Πόσο δύσκολο είναι το γερμανικό τεστ γλωσσομάθειας C1;

Πόσο δύσκολο είναι το γερμανικό τεστ γλωσσομάθειας C1;

Η κατοχή πιστοποιητικού γλωσσομάθειας C1 θα αποτελεί μελλοντική προϋπόθεση για την απόκτηση υπηκοότητας fast-track σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα σχέδια της κυβέρνησης.

Στις αρχές Ιανουαρίου, η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας δημοσίευσε το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της πορείας προς τη γερμανική υπηκοότητα.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η “τυπική” περίοδος διαμονής που απαιτείται για την υπηκοότητα θα μειωθεί σε πέντε χρόνια από οκτώ, ενώ όσοι μπορούν να αποδείξουν εξαιρετική ενσωμάτωση – είτε μέσω επιτευγμάτων στην εργασία ή την εκπαίδευση, είτε μέσω εθελοντικής εργασίας, είτε μέσω της γερμανικής γλώσσας – θα μπορούν να πολιτογραφηθούν μετά από μόλις τρία χρόνια αντί των έξι που ισχύουν σήμερα για την ταχεία διαδικασία.

Προηγουμένως, οι αιτούντες για ταχεία χορήγηση υπηκοότητας έπρεπε να αποκτήσουν γλωσσικό επίπεδο Β2.

Αν και τα σχέδια δεν έχουν οριστικοποιηθεί, φαίνεται ότι οι αιτούντες που θα ακολουθήσουν την ταχεία διαδικασία υπηκοότητας θα πρέπει να έχουν επίπεδο γερμανικών C1.

Τι είναι το επίπεδο Γερμανικών Γ1;

Το γλωσσικό επίπεδο Γ1 είναι το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο γλωσσικής επάρκειας σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (ΚΕΠΑ) – μια πανευρωπαϊκή κατευθυντήρια γραμμή για γλωσσικές δεξιότητες που κυμαίνονται από Α1 έως Γ2.

Στη Γερμανία, οι εξετάσεις Γ1 είναι το γλωσσικό επίπεδο που απαιτείται γενικά για σπουδές στα γερμανικά στο πανεπιστήμιο και αποτελεί επίσης προϋπόθεση για την εργασία σε ορισμένα επαγγέλματα σε πολλά κρατίδια, όπως για τους γιατρούς.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΚΕΠΑ, για να βρίσκεται ένας μαθητής της γλώσσας στο επίπεδο Γ1, θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοεί ένα ευρύ φάσμα απαιτητικών, μεγαλύτερων προτάσεων, να αναγνωρίζει το έμμεσο νόημα σε κείμενα, να εκφράζει ιδέες με ευχέρεια και αυθόρμητα και να είναι σε θέση να παράγει σαφή, καλά δομημένα, λεπτομερή κείμενα για σύνθετα θέματα.

Στην αρχή, αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένας τρομακτικά υψηλός πήχης, η ανάγνωση αυτών των απαιτήσεων μπορεί να σας ωθήσει να κλείσετε τον φορητό σας υπολογιστή και να εγκαταλείψετε την ελπίδα να αποκτήσετε ποτέ πιστοποιητικό Γ1. Αλλά πάρτε θάρρος.

Το C1 δεν απαιτεί τελειότητα και αν ήδη χρησιμοποιείτε τακτικά τα γερμανικά στην εργασία και σε κοινωνικά πλαίσια, με λίγη βελτίωση και κάποια προετοιμασία για τις εξετάσεις, η εξέταση δεν είναι καθόλου αδύνατο να περάσετε.

Τι περιλαμβάνουν οι εξετάσεις για γερμανικά C1;

Είναι αρκετά ασφαλές να υποθέσουμε ότι η απαιτούμενη απόδειξη της γλωσσομάθειας C1 για την ταχεία απόδοση της υπηκοότητας θα είναι η ίδια όπως και με τους ισχύοντες κανόνες – δηλαδή ότι θα πρέπει να επιτύχετε σε εξετάσεις από έναν εγκεκριμένο από την κυβέρνηση πάροχο – συνήθως από τις εξεταστικές επιτροπές telc ή Goethe Institut.

Εάν δώσετε εξετάσεις C1 για την εισαγωγή σας στο πανεπιστήμιο, θα πρέπει συνήθως να δώσετε τις ειδικές εξετάσεις C1 Hochschule και – για ορισμένα επαγγέλματα – τις εξετάσεις C1 Beruf (σταδιοδρομία) ή Medizin (ιατρική).

Ωστόσο, για την υπηκοότητας, είναι πιθανό να αρκούν οι τυπικές εξετάσεις C1.

Τι περιλαμβάνει η εξέταση γερμανικών Γ1;

Όπως όλες οι εξετάσεις γλωσσομάθειας, οι γερμανικές εξετάσεις C1 αποτελούνται από τέσσερις ενότητες για την εξέταση κάθε μιας από τις γλωσσικές ικανότητες: ομιλία, ακρόαση, ανάγνωση και γραφή.

Ο βαθμός επιτυχίας εξαρτάται από την εξεταστική επιτροπή, αλλά συνήθως είναι γύρω στο 60% για τις ενότητες της ανάγνωσης, της ακρόασης και της γραφής μαζί και 60% ξεχωριστά για το τεστ ομιλίας.

