεται στο χωριό εδώ και ένα χρόνο. Ακτιβιστές από όλο τον κόσμο καταφθάνουν τώρα και εγκαθίστανται σε σκηνές και εγκαταλελειμμένα αγροκτήματα όχι μακριά από το σημείο της κατεδάφισης του τεράστιου λάκκου του υπαίθριου ορυχείου Garzweiler II.

Έρχονται από τη Γαλλία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, την Πολωνία, τις Κάτω Χώρες, αλλά και από την Αυστραλία. “Είμαστε εδώ επειδή αγωνιζόμαστε επίσης με τους ανθρώπους, όπου ολόκληρες περιοχές είναι ήδη ακατοίκητες”, λέει η Julia, η οποία είναι γιατρός. Γι’ αυτό αποφάσισε να αντισταθεί, λέει.

“Είναι σαν να καίγεται το σπίτι και η RWE και οι Πράσινοι να ρίχνουν πάνω από 200 εκατομμύρια τόνους άνθρακα μέσα σε αυτό”.

Κάθε μέρα που ο άνθρακας διατηρείται περισσότερο είναι καταστροφή για τους ανθρώπους που ήδη αισθάνονται τις συνέπειες της κλιματικής καταστροφής, λέει η Julia.

Η “Fridays for Future” επικρίνει επίσης έντονα τα σχέδια για την καύση άνθρακα στο Lützerath και αναφέρεται σε μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW).

Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο άνθρακας κάτω από το Lützerath δεν είναι απαραίτητος για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας, ακόμη και σε περιόδους κρίσης φυσικού αερίου.

Η συμφωνία είναι καλή για το κλίμα;

Από την άλλη πλευρά, ο πράσινος υπουργός Οικονομίας της NRW Neubaur είναι πεπεισμένος ότι ο άνθρακας είναι απαραίτητος στην κρίση.

Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού αυτό το χειμώνα και τον επόμενο, ο άνθρακας πρέπει να εξορύσσεται κάτω από το Lützerath.

Τρεις ανεξάρτητες εκθέσεις εμπειρογνωμόνων κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, εξηγεί ο Neubaur απαντώντας σε περαιτέρω ερώτημα του tagesschau.de.

Επιπλέον, το ορυχείο Garzweiler II έχει εγκριθεί για λιγνίτη όγκου 560 εκατομμυρίων τόνων. Η προηγούμενη σταδιακή κατάργηση θα άφηνε 280 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη στο έδαφος.

Διαφαίνεται ένα σενάριο όπως αυτό του Hambacher Forst 2018;

Στην περιοχή μεταξύ Άαχεν και Κολωνίας, πολλοί Πράσινοι συμμετέχουν εδώ και χρόνια ενεργά στο κίνημα κατά του λιγνίτη, όπως η Antje Grothus, η οποία διεξήγαγε εκστρατεία για τη διάσωση του Hambacher Forst.

“Για μένα ως ακτιβιστή του κλίματος, ο συμβιβασμός δεν είναι εύκολος”, δήλωσε ο Πράσινος βουλευτής του κρατιδίου.

“Από όλους τους ανθρώπους, αυτοί που έκαναν αυτές τις επιτυχίες δυνατές εξ αρχής με τη δέσμευσή τους, πρόκειται τώρα να εγκαταλείψουν τον τόπο που είναι τόσο σημαντικός για αυτούς και το κλίμα”. Η απόφαση για το Lützerath καταστρέφει την κοινωνική ειρήνη και είναι μοιραία για την κλιματική πολιτική, σύμφωνα με την Πράσινη Νεολαία.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.