Καταργούνται οι μάσκες και ο κανόνας 3G στη Βάδη-Βυρτεμβέργη

Τώρα δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία: Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, σχεδόν όλα τα μέτρα προστασίας θα καταργηθούν την επόμενη Κυριακή, παρά τον υψηλό αριθμό νέων κρουσμάτων.

Το κρατίδιο απέτυχε τη Δευτέρα στη Διάσκεψη των Υπουργών Υγείας με την προσπάθειά του να παρατείνει την υποχρέωση χρήσης μάσκας και τους περιορισμούς πρόσβασης για άλλες τέσσερις εβδομάδες μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου έως τις 2 Απριλίου. Η Βαυαρία και τρία άλλα ομόσπονδα κρατίδια είχαν επίσης υποστηρίξει την πρόταση.

Σε αντίθεση με τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας Karl Lauterbach, ο συνασπισμός των Πρασίνων και του CDU στα νοτιοδυτικά δεν βλέπει ασφαλή νομική βάση στο νέο νόμο για την προστασία από τις λοιμώξεις για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων στις εστίες κορωνοϊού.

Ο Lauterbach κατηγόρησε τη Βάδη-Βυρτεμβέργη και άλλα κρατίδια ότι δεν χρησιμοποιούν τον “καλό νόμο” της κυβέρνησης με αναφορά σε νομικά προσχήματα.

Ο νόμος είναι “άχρηστος”, δήλωσαν κύκλοι του συνασπισμού στη Στουτγάρδη. Οι παρατηρήσεις του Lauterbach τη Δευτέρα δεν άλλαξαν τίποτα. Είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί ο κανονισμός για τα hotspot σε επίπεδο κρατιδίων ή περιφέρειας με ασφάλεια δικαίου.

Ο Lauterbach δήλωσε τη Δευτέρα, μετά από συνάντηση με τους συναδέλφους του στα κρατίδια, ότι η πρόταση της Βάδης-Βυρτεμβέργης και τεσσάρων άλλων κρατιδίων απορρίφθηκε.

Απέρριψε επίσης το αίτημα της νοτιοδυτικής Ευρώπης και πολλών ομόσπονδων κρατιδίων να τροποποιηθεί ο κανονισμός για τα hotspot στον νόμο για την προστασία από τις λοιμώξεις: “Τα ομόσπονδα κρατίδια απαιτούν έναν νόμο, ο οποίος είναι νομικά αδύνατος”.

Ο Lauterbach κάλεσε τα ομόσπονδα κρατίδια να πάρουν το παράδειγμα του Αμβούργου και του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας και να χρησιμοποιήσουν τώρα γρήγορα τον κανονισμό για τα hotspot: “Τα ομόσπονδα κρατίδια έχουν το δικαίωμα και το καθήκον να προστατεύσουν τους πολίτες”.

Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων: ο κανονισμός για τα hotspot δεν είναι εφαρμόσιμος

Από την Κυριακή, σύμφωνα με τον πρόσφατα τροποποιημένο νόμο για την προστασία από τις λοιμώξεις και μια μεταβατική περίοδο, η υποχρέωση χρήσης μάσκας είναι δυνατή μόνο σε περιορισμένο βαθμό, για παράδειγμα σε κλινικές ή γηροκομεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η αλλαγή αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο FDP στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι μάσκες σε καταστήματα ή σχολεία και οι κανόνες πρόσβασης 2G ή 3G μπορούν να εξακολουθήσουν να υφίστανται βάσει του ομοσπονδιακού νόμου, αλλά μόνο σε περιφερειακό επίπεδο, εάν το αντίστοιχο κοινοβούλιο του κρατιδίου διαπιστώσει ότι υπάρχει μια ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση (κανόνας hotspot).

Ο Lauterbach εξήγησε τη Δευτέρα ότι υπάρχουν τέσσερα κριτήρια με τα οποία τα ομόσπονδα κρατίδια θα πρέπει να είναι σε θέση να εφαρμόσουν τους κανόνες για τα hotspot.

Αυτές περιλαμβάνουν όταν οι προγραμματισμένες διαδικασίες δεν μπορούν πλέον να εκτελεστούν στα νοσοκομεία εξαιτίας του κορωνοϊού, η επείγουσα περίθαλψη βρίσκεται σε κίνδυνο, η περίθαλψη πέφτει κάτω από τα κατώτερα όρια ή οι ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία.

Το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων της Στουτγάρδης εξέτασε τη ρύθμιση του νόμου για τα hotspot και την έκρινε ανεφάρμοστη. Σε αντίθεση με το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, η πυκνότητα των νοσοκομείων στα νοτιοδυτικά είναι πολύ υψηλότερη.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση υπερφόρτωσης των νοσοκομείων σε μια πόλη ή περιοχή, οι ασθενείς θα μπορούσαν να μεταφερθούν σχετικά εύκολα σε γειτονικές περιοχές. Αυτό είναι κοινή πρακτική εδώ και πολύ καιρό και δεν έχει καμία σχέση με μια κατάσταση κρίσης.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι τα ομόσπονδα κρατίδια δεν πρέπει να υποθέτουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα μειωθεί και το πρόβλημα θα λυθεί από μόνο του: “Δεν θα συμβεί αυτό. Ούτε μπορεί να είναι αυτό το πνεύμα με το οποίο προσπαθεί κανείς να ξεπεράσει την πανδημία. Οι αριθμοί είναι σε πολύ, πολύ υψηλό επίπεδο και ορισμένα νοσοκομεία είναι πολύ επιβαρυμένα”.

Νοσοκομεία μακριά από το όριο

Παρά τον υψηλό αριθμό νέων λοιμώξεων στη νοτιοδυτική Γερμανία, ο αριθμός των ασθενών με Covid 19 στα νοσοκομεία απέχει ακόμη πολύ από το όριο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 2030 ασθενείς στους κανονικούς θαλάμους- η χωρητικότητα είναι περίπου 5500.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 263 άτομα νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Εδώ η χωρητικότητα είναι πάνω από 600 ασθενείς.

Ωστόσο, το SPD, για παράδειγμα, επισημαίνει επανειλημμένα ότι οι κλινικές επιβαρύνονται επίσης σε μεγάλο βαθμό από πολλές λοιμώξεις μεταξύ του προσωπικού.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.