Αυτό σημαίνει ότι αν αποτύχετε μόνο στο τμήμα της προφορικής γλώσσας, μπορείτε να το επαναλάβετε μόνο του, χωρίς να χρειαστεί να ξαναδώσετε το υπόλοιπο μέρος της εξέτασης.

Οι δικτυακοί τόποι του Ινστιτούτου Γκαίτε και του telc διαθέτουν δωρεάν δοκιμασίες εξάσκησης, ενώ πολλά φροντιστήρια ξένων γλωσσών προσφέρουν ένα πακέτο προετοιμασίας για τις εξετάσεις.

Πόσο δύσκολο είναι το γερμανικό τεστ γλωσσομάθειας C1;
Τι περιλαμβάνει η εξέταση γερμανικών C1;

Ανάγνωση για εξετάσεις γερμανικών

Το μεγαλύτερο μέρος των εξετάσεων είναι συνήθως το Leseverstehen ή η αναγνωστική κατανόηση, το οποίο διαρκεί μεταξύ 70 και 90 λεπτών ανάλογα με την εξεταστική επιτροπή.

Σε αυτό το μέρος των εξετάσεων, θα πρέπει να διαβάσετε διάφορα κείμενα και να λύσετε τις αντίστοιχες εργασίες, συμπεριλαμβανομένης τουλάχιστον μιας άσκησης συμπλήρωσης κενών, ενώ μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα υπάρχουν και μερικές ερωτήσεις-παγίδες.

Ακρόαση για εξετάσεις γερμανικών

Το μέρος της εξέτασης ακουστικής κατανόησης διαρκεί περίπου 40 λεπτά και θα ακούσετε 2 έως 4 ηχογραφημένες συνομιλίες για τις οποίες θα πρέπει να απαντήσετε σε ερωτήσεις.

Το σημαντικό που πρέπει να έχετε υπόψη σας εδώ είναι ότι θα ακούσετε κάθε ηχογράφηση μόνο μία φορά – επομένως, αν σας διαφύγει, θα πρέπει να μαντέψετε την απάντηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Και πάλι, το telc και το Ινστιτούτο Γκαίτε έχουν παραδείγματα εξετάσεων ακρόασης στους ιστότοπούς τους, τα οποία είναι εξαιρετικά για εξάσκηση.

Γραφή για εξετάσεις γερμανικών

Για όσους δεν γράφουν πολύ στα γερμανικά – ή και καθόλου – αυτό θα είναι ίσως το πιο τρομακτικό μέρος της εξέτασης.

Στη δοκιμασία γραφής, θα σας δοθούν μερικά αποσπάσματα για ένα συγκεκριμένο θέμα – όπως, για παράδειγμα, “Τα βιντεοπαιχνίδια υποκινούν τη βία στους νέους” – και θα πρέπει να γράψετε ένα σύντομο κείμενο περίπου 200 λέξεων ως απάντηση.

Αναμένεται να γράψετε ένα καλά δομημένο κείμενο, με εισαγωγή, επιχειρήματα υπέρ και κατά της άποψης και συμπέρασμα.

Προφορικός λόγος για εξετάσεις γερμανικών

Η εξέταση θα διαρκέσει συνολικά περίπου 20 λεπτά και θα περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μιας σύντομης παρουσίασης και μια συζήτηση με έναν συνεργάτη.

Θα σας δοθεί ένα θέμα παρουσίασης και περίπου 5 λεπτά για να σημειώσετε κάποιες σημειώσεις ιδιαιτέρως, πριν κληθείτε στην αίθουσα εξέτασης όπου ο εξεταστής ή οι εξεταστές θα σας κάνουν ερωτήσεις και θα σας βαθμολογήσουν καθώς θα κάνετε την παρουσίασή σας και θα συζητάτε με τον συνεργάτη σας.

Αν έχετε άγχος να μιλήσετε, αυτό το μέρος της εξέτασης μπορεί να σας τρομάξει πολύ. Αλλά το να έχετε έναν σύντροφο που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με εσάς για να μιλήσετε μαζί του σίγουρα βοηθάει.

Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να μην κρίνετε τον εαυτό σας πολύ αυστηρά σε αυτό το μέρος της εξέτασης.

Πόσο δύσκολες είναι λοιπόν οι εξετάσεις γερμανικών C1;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εξετάσεις C1 είναι δύσκολες, αλλά σίγουρα δεν είναι ακατόρθωτες.

Το κλειδί της επιτυχίας είναι σίγουρα η εξάσκηση στις εξετάσεις, η ανανέωση της γραμματικής και η ακρόαση, ανάγνωση και ομιλία όσο το δυνατόν περισσότερων γερμανικών μπορείτε τις εβδομάδες που προηγούνται.

Λήγει το πιστοποιητικό γερμανικής γλωσσομάθειας;

Τα πιστοποιητικά του Goethe Institut και του telc για τα επίπεδα A1 έως C2 ισχύουν επ’ αόριστον.

Ωστόσο, πολλά ιδρύματα και εργοδότες απαιτούν πιστοποιητικό που δεν είναι παλαιότερο των δύο ετών.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο πρόσφατο θα πρέπει να είναι το πιστοποιητικό C1 για την ταχεία χορήγηση της γερμανικής υπηκοότητας.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης