Ο Söder θέλει να αυξήσει το όριο ηλικίας για δημάρχους

Ο Πρωθυπουργός Söder θέλει να καταργήσει το όριο ηλικίας των 67 ετών για τους δημάρχους και τους περιφερειακούς συμβούλους.

Ο δήμαρχος του Μονάχου Reiter του SPD θεωρεί ότι αυτό είναι καλό. Θα μπορούσε έτσι να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 2026 – πιθανότατα προς ενόχληση των Πρασίνων.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ (CSU) ανακοίνωσε ότι θα καταργηθεί το όριο ηλικίας για τους εκλεγμένους αξιωματούχους στη Βαυαρία.

Μέχρι τώρα, οι δήμαρχοι και οι περιφερειακοί σύμβουλοι είχαν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα μόνο εάν δεν ήταν μεγαλύτεροι από 67 ετών την ημέρα των εκλογών.

Στο μέλλον, το όριο αυτό πρόκειται να καταργηθεί, δήλωσε ο Söder κατά τη χειμερινή συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU στο μοναστήρι Banz στην Άνω Φραγκονία.

Αυτό θα επέτρεπε επίσης στον δήμαρχο του Μονάχου Dieter Reiter (SPD) να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Ο 64χρονος καλωσόρισε αμέσως την αλλαγή.

“Είναι ωραίο που ο πρωθυπουργός ακολουθεί το σκεπτικό μου και θέλει να καταργήσει αυτό το ακατανόητο μέρος του νόμου”, δήλωσε ο Reiter σε γραπτή δήλωση.

Reiter: Ζήτημα καταλληλόλητας και βούλησης των ψηφοφόρων

Σε ποιο βαθμό αυτό μπορεί να επηρεάσει τη δική του υποψηφιότητα στις τοπικές εκλογές την άνοιξη του 2026, ο δήμαρχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο.

Το ερώτημα αυτό θα τεθεί το νωρίτερο σε δύο χρόνια, δήλωσε ο 64χρονος. Μόνο τότε, σύμφωνα με τον Reiter, θα αποφασιστεί αν το κόμμα του θα τον προτείνει ξανά και αν είναι ακόμη σε θέση να τον επιλέξει.

Στο τέλος, όμως, οι κάτοικοι του Μονάχου θα αποφασίσουν ποιον θέλουν να δουν στο αξίωμα, συνέχισε ο πολιτικός του SPD, ο οποίος είναι δήμαρχος από την 1η Μαΐου 2014.

“Γι’ αυτό μου είναι ακατανόητο να υπάρχει όριο ηλικίας για το αξίωμα του δημάρχου, απ’ όλους τους ανθρώπους που εκλέγονται άμεσα. Είναι καιρός η διάταξη αυτή να αποτελέσει παρελθόν”.

Σύμφωνα με τον βαυαρικό νόμο περί δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, δεν μπορεί να εκλεγεί ως πρώτος δήμαρχος ή περιφερειάρχης” που έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του κατά την ημέρα έναρξης της θητείας”.

Ο Reiter γεννήθηκε στις 19 Μαΐου 1958 – επομένως θα συμπληρώσει τα 67α γενέθλιά του στις 19 Μαΐου 2025. Οι τοπικές εκλογές διεξάγονται το επόμενο έτος.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης