Ειδήσεις

Νέες απεργίες πιλότων στη Γερμανία απειλούν το καλοκαίρι;

Photo of author

By Νικόλαος Σκριτλής

Το συνδικάτο Vereinigung Cockpit και η αεροπορική εταιρεία δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε νέα μισθολογική κλίμακα. Ως εκ τούτου, οι πιλότοι θα μπορούσαν σύντομα να σταματήσουν να εργάζονται.

Η μόνιμη διαμάχη μεταξύ της Lufthansa και των περίπου 5.000 τακτικών πιλότων της περνάει στον επόμενο γύρο: “Επιστρέφουμε τώρα σε εντελώς κανονικές συλλογικές διαπραγματεύσεις”, λέει η εταιρεία, όπως και το συνδικάτο Vereinigung Cockpit (VC).

Προηγουμένως, και τα δύο μέρη διεξήγαγαν εμπιστευτικές συνομιλίες σε “κλειστό δωμάτιο”, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο απεργιών για τους επιβάτες το καλοκαίρι.

Υπάρχουν ακόμη κάτι λιγότερο από τρεις μήνες μέχρι τη λήξη της υποχρέωσης “ειρήνης” στα τέλη Ιουνίου.

Οι εταίροι έχουν συμφωνήσει σε ημερομηνίες διαπραγμάτευσης, δεν υπάρχει στάση πληρωμών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι η VC θα ανεβάσει τα αιτήματά της, τα οποία δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί δημοσίως, αφού προφανώς δεν κατάφερε να περάσει τις ιδέες της για τον στρατηγικό προσανατολισμό του μεγαλύτερου ομίλου αερομεταφορών της Ευρώπης.

Η Lufthansa προχώρησε σε μεγάλο βαθμό προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης των εργαζομένων το φθινόπωρο

Με τη δημιουργία της κλειστής αίθουσας, από την οποία δεν διέρρευσε τίποτα, η Lufthansa προχώρησε σε μεγάλο βαθμό στην ικανοποίηση των σημαντικότερων υπαλλήλων της το φθινόπωρο.

Εδώ ήταν δυνατόν να ειπωθούν και να συζητηθούν σχετικά ελεύθερα όσα διαφορετικά θα ερμηνεύονταν γρήγορα ως απαράδεκτος στόχος συλλογικής διαπραγμάτευσης για ένα συνδικάτο σε δημόσιο διάλογο.

Αυτό συνέβη στο VC μια φορά στο παρελθόν το 2015, όταν το περιφερειακό εργατικό δικαστήριο της Έσσης σταμάτησε μια απεργία των πιλότων λόγω απαράδεκτων στόχων.

Έκτοτε, οι πιλότοι είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις δημόσιες δηλώσεις τους.

Παραμένει προφανές ότι η VC επιθυμεί να διατηρήσει τη σφαίρα επιρροής της στον πυρήνα της Lufthansa μέσω της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ομίλου (KTV) και να εξασφαλίσει καλές ευκαιρίες σταδιοδρομίας για τα μέλη της.

Αυτό θα πετύχει μόνο εάν το πεδίο εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης δεν συρρικνωθεί περαιτέρω.

Στο παρελθόν, η VC είχε εξασφαλίσει τον αριθμό των 325 αεροσκαφών σε μια επιπλέον σύμβαση, τα οποία μπορούσαν να επανδρωθούν μόνο από πιλότους της KTV.

Αφού η Lufthansa κατήγγειλε τη σύμβαση αυτή κατά τη διάρκεια της ύφεσης της Corona, δεν έχει προφανώς βρεθεί διάδοχη ρύθμιση στο “κλειστό δωμάτιο”.

Οι βασικοί μισθοί έχουν ήδη αυξηθεί κατά 980 ευρώ

Η διοίκηση της Lufthansa δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία για την προθυμία της VC να απεργήσει.

Πριν από τη συμφωνία στάσης πληρωμών, η οποία διήρκεσε μόλις δέκα μήνες, το συνδικάτο είχε παραλύσει τη λειτουργία στις 2 Σεπτεμβρίου 2022, είχε εμποδίσει 800 πτήσεις και είχε ήδη απειλήσει πολύ συγκεκριμένα με έναν άλλο, μεγαλύτερο γύρο απεργιών.

Για να ηρεμήσουν προς το παρόν τα πνεύματα, η εταιρεία είχε αυξήσει τους βασικούς μισθούς των πιλότων κατά 980 ευρώ σε δύο στάδια, που σήμαινε από 5,5 έως 20 τοις εκατό περισσότερα ανάλογα με το επίπεδο του εισοδήματος.

Η VC είχε αρχικά απαιτήσει μια αυτόματη αποζημίωση πάνω από τον τρέχοντα πληθωρισμό.

Οι εξωτερικές συνθήκες δεν έχουν επιδεινωθεί για τους πιλότους από το φθινόπωρο.

Στις ΗΠΑ, οι εταιρείες φέρονται να πληρώνουν έμπειρους κυβερνήτες έως και 500.000 δολάρια ετησίως μετά την επιβίωση από το σοκ της Corona.

Και η Lufthansa αναζητά επίσης απεγνωσμένα ιπτάμενο προσωπικό καθώς οι πρώτοι boomers συνταξιοδοτούνται.

Εν όψει της σταθερής ζήτησης και των καλών επιχειρηματικών προοπτικών, ο επικεφαλής της εκπαίδευσης Matthias Spohr επιβεβαίωσε ότι στο μέλλον θα χρειάζονται 500 νέοι πιλότοι κάθε χρόνο, αντί για 150 έως 300 που ήταν μέχρι τώρα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

Βρέθηκε νεκρό 10χρονο κορίτσι σε εγκατάσταση για παιδιά

Γερμανία: Παιδί πουλάει κρυφά τον οικογενειακό σκύλο…