Πώς συγκρίνεται το κόστος των τροφίμων στη Γερμανία με άλλες χώρες;

Το κόστος των καθημερινών προϊόντων στη Γερμανία έχει εκτοξευθεί προς τα πάνω λόγω του πληθωρισμού. Δείτε πώς συγκρίνονται οι τιμές στη Γερμανία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το κόστος ζωής αυξάνεται στη Γερμανία, με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται με ρυθμό άνω του μέσου όρου, 12,7%, τον Ιούνιο.

Πώς συγκρίνονται όμως οι τιμές με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς;

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας (Destatis) εξέτασε τις τιμές των τροφίμων και των ποτών στη Γερμανία και σε διάφορες άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τον μήνα Απρίλιο του 2022, διαπιστώνοντας μια πολύ ανάμεικτη εικόνα.

Το υψηλότερο κόστος στην Ελβετία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στην πλούσια γειτονική χώρα της Γερμανίας τα είδη διατροφής (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα αλκοολούχα ποτά) κοστίζουν περισσότερο.

“Μεταξύ όλων των επιλεγμένων ευρωπαϊκών χωρών για διακοπές, το αντίστοιχο επίπεδο τιμών ήταν υψηλότερο στην Ελβετία και ήταν 54% υψηλότερο από ό,τι στη Γερμανία”, αναφέρει η Destatis.

Στα βορειοευρωπαϊκά έθνη της Νορβηγίας (+42 τοις εκατό) και της Ισλανδίας (+40 τοις εκατό), τα προϊόντα παντοπωλείου ήταν επίσης σημαντικά ακριβότερα από ό,τι στη Γερμανία.

Στις γειτονικές χώρες της Γαλλίας (+1 τοις εκατό) και της Αυστρίας (+2 τοις εκατό), οι καταναλωτές χρειάστηκε να πληρώσουν μόνο ελαφρώς περισσότερα για τρόφιμα από ό,τι στη Γερμανία.

Εν τω μεταξύ, οι αγορές τροφίμων και ποτών είναι ιδιαίτερα φθηνές στην Πολωνία, όπου οι τιμές ανέρχονται σε περίπου -30 τοις εκατό σε σύγκριση με τη Γερμανία, και σε περίπου -17 τοις εκατό στην Ουγγαρία.

Φθηνότερο το κρέας στις χώρες της Νότιας Ευρώπης

Οι καταναλωτές στη Γερμανία αντιμετώπισαν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του κρέατος κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Όμως, μεταξύ όλων των επιλεγμένων ευρωπαϊκών χωρών διακοπών που συμμετείχαν στη μελέτη, το επίπεδο τιμών για το κρέας στην Ελβετία ήταν διπλάσιο από αυτό στη Γερμανία (+101 τοις εκατό). Στη Νορβηγία το κρέας ήταν κατά 25 τοις εκατό ακριβότερο και στο Λουξεμβούργο κατά 17 τοις εκατό.

Το επίπεδο τιμών ήταν ελαφρώς υψηλότερο για τα προϊόντα κρέατος στη Γαλλία (+4 τοις εκατό) και την Αυστρία (+1 τοις εκατό) από ό,τι στη Γερμανία.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, η αγορά κρέατος είναι περίπου 21 τοις εκατό φθηνότερη από ό,τι στη Γερμανία. Οι καταναλωτές πλήρωσαν επίσης λιγότερο στην Ισπανία (-24 τοις εκατό) και την Πορτογαλία (-23 τοις εκατό), οι οποίες αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς διακοπών στην ΕΕ.

Η αγορά κρέατος είναι ακόμη φθηνότερη στην Κροατία (-30 τοις εκατό σε σύγκριση με τη Γερμανία).

Το παρακάτω διάγραμμα της Statista δείχνει τα επίπεδα τιμών σε σύγκριση με τη Γερμανία για το κρέας σε επιλεγμένες χώρες τον Απρίλιο του 2022, με την Ελβετία στην κορυφή.

Τι άλλο γνωρίζουμε για το κόστος των τροφίμων και των ποτών;

Τα ψάρια ήταν σημαντικά φθηνότερα στη Γερμανία από ό,τι σε πολλές από τις χώρες που μελετήθηκαν. Ωστόσο, στην Ολλανδία και στην Πολωνία το επίπεδο τιμών ήταν το χαμηλότερο σε σύγκριση με τη Γερμανία, στο -29%.

Στην Ιταλία και στην Κροατία, τα ψάρια ήταν επίσης κατά 20 τοις εκατό φθηνότερα από ό,τι στη Γερμανία.

Όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, το επίπεδο τιμών ήταν υψηλότερο στη Νορβηγία – οι καταναλωτές εκεί πρέπει να πληρώσουν 34 τοις εκατό περισσότερο για τα φρούτα και τα λαχανικά από ό,τι στη Γερμανία.

Στην Πολωνία, τα τρόφιμα αυτά ήταν τα φθηνότερα (-33 τοις εκατό σε σύγκριση με τη Γερμανία).

Όσον αφορά τα αλκοολούχα ποτά, ήταν ελάχιστα φθηνότερα στην Αυστρία (-2 τοις εκατό) και την Ουγγαρία (-5 τοις εκατό) σε σύγκριση με τη Γερμανία.

Τα αλκοολούχα ποτά ήταν πιο ακριβά στη βόρεια Ευρώπη: στην Ισλανδία ήταν 257 τοις εκατό ακριβότερα από ό,τι στη Γερμανία, στη Νορβηγία 217 τοις εκατό.

Στην Ολλανδία, το επίπεδο τιμών ήταν 17 τοις εκατό πάνω από τη Γερμανία και στη Γαλλία 16 τοις εκατό υψηλότερο.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Αξίζει να έχουμε κατά νου ότι κάθε χώρα έχει διαφορετική οικονομία, μισθούς και ποσοστά φορολογικών εισφορών.

Αλλά είναι καλό να γνωρίζετε πώς συγκρίνεται το κόστος με τη Γερμανία, ώστε να μπορείτε να σκεφτείτε το επόμενο ταξίδι σας ή να σκεφτείτε πώς θα πρέπει να υπολογίσετε τον προϋπολογισμό σας όταν πηγαίνετε διακοπές ή ταξιδεύετε.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.