Μεγαλώνει το οικονομικό χάσμα σε Ανατολική-Δυτική Γερμανία

Πώς να μάθετε τι κερδίζουν οι συνάδελφοί σας στη Γερμανία;

Το χάσμα μεγαλώνει: πέρυσι, οι Δυτικογερμανοί κέρδιζαν περίπου 13.000 ευρώ περισσότερα από τους κατοίκους της Ανατολικής Γερμανίας λόγω των ειδικών πληρωμών. Το 2021, η διαφορά ήταν περίπου 12.000 ευρώ. Το κόμμα της Αριστεράς κάνει λόγο για “πολιτικό σκάνδαλο”…

Σύμφωνα με δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας συνέχισε να αυξάνεται πέρυσι: οι Ανατολικογερμανοί κέρδιζαν κατά μέσο όρο περίπου 13.000 ευρώ ετησίως λιγότερα από τους Δυτικογερμανούς το 2022.

Αυτό προκύπτει από τα νέα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας σε απάντηση ερώτησης του Κόμματος της Αριστεράς στην Μπούντεσταγκ, τα οποία τέθηκαν στη διάθεση των εφημερίδων του Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND, εκδόσεις της Τρίτης).

Στη Δύση, ο μέσος ετήσιος ακαθάριστος μισθός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης ήταν 58.085 ευρώ, στην Ανατολή 45.070 ευρώ.

Η μισθολογική διαφορά μεταξύ Ανατολής και Δύσης οφείλεται κυρίως στις ειδικές πληρωμές

Σύμφωνα με την έκθεση, τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση της διαφοράς οφείλεται κυρίως στις ειδικές πληρωμές.

Οι εργαζόμενοι στη Δύση θα είχαν επωφεληθεί περισσότερο από αυτές το 2022. Το 2021, η μισθολογική διαφορά μεταξύ Ανατολικών και Δυτικών Γερμανών ήταν ακόμη μικρότερη, στα 12.173 ευρώ, σε βάρος των Ανατολικογερμανών.

Το 2020, το χάσμα Ανατολής-Δύσης σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία ήταν 11.967 ευρώ και επομένως ακόμη μικρότερο.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες RND, μια επιμέρους ανάλυση των ομόσπονδων κρατιδίων για το περασμένο έτος δείχνει επίσης ότι ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της Γερμανίας κατατάσσεται κάτω από το δυτικό επίπεδο.

Κανένα ανατολικό γερμανικό κρατίδιο δεν έφτασε στο επίπεδο ενός δυτικού γερμανικού κρατιδίου.

Μεταξύ του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας και του Αμβούργου υπήρχε μισθολογικό χάσμα άνω των 21.000 ευρώ.

Η Αριστερά κάνει λόγο για σκάνδαλο

Το Κόμμα της Αριστεράς μίλησε στις εφημερίδες RND για “πολιτικό σκάνδαλο κατά των Ανατολικογερμανών” και συνέδεσε το γεγονός με την επιτυχία των δεξιών λαϊκιστών.

“Εάν οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης της Ανατολικής Γερμανίας κερδίζουν κατά μέσο όρο 13.000 ευρώ ετησίως λιγότερα από τους συναδέλφους τους στη Δυτική Γερμανία, τότε κανένας πολιτικός δεν πρέπει να εκπλήσσεται για τα υψηλά ποσοστά του AfD”, δήλωσε στις εφημερίδες RND ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας στην Ανατολική Γερμανία, Sören Pellmann.

Σύμφωνα με το ARD-DeutschlandTrend, το AfD έφθασε πρόσφατα σε νέο υψηλό ποσοστό 20 τοις εκατό.

Το AfD σημείωσε επίσης πρόσφατα επιτυχίες σε δημοτικό επίπεδο: ο υποψήφιός του κέρδισε τις επαναληπτικές εκλογές για τον δημαρχιακό θώκο στο Raguhn-Jeßnitz στη Σαξονία-Άνχαλτ.

Νωρίτερα, οι δεξιοί λαϊκιστές είχαν πανηγυρίσει την εκλογή του πρώτου περιφερειακού συμβούλου του AfD στη Γερμανία, στην περιοχή Σόνεμπεργκ της Θουριγγίας.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης