Πόσο επιτυχημένη ήταν η Ημέρα Προειδοποίησης της Γερμανίας;

Για τη δεύτερη Ημέρα Προειδοποίησης έκτακτης ανάγκης της Γερμανίας την Πέμπτη, όλα τα κινητά τηλέφωνα είχαν ρυθμιστεί να ηχήσουν στις 11 το πρωί, αλλά πολλά παρέμειναν σιωπηλά. Ακολουθεί η ετυμηγορία από την τελευταία προσπάθεια της χώρας να ελέγξει τα συστήματα έκτακτης ανάγκης.

Χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά τη λεγόμενη τεχνολογία εκπομπής κυψέλης, όλοι οι χρήστες κινητών στη Γερμανία με γερμανικό αριθμό τηλεφώνου επρόκειτο να λάβουν μια ηχηρή ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης για τη δεύτερη Warntag (ημέρα προειδοποίησης).

Αυτό έγινε για να δοκιμαστεί πόσο καλά θα ειδοποιούνταν σε μια πραγματική επείγουσα κατάσταση, όπως πλημμύρες ή διακοπή ρεύματος.

Η τεχνολογία στέλνει ειδοποιήσεις ανεξάρτητα από τον πάροχο του τηλεφώνου ή αν κάποιος έχει εγγραφεί για αυτές.

Ακόμα και αν το τηλέφωνό τους είναι ρυθμισμένο σε αθόρυβη λειτουργία, οι χρήστες τηλεφώνων λαμβάνουν μια δυνατή ειδοποίηση με βουητό που είναι δύσκολο να αγνοηθεί.

Αλλά την Πέμπτη στις 11 το πρωί αυτό δεν ίσχυε για όλους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της BKK, πολλοί πελάτες της Telekom ειδικότερα δεν έλαβαν τις προειδοποιήσεις.

Μια ακόμη ημέρα προειδοποίησης έχει ήδη προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους, στο πλαίσιο μιας ετήσιας πλέον δοκιμής.

Οι απενεργοποιημένες δοκιμαστικές προειδοποιήσεις στις ρυθμίσεις συστήματος των τηλεφώνων θα μπορούσαν επίσης να είναι ένας λόγος που τα τηλέφωνα παρέμειναν σιωπηλά.

Πολλά παλαιότερα μοντέλα, όπως το iPhone 6 ή συσκευές με Android 10, δεν είναι επίσης σε θέση να χρησιμοποιήσουν εκπομπή κινητής τηλεφωνίας.

Ωστόσο, η ημέρα κρίθηκε και πάλι “επιτυχής”, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της BKK Ralph Tiesler.

“Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα, η πανεθνική Ημέρα Προειδοποίησης 2022 ήταν επιτυχής!” δήλωσε ο Tiesler.

“Η αλληλεπίδραση των επιμέρους συστημάτων λειτούργησε και οι άνθρωποι ενημερώθηκαν για το σημαντικό θέμα των προειδοποιήσεων. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για οριστικά αποτελέσματα.

“Θα αξιολογήσουμε τώρα την ανατροφοδότηση και έτσι θα μπορέσουμε να βελτιστοποιήσουμε περαιτέρω τα συστήματα. Υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης”.

Η υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser (SPD) χαρακτήρισε τη δοκιμή “σημαντικό βήμα” για τη βελτίωση του βαθμού προστασίας των ανθρώπων στη Γερμανία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι πολίτες σε όλη τη Γερμανία μπορούν επίσης να εκφράσουν την άποψή τους για το πόσο καλά λειτούργησε -ή όχι- η δοκιμή χρησιμοποιώντας μια επίσημη έρευνα: https://warntag-umfrage.de/.

Άλλες προειδοποιήσεις στη Γερμανία

Ακόμη και οι εφαρμογές προειδοποίησης Katwarn ή NINA δεν εξέπεμψαν ειδοποίηση σε όλους τους χρήστες ή το έκαναν μόνο 20 λεπτά μετά τη λήξη της προθεσμίας των 11 π.μ.

Σε όλη τη Γερμανία ηχούσαν σειρήνες, οι διαφημιστικές πινακίδες έδειχναν προειδοποιήσεις σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και, σε ορισμένες κοινότητες, οχήματα έκτακτης ανάγκης διέσχιζαν τους δρόμους μεταδίδοντας τη δοκιμαστική προειδοποίηση.

Ωστόσο, ορισμένες πόλεις – συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων όπως το Βερολίνο – παρέμειναν ιδιαίτερα ήσυχες, καθώς δεν είναι ακόμη συνδεδεμένες με ένα αρθρωτό σύστημα προειδοποίησης.

Το Βερολίνο επρόκειτο επίσης να εγκαταστήσει 400 σειρήνες μέχρι το τέλος του 2022, αν και μόνο 20 από αυτές είχαν εγκατασταθεί μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Tagesspiegel.

Η σημασία των αξιόπιστων συστημάτων προειδοποίησης αναδείχθηκε από την καταστροφή από τις πλημμύρες στη Ρηνανία-Παλατινάτο και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία τον Ιούλιο του 2021, όταν οι πολίτες δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για τον επικείμενο κίνδυνο.

Στη συνέχεια, προέκυψε μια ευρεία συζήτηση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί αυτό.

Εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης και ενός πολέμου εντός της Ευρώπης, πολλοί άνθρωποι είναι επίσης υπερβολικά ανήσυχοι σχετικά με το τι θα έκανε η Γερμανία σε περίπτωση μιας εκτεταμένης έκτακτης ανάγκης.

Σε προηγούμενες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι τοπικές αρχές βασίζονταν σε σειρήνες, ανακοινώσεις από μεγάφωνα ή ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δελτία για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους για οξύ κίνδυνο ή να εκδώσουν εντολές εκκένωσης.

Υπάρχουν επίσης εφαρμογές για smartphone που ενημερώνουν τους χρήστες για τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τους.

Ωστόσο, η εφημερίδα Bild καταδίκασε την “αποτυχία” να ληφθούν έγκαιρα μέτρα κατά τη διάρκεια των μαζικών πλημμυρών του 2021.

“Οι σειρήνες έμειναν βουβές σε πολλά μέρη, εκδόθηκαν πολύ λίγες προειδοποιήσεις”, έγραψε, χαρακτηρίζοντας τις θανατηφόρες πλημμύρες που ακολούθησαν “καταστροφή για την πολιτική προστασία, μια από τις πιο βασικές δουλειές του κράτους”.

Η πρώτη Ημέρα Προειδοποίησης σε επίπεδο νομού πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, χωρίς ειδοποιήσεις μέσω κινητής τηλεφωνίας, και θεωρήθηκε ευρέως ως παταγώδης αποτυχία.

Στον απόηχο της δοκιμής, οι αρχές επικρίθηκαν ότι δεν μπόρεσαν να διδαχθούν από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν εγκαίρως για τις πλημμύρες του 2021.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.