Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Γερμανίας για το φυσικό αέριο

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κηρύσσει το στάδιο προειδοποίησης του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο

Λόγω του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, η γερμανική κυβέρνηση κήρυξε το στάδιο προειδοποίησης του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο. Πρόκειται για προληπτικό μέτρο.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας ενεργοποίησε το στάδιο προειδοποίησης του λεγόμενου σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο.

Είπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να είναι προετοιμασμένη για μια πιθανή διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία.

Ο Habeck μίλησε για ένα καθαρά προληπτικό μέτρο: επί του παρόντος δεν υπάρχουν συμφορήσεις στον εφοδιασμό.

Ωστόσο, είπε ότι πρέπει να αυξηθούν τα προληπτικά μέτρα, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι πελάτες θα είναι ιδιαίτερα προστατευμένοι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σημεία συμφόρησης

Αυτό το πρώτο από τα τρία επίπεδα κρίσης δεν προβλέπει ακόμη κυβερνητικούς περιορισμούς στον εφοδιασμό.

Στάδιο προειδοποίησης σημαίνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες, σοβαρές και αξιόπιστες ενδείξεις ότι μπορεί να συμβεί ένα γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση της κατάστασης του εφοδιασμού με φυσικό αέριο – και συνεπώς στο επόμενο στάδιο, το στάδιο συναγερμού ή έκτακτης ανάγκης.

Σε αυτή την περίπτωση, θα υπάρξει “σημαντική διακοπή” της παροχής αερίου και το κράτος θα πρέπει να παρέμβει, για παράδειγμα, για να διασφαλίσει την παροχή αερίου σε “προστατευόμενους πελάτες” – αυτοί είναι, μεταξύ άλλων, τα ιδιωτικά νοικοκυριά, αλλά και τα νοσοκομεία, οι πυροσβεστικές δυνάμεις και η αστυνομία.

Τι σημαίνει το στάδιο έγκαιρης προειδοποίησης

Σύμφωνα με το υπουργείο, το στάδιο έγκαιρης προειδοποίησης που έχει πλέον κηρυχθεί σημαίνει ότι μια ομάδα κρίσης αποτελούμενη από τις αρχές και τους προμηθευτές ενέργειας θα συνεδριάσει στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι προμηθευτές φυσικού αερίου και οι διαχειριστές των αγωγών φυσικού αερίου υποχρεούνται να αξιολογούν τακτικά την κατάσταση για λογαριασμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Το κράτος δεν έχει ακόμη παρέμβει, είπε. “Ωστόσο, από τώρα και στο εξής, κάθε καταναλωτής φυσικού αερίου – από τις επιχειρήσεις μέχρι τα ιδιωτικά νοικοκυριά – καλείται επίσης να μειώσει την κατανάλωσή του όσο το δυνατόν περισσότερο”, αναφέρει το υπουργείο.

Οι έμποροι και οι προμηθευτές φυσικού αερίου, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και διανομής λαμβάνουν μέτρα για τη διατήρηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο:

Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτές περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τη χρήση ευελιξίας από την πλευρά της προμήθειας, την προσφυγή σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου και τη βελτιστοποίηση των ροών φορτίου.

Τα κράτη δεν θέλουν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια

Ο λόγος της φοβούμενης συμφόρησης είναι η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα προμηθεύει φυσικό αέριο μόνο αν πληρώνεται σε ρούβλια.

Ο Πούτιν είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα προμηθεύει με φυσικό αέριο μόνο τη Γερμανία και άλλα “μη φιλικά κράτη” έναντι πληρωμής σε ρούβλια. Η ομάδα των G7 απέρριψε την πρόταση αυτή.

Ο Habeck επανέλαβε την Τετάρτη ότι εάν η Ρωσία δεχόταν πληρωμή για τις εισαγωγές φυσικού αερίου μόνο σε ρούβλια, αυτό θα αποτελούσε παραβίαση των ιδιωτικών συμβάσεων προμήθειας.

Προκειμένου να είναι προετοιμασμένο για ενδεχόμενους περιορισμούς ή αποτυχίες εφοδιασμού, το υπουργείο είχε κηρύξει επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης, είπε.

Ο κόσμος αναμένει διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Yougov, σχεδόν το ήμισυ του γερμανικού πληθυσμού αναμένει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία, μεταξύ άλλων χωρών.

Περίπου 1.700 άτομα συμμετείχαν στην έρευνα. Περίπου το 49% αυτών πιστεύει ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στις χώρες της G7, εάν η κοινότητα των κρατών αρνηθεί να διακανονίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου μόνο σε ρούβλια στο μέλλον.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.