Μυστηριώδες “L” στο πίσω παράθυρο: Τι σημαίνει στο αυτοκίνητο;

Μυστηριώδες "L" στο πίσω παράθυρο: Τι σημαίνει στο αυτοκίνητο;

Προτεραιότητα, υποχρέωση ή απαγόρευση: οι περισσότερες πινακίδες είναι εμφανείς στο δρόμο και αποτελούν μέρος κάθε εξέτασης οδήγησης.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια πιο σπάνια σύμβολα στην οδική κυκλοφορία, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε εξίσου καλά τη σημασία τους.

Ένα παράδειγμα: ένα κόκκινο “L” στο πίσω παράθυρο.

Το γράμμα “L” σε αυτοκίνητο δεν είναι και τόσο σπάνιο

Ιδίως οι τουρίστες είναι πιθανό να έχουν δει τέτοια αυτοκόλλητα σε αυτοκινητόδρομους σε χώρες της ΕΕ, όπως η Αυστρία και η Πολωνία, αλλά και στην Ελβετία.

Μερικές φορές το γράμμα αναγράφεται με λευκό χρώμα σε μπλε φόντο, συχνά με κόκκινα γράμματα σε λευκή επιφάνεια.

Ωστόσο, το χρώμα δεν αλλάζει το νόημα.

Το γράμμα “L” δίνει σαφείς πληροφορίες για το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι – ή ακριβέστερα, για την εμπειρία του ως οδηγός.

Το “L” αντιπροσωπεύει την αγγλική λέξη “learner” (μαθητευόμενος) και έτσι σηματοδοτεί στους άλλους οδηγούς ότι το άτομο είναι “μαθητευόμενος”, δηλαδή αρχάριος οδηγός.

Σε ορισμένες χώρες, ακόμη και άτομα χωρίς άδεια οδήγησης επιτρέπεται να οδηγούν αυτοκίνητο, εφόσον έχουν την πινακίδα L στο αυτοκίνητό τους και πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις:

Οι Αυστριακοί μαθητευόμενοι οδηγοί, για παράδειγμα, επιτρέπεται ήδη να συμμετέχουν στην κανονική οδική κυκλοφορία πριν δώσουν τη δοκιμασία για να πάρουν το δίπλωμα.

Για τη λεγόμενη “οδήγηση εκμάθησης”, ένας κάτοχος άδειας οδήγησης με πολυετή πείρα πρέπει να βοηθά ως συνοδηγός.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της αυστριακής ομοσπονδιακής διοίκησης αναφέρεται: “Η εκπαιδευτική οδήγηση μπορούν να πραγματοποιηθεί ως μέρος της εκπαίδευσης για την άδεια οδήγησης με εξουσιοδοτημένο συνοδό (π.χ. γονείς, συγγενείς, φίλους)”.

Για να υποβάλουν αίτηση για οδήγηση εκμάθησης, οι εκπαιδευόμενοι πρέπει φυσικά να έχουν συμπληρώσει μια ελάχιστη ηλικία και να έχουν ολοκληρώσει έναν ορισμένο αριθμό μαθημάτων οδήγησης.

Υπάρχουν επίσης σαφή κριτήρια για το συνοδευτικό πρόσωπο.

Στην Ελβετία, στους εκπαιδευόμενους οδηγούς προσφέρεται ένα παρόμοιο μοντέλο.

Στη Γαλλία, ένα τέτοιο βραβείο με “A” (για “Apprenti”) αντί για “L” είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους εκπαιδευόμενους οδηγούς που έχουν ήδη περάσει τις εξετάσεις τους.

Σύμφωνα με τους γαλλικούς κανονισμούς οδικής κυκλοφορίας, όλοι οι αρχάριοι οδηγοί πρέπει να φέρουν ένα αντίστοιχο αυτοκόλλητο στο αυτοκίνητό τους – ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Στην Ελλάδα για παράδειγμα είναι το γράμμα “Ν” (για “Νέος οδηγός”)

Ο μόνος σχετικός παράγοντας είναι το χρονικό διάστημα που έχουν στην κατοχή τους άδεια οδήγησης.

Οι νεοεισερχόμενοι που κυκλοφορούν στο δρόμο χωρίς την κατάλληλη σήμανση πρέπει να περιμένουν πρόστιμο 22 ευρώ.

Στη Γερμανία, αυτά τα σήματα “μαθητών” στο αυτοκίνητο είναι επίσης δυνατά, αλλά σε αντίθεση με τη Γαλλία, δεν είναι υποχρεωτικά.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης