Σύνταξη-επίδομα-κατώτατος μισθός: Τι φέρνει ο Απρίλιος στη Γερμανία;

Τα ρολόγια άλλαξαν στη θερινή ώρα, τα μέτρα σιγά σιγά λήγουν και πλησιάζει η περίοδος του Πάσχα. Τον Απρίλιο, πολλά πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο για τους καταναλωτές.

Σύνταξη-επίδομα-κατώτατος μισθός: Τι φέρνει ο Απρίλιος στη Γερμανία;

Πολλοί ήλπιζαν ότι η Ημέρα της Ελευθερίας θα έφερνε τη σωτηρία – αλλά στην πραγματικότητα, η 20ή Μαρτίου ήταν μία από τις ημέρες με τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης που έχουν μετρηθεί μέχρι σήμερα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το υπουργικό συμβούλιο της Βαυαρίας αποφάσισε να μην άρει όλους τους περιορισμούς για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Στις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, οι κανονισμοί 3G και 2G θα παραμείνουν σε ισχύ, όπως και η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε πολλά μέρη. Μάθετε τι άλλο ισχύει και τι θα συμβεί μετά τις 2 Απριλίου εδώ.

Φόρος: Αύξηση του επιδόματος μετεγκατάστασης στη Γερμανία

Η σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα λαμβάνεται όλο και περισσότερο υπόψη στις φορολογικές δηλώσεις: Όποιος μετακομίζει για λόγους που σχετίζονται με την εργασία του μπορεί να έχει ένα κατ’ αποκοπήν επίδομα μετεγκατάστασης ως δαπάνες που σχετίζονται με το εισόδημα.

Αυτό ισχύει όχι μόνο για το άτομο που μετακομίζει για εργασία, αλλά και για τους συντρόφους και τα παιδιά. Έτσι, όποιος μετακομίζει για να εξοικονομήσει συνολικά τουλάχιστον μία ώρα χρόνου μετακίνησης από και προς την εργασία του καθημερινά, θα μπορεί να αφαιρεί περισσότερα χρήματα από ό,τι πριν από την 1η Απριλίου.

Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι το άτομο θα πιστωθεί με εφάπαξ ποσό 886 ευρώ. Κάθε επιπλέον άτομο παίρνει 590 ευρώ. Αυτό αυξάνει το κατ’ αποκοπήν ποσό για ένα νοικοκυριό δύο ατόμων κατά 313 ευρώ σε σύγκριση με πριν από την 1η Απριλίου.

Επιπλέον, για παράδειγμα, μπορεί να αφαιρεθεί το ενοίκιο που καταβλήθηκε δύο φορές ή το κόστος των επιπλέον διδάκτρων για τα παιδιά του σχολείου που καταστήθηκαν αναγκαία λόγω της μετακόμισης.

Αύξηση του κατώτατου μισθού σε ορισμένους τομείς στη Γερμανία

Οι βοηθοί νοσηλευτών εταιρειών, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι λεγόμενοι Zeitarbeiter μπορούν να αναμένουν υψηλότερους μισθούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί την 1η Απριλίου.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να αναμένουν αύξηση των μισθών κατά περίπου 1,8%. Για τους προσωρινά ή με σύμβαση εργαζόμενους, ο νόμιμος κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 43 λεπτά την ώρα σε 10,88 ευρώ.

Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να είναι μόνο ένα ενδιάμεσο βήμα, καθώς ο γενικός κατώτατος μισθός πρόκειται να αυξηθεί στα 12 ευρώ πριν από το τέλος του 2022.

Για τους ειδικευμένους βοηθούς νοσηλευτών είναι ακόμη στα 12,50 ευρώ και για τους επαγγελματίες νοσηλευτές στα 15 ευρώ. Από την πρώτη Απριλίου, οι μισθοί στον τομέα της περίθαλψης θα αυξηθούν και πάλι.

Στη συνέχεια στα 12,55 ευρώ, 13,20 ευρώ και 15,40 ευρώ. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους στον τομέα της φροντίδας που απασχολούνται σε επιχειρήσεις.

Όσοι εργάζονται ως φροντιστές σε ιδιωτικά νοικοκυριά, για παράδειγμα, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μόνο τον νόμιμο κατώτατο μισθό που σήμερα είναι 9,82 ευρώ.

Συντάξεις για τους αυτοαπασχολούμενους στη Γερμανία

Χειροτέχνης, καλλιτέχνης, μαία – υπάρχουν επαγγέλματα στα οποία δεν είναι απολύτως σαφές αν αυτοί που τα ασκούν είναι αυτοαπασχολούμενοι ή όχι.

Προκειμένου να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις και, κατά συνέπεια, οι τρομακτικές πρόσθετες πληρωμές ή -ακόμη χειρότερα- οι χαμένες συνταξιοδοτικές παροχές, υπάρχει ένα λεγόμενο γραφείο εκκαθάρισης στη Γερμανική Ομοσπονδία Συνταξιοδοτικών Ασφαλίσεων (DRV).

Με τη βοήθεια της λεγόμενης “διαδικασίας προσδιορισμού του καθεστώτος”, θα πρέπει να διαπιστώνεται όσο το δυνατόν ταχύτερα και ευκολότερα αν ένα πρόσωπο θεωρείται αυτοαπασχολούμενος ή όχι. Αυτό καθιστά σαφές για το άτομο και για τον εργοδότη εάν κάποιος είναι υπόχρεος κοινωνικής ασφάλισης ή όχι.

Αυτή η διαδικασία αλλάζει τώρα. Μέχρι τώρα, δεν αποφασιζόταν μόνο το καθεστώς απασχόλησης – δηλαδή αν κάποιος θεωρούνταν αυτοαπασχολούμενος ή όχι – αλλά ταυτόχρονα και το είδος της ασφάλισης υγείας που ήταν απαραίτητο.

Σύμφωνα με τον DRV, “στο μέλλον αυτό θα είναι καθήκον των ασφαλιστικών ταμείων ως οργανισμών είσπραξης”. Επιπλέον, από τον Απρίλιο, θα υπάρχει η δυνατότητα να λαμβάνετε πρόγνωση σε αυτή τη διαδικασία και να ζητάτε προφορική ακρόαση σε περίπτωση ασάφειας.

Κέντρο συμβουλών καταναλωτών στη Γερμανία

Μετά την κατάργηση των περισσότερων μέτρων κατά της πανδημίας, το Βαυαρικό Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών επαναλειτουργεί τα συμβουλευτικά του κέντρα. Από τις 4 Απριλίου, οι καταναλωτές μπορούν να λαμβάνουν συμβουλές επιτόπου κατόπιν ραντεβού. Όσοι αναζητούν συμβουλές μπορούν να κλείσουν ραντεβού τώρα.

Τι άλλο έρχεται τον Απρίλιο στη Γερμανία

  • Από τον Απρίλιο, οι σταθμοί πακέτων (DHL-Packstationen) της DHL θα μπορούν να λειτουργούν μόνο με την αντίστοιχη εφαρμογή.
  • Ορισμένοι κατασκευαστές ελαστικών αυτοκινήτων ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν τις τιμές τους.
  • Πολλές ενώσεις ιδιοκτητών (WEG) συναντώνται τον Απρίλιο για την ετήσια γενική συνέλευσή τους.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.