Το νέο σχέδιο Covid της Γερμανίας από το φθινόπωρο έως το Πάσχα

Η Γερμανία παρουσίασε ένα σχέδιο των νέων νόμων Covid που θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους, με την απαίτηση για μάσκα να παραμένει σε ισχύ, αλλά να αποκλείονται τα lockdown και το κλείσιμο των σχολείων. Ακολουθούν τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα κλιμακωτό σχέδιο για να προσπαθήσει να περιορίσει την εξάπλωση του Covid-19 αυτό το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου για την προστασία από τις λοιμώξεις, τα κρατίδια θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε εφαρμογή ορισμένους κανόνες για την προστασία του πληθυσμού από τον Covid, από τον Οκτώβριο.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης την Τετάρτη.

Μεταξύ των σχεδίων είναι να παραμείνουν υποχρεωτικές οι μάσκες στις υπεραστικές μεταφορές και στα νοσοκομεία. Θα μπορούσαν επίσης να καταστούν υποχρεωτικές σε άλλους εσωτερικούς χώρους, όπως τα εστιατόρια, αλλά συνήθως με εξαιρέσεις για όσους έχουν εμβολιαστεί πρόσφατα, έχουν αναρρώσει ή έχουν κάνει τεστ.

“Εάν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί απότομα – οι μάσκες (μπορούν επίσης να επιβληθούν) σε εξωτερικούς χώρους όπου οι αποστάσεις δεν είναι επαρκείς, και ανώτατα όρια σε εσωτερικούς χώρους”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach, των Σοσιαλδημοκρατών, σε ένα tweet όπου παρουσίασε τα σχέδια.

Πόσο καιρό θα ισχύει ο νόμος στη Γερμανία;

Ο ισχύων νόμος για την προστασία από τις λοιμώξεις λήγει στις 23 Σεπτεμβρίου. Οι νέοι νόμοι, οι οποίοι αποτελούν τη νομική βάση για τα μέτρα Covid-19 στη Γερμανία, θα ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου έως τις 7 Απριλίου 2023.

Ποια είναι τα σχέδια για προστασία από τον κορωνοϊό στη Γερμανία;

Όπως φαίνεται παραπάνω στο διάγραμμα που ανέβασε στο twitter ο υπουργός Υγείας στα γερμανικά, οι κανόνες έχουν χωριστεί σε “”χειμερινά ελαστικά” (Winterreifen) και “αλυσίδες χιονιού” (Schneeketten), κάτι που έχει σκοπό να αντιπροσωπεύσει πιθανά διαφορετικά στάδια.

Υπάρχουν κανόνες που θα ισχύουν για ολόκληρη τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου/χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, ορισμένα μέτρα που μπορούν να λάβουν τα κρατίδια και η δυνατότητα για αυστηρότερους περιορισμούς εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Τα προστατευτικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο από την 1η Οκτωβρίου 2022 έως τις 7 Απριλίου 2023:

 • Υποχρεωτικές μάσκες FFP2 στα αεροπλάνα και στις δημόσιες μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.
 • Υποχρεωτικές μάσκες και τεστ για την πρόσβαση σε νοσοκομεία και παρόμοιες εγκαταστάσεις, καθώς και για τους εργαζόμενους.
 • Προβλέπονται εξαιρέσεις από την απαίτηση προσκόμισης αποδεικτικού τεστ για πρόσφατα εμβολιασμένα και αποθεραπευμένα άτομα, καθώς και για άτομα που νοσηλεύονται στις αντίστοιχες εγκαταστάσεις ή παρόχους υπηρεσιών.
 • Εξαιρέσεις από την απαίτηση χρήσης μάσκας προβλέπονται για ορισμένα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία, για παιδιά κάτω των έξι ετών, για άτομα που δεν μπορούν να φορούν μάσκα για ιατρικούς λόγους, καθώς και για κωφά και βαρήκοα άτομα.

