Nυχτερινά τρένα Στοκχόλμη-Αμβούργο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία SJ της Σουηδίας δρομολόγησε την Πέμπτη το πρώτο από τα νέα της καθημερινά νυχτερινά τρένα μεταξύ Στοκχόλμης και Αμβούργου. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Πότε εκτελούν δρομολόγια τα νέα τρένα από/προς Στοκχόλμη-Αμβούργο;

Από την 1η Σεπτεμβρίου, η νέα υπηρεσία EuroNight αναχωρεί από τη Στοκχόλμη κάθε απόγευμα στις 5.34 μ.μ. και φτάνει στο σταθμό Altona του Αμβούργου στις 6.35 π.μ. το πρωί (8.51 μ.μ. τις Κυριακές). Το τρένο κάνει στάσεις στις πόλεις Norrköping, Linköping, Alvesta, Hässleholm, Lund, Malmö, αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης και Odense.

Είναι δυνατή η επιβίβαση στο τρένο στο Μάλμε μεταξύ της άφιξής του στις 10.40 μ.μ. και της αναχώρησής του στις 11.44 μ.μ. Στο σκέλος Αμβούργο-Στοκχόλμη, το τρένο αναχωρεί από το Αμβούργο στις 9.55 μ.μ. και φτάνει στη Στοκχόλμη στις 9.55 π.μ., κάνοντας στάση στους ίδιους σταθμούς.

Πώς πήγαν τα πρώτα τρένα την Πέμπτη και την Παρασκευή;

Σύμφωνα με τον Peter Krameus, υπεύθυνο στρατηγικής επικοινωνίας της SJ, το πρώτο ταξίδι ήταν επιτυχημένο, κάτι στο οποίο συνέβαλε και η δοκιμαστική διαδρομή του τρένου πριν από δύο εβδομάδες.

“Πήγε καλά. Φτάσαμε στο Αμβούργο όταν έπρεπε και σήμερα το πρωί, το τρένο από το Αμβούργο έφτασε στη Στοκχόλμη, νομίζω, με 20 λεπτά καθυστέρηση”, δήλωσε στο The Local. “Είναι ένα μικρό βήμα προς τη βελτίωση των διεθνών ταξιδιών με τρένο”.

Ο Jakop Dalunde, ευρωβουλευτής του κόμματος των Πρασίνων της Σουηδίας, δημοσίευσε φωτογραφίες από την αναχώρηση στη σελίδα του Tågsemester στο Facebook. “Ιστορικό!” έγραψε.

“Ήρθε επιτέλους η ώρα για την έναρξη του νέου τρένου για το Αμβούργο. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, έχουμε καθημερινές αναχωρήσεις όλο το χρόνο”.

Πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια από/προς Στοκχόλμη-Αμβούργο;

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη σελίδα της SJ, οι τιμές κυμαίνονται από 264 κορώνες για μια θέση, έως 2.172 κορώνες για ένα κανονικό κρεβάτι σε θάλαμο πρώτης θέσης.

Υπάρχει έκπτωση 25% για παιδιά έως 15 ετών, ενώ τα παιδιά έως πέντε ετών μπορούν να μοιραστούν το κρεβάτι με έναν ενήλικα δωρεάν. Οι νέοι μεταξύ 16 και 26 ετών έχουν έκπτωση 15 τοις εκατό και οι ηλικιωμένοι έκπτωση 10 τοις εκατό.

Ωστόσο, οι τιμές αυτές είναι οι αρχικές τιμές και είναι διαθέσιμες μόνο για όσους κάνουν κράτηση πολύ νωρίτερα. Η SJ έχει ένα σύστημα τιμολόγησης βάσει της ζήτησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές αυξάνονται όσο πωλούνται όλο και περισσότερα εισιτήρια.

Nυχτερινά τρένα Στοκχόλμη-Αμβούργο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια από/προς Στοκχόλμη-Αμβούργο; | By Dmytro Balkhovitin

Τι είδους βαγόνια είναι διαθέσιμα;

Καθώς τα νυχτερινά βαγόνια της SJ είναι πολύ φαρδιά για να κυκλοφορήσουν στην ηπειρωτική χώρα, η εταιρεία έχει μισθώσει βαγόνια που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως από την υπηρεσία Nightjet στη Γερμανία και την Αυστρία, την οποία διαχειρίζεται πλέον η αυστριακή σιδηροδρομική εταιρεία ÖBB.

Τα βαγόνια που παραγγέλθηκαν περιλαμβάνουν διαμερίσματα πρώτης θέσης για ύπνο, διαμερίσματα δεύτερης θέσης για ύπνο, βαγόνια δεύτερης θέσης με καναπέ και βαγόνια δεύτερης θέσης με καθίσματα.

Τα διαμερίσματα ύπνου πρώτης και δεύτερης θέσης διαθέτουν ένα έως δύο κατάλληλα κατασκευασμένα κρεβάτια στο εσωτερικό τους, με τους δικούς τους νιπτήρες.

Τα βαγόνια με καναπέδες έχουν έξι πτυσσόμενες κουκέτες, με τους επιβάτες να αναμένεται να φτιάξουν μόνοι τους τα κρεβάτια τους με τα σεντόνια που παρέχονται, και κοινόχρηστους νιπτήρες.

Τα βαγόνια με καθίσματα έχουν είτε καμπίνες πέντε ατόμων, είτε ανοικτά καθίσματα σε βαγόνια.

Υπάρχουν σχέδια για την επέκταση της υπηρεσίας;

Τον Μάρτιο του 2023, η SJ εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει το τρένο πέρα από το Αμβούργο στην Κολωνία, το Βερολίνο ή ακόμη και στο Παρίσι.

“Όπως γνωρίζετε, φτάνουμε στο Αμβούργο στις 6.30 π.μ., οπότε θα είναι δυνατόν να συνεχίσουμε για άλλες τρεις ώρες προς οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση, προς την Κολωνία, το Βερολίνο ή το Παρίσι. Αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή”.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.