Έκπληξη: Ποια είναι η οικονομικά ισχυρότερη πόλη της Βαυαρίας;

Η πλουσιότερη πόλη της Βαυαρίας βρίσκεται στην περιφέρεια του Tirschenreuth: η Kemnath στο Άνω Παλατινάτο έχει τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στη Βαυαρία, σύμφωνα με τη Βαυαρική Ένωση Πόλεων και Κοινοτήτων. Ποιος είναι ο λόγος για αυτό και ποιες πόλεις και δήμοι ακολουθούν.

Μόλις πριν από 20 χρόνια, η περιοχή του Tirschenreuth ήταν γνωστή ως το “φτωχοκομείο της Βαυαρίας”. Η παρακμή της βιομηχανίας κεραμικών και γυαλιού είχε αφήσει ίχνη στο βορειοανατολικό τμήμα της Βαυαρίας.

Το 2022, η Kemnath θα είναι ο δήμος της Βαυαρίας με τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη ανά κάτοικο.

Μέγιστη αξία: 13.500 ευρώ ανά κάτοικο

Αυτή η οικονομική ευρωστία εξετάζεται ετησίως από τη Βαυαρική Ένωση Πόλεων και Κοινοτήτων.

Μετράει πόσα χρήματα έχει στη διάθεσή του ένας δήμος και υπολογίζεται από το άθροισμα των φορολογικών εσόδων και των βασικών κονδυλίων, μείον την περιφερειακή εισφορά.

Ο αριθμός αυτός χρησιμοποιείται κυρίως από τους πολιτικούς του κράτους για τον υπολογισμό του ύψους των εν λόγω κονδυλίων και των διαφόρων ποσοστών επιδότησης.

Στο Κεμνάθ το 2022 μετατρέπεται σε αριθμό κατοίκων σε περίπου 13.500 ευρώ κατά κεφαλήν.

Το Grünwald και το Gräfelfing βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση όσον αφορά την οικονομική ευρωστία, με 10.900 ευρώ και 7.400 ευρώ ανά κάτοικο αντίστοιχα.

Ο συνολικός μέσος όρος όλων των βαυαρικών δήμων είναι σχεδόν ακριβώς 1.000 ευρώ.

Το οικονομικό κόλπο της Siemens φέρνει χρήματα στα ταμεία της πόλης

Η μερίδα του λέοντος των χρημάτων στο Kemnath προέρχεται από τη Siemens. Εδώ και πολλά χρόνια, η εταιρεία λειτουργεί ένα εργοστάσιο παραγωγής του τμήματος ιατρικής τεχνολογίας “Healthineers” με 1.200 εργαζόμενους σήμερα.

Το 2018, η Siemens είχε τιμολογήσει την αξία του δικού της εμπορικού σήματος μεταφέροντας τα δικαιώματά του – αξίας 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας “Die Welt” – σε μια θυγατρική της.

Αυτή η θυγατρική είχε τότε την έδρα της στο Κέμναθ – πιθανώς και επειδή η πόλη είχε μειώσει τον εμπορικό φόρο στη χαμηλότερη τιμή των 230 ποσοστιαίων μονάδων στη Βαυαρία εκείνη την εποχή.

Προϋπολογισμός μικρής πόλης στην τάξη μεγέθους των ανεξάρτητων πόλεων

Το χρήμα που ρέει από το 2019 έχει δημιουργήσει προσδοκίες στους πολίτες και τις γύρω κοινότητες που δεν είναι πάντα εύκολο να αντιμετωπιστούν, λέει ο δήμαρχος Roman Schäffler (CSU).

Φυσικά είναι καθησυχαστικό και δίνει ασφάλεια σχεδιασμού να υπάρχει ένα οικονομικό μαξιλάρι, ιδίως ενόψει των σημερινών αυξήσεων του κόστους – αλλά κάποιος πρέπει πρώτα να υλοποιήσει τα έργα.

Τα τελευταία χρόνια, ο προϋπολογισμός της Κέμναθ είναι υπερδεκαπλάσιος από τον προϋπολογισμό πόλεων όπως το Βάιντεν ή το Μπαϊρόιτ, των οποίων οι δημοτικές διοικήσεις είναι εντελώς διαφορετικού μεγέθους.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να διογκώνεται υπερβολικά η διοίκηση, λέει ο Schäffler – υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επιβαρυνθεί κανείς με υπερβολικά πολλά λειτουργικά έξοδα σε καλές εποχές.

Αυτά θα αποτελούσαν πραγματικό πρόβλημα εάν τα έσοδα από τους φόρους στο εμπόριο μειώνονταν και πάλι σημαντικά.

Η οικονομική ευρωστία είναι πλέον αισθητή και για τους πολίτες

Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι από τους κατοίκους του Kemnath αισθάνονται ότι υπάρχουν χρήματα, ιδίως οι νέοι.

Η πόλη κατάφερε να μειώσει τον φόρο ακίνητης περιουσίας και να αυξήσει σημαντικά τις εθελοντικές υπηρεσίες της τα τελευταία χρόνια.

Στήριξη συλλόγων, επιδοτήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας, χρήματα καλωσορίσματος για νεογέννητα, επιδοτήσεις για νέες οικογένειες που εγκαθίστανται στην πόλη ή ακόμη και οικοδομικές επιδοτήσεις.

Η Kemnath μείωσε επίσης τα δίδακτρα των παιδικών σταθμών, έτσι ώστε μια θέση στον παιδικό σταθμό να είναι πλέον δωρεάν – οι γονείς πρέπει να πληρώσουν μόνο για τις θέσεις μετά το σχολείο και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Επιπλέον, υπάρχουν επενδύσεις σε ανακαινίσεις κτιρίων και κατασκευή δρόμων- μεταξύ άλλων, το γυμνάσιο ανακατασκευάζεται επί του παρόντος με κόστος άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.