Προαιρετικά αυστηρότερα μέτρα για τα γερμανικά κρατίδια

Σύμφωνα με το σχέδιο για προστασία από τις λοιμώξεις, τα κρατίδια μπορούν να λάβουν πρόσθετα μέτρα εάν το απαιτεί η κατάσταση της πανδημίας.

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

 • Υποχρεωτικές μάσκες στις δημόσιες και περιφερειακές μεταφορές.
 • Υποχρεωτικές μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, όπως εστιατόρια και πολιτιστικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο, τα σχέδια προβλέπουν εξαιρέσεις για άτομα που έχουν αρνητικό τεστ ή που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει πρόσφατα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι επιστρέφει ο λεγόμενος “κανόνας 3G”.
 • Υποχρεωτικά τεστ ή/και μάσκες σε ορισμένες κοινόχρηστες εγκαταστάσεις (όπως καταφύγια για αιτούντες άσυλο και παιδικά σπίτια). Οι υποχρεωτικές μάσκες στα σχολεία θα ισχύουν μόνο για τους μαθητές από το πέμπτο σχολικό έτος και μετά.

Ακραία μέτρα όταν η κατάσταση είναι κρίσιμη:

Τα κοινοβούλια των κρατιδίων μπορούν να θεσπίσουν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα εάν υπάρχει κίνδυνος υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας ή των κρίσιμων υποδομών.

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους – ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, εάν δεν μπορεί να τηρηθεί η ελάχιστη απόσταση του 1,5 μέτρου. Δεν θα ισχύει εξαίρεση για πρόσφατα εμβολιασμένους, εξετασθέντες ή θεραπευθέντες.
 • Υποχρεωτικά σχέδια υγιεινής και ασφάλειας (όπως απολυμαντικά και εξαερισμός) για επιχειρήσεις και εκδηλώσεις στον ψυχαγωγικό, πολιτιστικό και αθλητικό τομέα.
 • Απαίτηση ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου σε δημόσιους χώρους και σε υπαίθριες εκδηλώσεις.
 • Ανώτερα όρια για τους συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann, των Ελεύθερων Δημοκρατών, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μην υπάρξουν περαιτέρω lockdown στη Γερμανία, αλλά ότι οι μάσκες αποτελούν βασικό μέρος του σχεδίου.

“Θα πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στην ελευθερία μόνο εάν είναι απαραίτητοι”, δήλωσε ο Buschmann. “Το σχέδιό μας απορρίπτει επομένως τα lockdown και τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

“Αντ’ αυτού, βασιζόμαστε σε μέτρα που είναι τόσο αποτελεσματικά όσο και λογικά. Οι μάσκες προστατεύουν. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι υποχρεωτικές μάσκες είναι επίσης λογικές.

“Γι’ αυτό οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές στα νοσοκομεία και τα γηροκομεία, καθώς και στις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων. Εάν η κατάσταση της πανδημίας το απαιτεί, τα κρατίδια μπορούν επίσης να απαιτήσουν υποχρεωτική χρήση μάσκας για άλλους τομείς της δημόσιας ζωής σε εσωτερικούς χώρους.

Στον πολιτισμό, τον ελεύθερο χρόνο, τον αθλητισμό και τη γαστρονομία, ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις για όσους έχουν εξεταστεί, πρόσφατα εμβολιασμένα και πρόσφατα αναρρωμένα άτομα”.

Ο Buschmann δήλωσε ότι η Γερμανία βασίζεται επίσης στην “ατομική ευθύνη της κοινωνίας των πολιτών – όπως κάνουν και τα περισσότερα άλλα ευρωπαϊκά κράτη”.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δίνει “ιδιαίτερη προσοχή” στα σχολεία.

“Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη σχολική εκπαίδευση και σε μια σχολική ημέρα όσο το δυνατόν πιο ξέγνοιαστη”, είπε.

“Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να υπάρξουν κλεισίματα σχολείων. Μια γενικευμένη υποχρέωση να φορούν μάσκες στα σχολεία δεν θα ήταν επίσης κατάλληλη”.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει τις προτάσεις πριν το τελικό σχέδιο πάει στη Bundestag για να ψηφιστεί.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.