Συλλογή ξύλων στο δάσος: τι επιτρέπεται και τι όχι στη Γερμανία;

Το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα πέλλετ και τα καυσόξυλα είναι ακριβά, οπότε κάποιοι άνθρωποι έχουν την ιδέα να συλλέγουν καυσόξυλα στο δάσος στη Γερμανία. Αλλά τι επιτρέπεται; Και τι δεν είναι; Οι κανόνες αυτοί ισχύουν κατά τη συλλογή ξύλου

Λόγω των συνεχώς αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, η σκέψη είναι απλά δελεαστική: τι θα λέγατε να παίρνατε μερικά από τα ξύλα που βρίσκονται τριγύρω όταν πηγαίνετε για μια βόλτα στο δάσος για να τα κάψετε στο σπίτι;

Και πράγματι, αυτό είναι δυνατό, αλλά όχι σε κάθε δάσος. Όποιος δεν γνωρίζει τους κανόνες στη Γερμανία ή τους αγνοεί σκόπιμα, είναι γρήγορα ένοχος κλοπής ξύλου. Τι πρέπει λοιπόν να έχετε κατά νου;

Σε ποιον ανήκει το δάσος στη Γερμανία;

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να ξέρω αν βρίσκομαι σε ιδιωτικό δάσος που ανήκει σε άτομο ή σε εταιρεία. Ή σε ένα λεγόμενο εταιρικό δάσος, το οποίο ανήκει για παράδειγμα σε έναν δήμο ή σε άλλο εταιρικό φορέα, όπως η εκκλησία.

Αν αυτό ισχύει, ο κανόνας είναι απλός: εδώ απαγορεύεται η απλή συλλογή ξύλων και η απομάκρυνσή τους. Εκτός αν πλησιάσετε τον ιδιοκτήτη του δάσους και ζητήσετε την άδεια, αν χρειαστεί με το ανάλογο αντίτιμο.

Συλλογή ξύλων στο δάσος: τι επιτρέπεται και τι όχι στη Γερμανία;
Σε ποιον ανήκουν τα δάση στη Γερμανία; | By Olga Niekrasova

Στα κρατικά δάση, η συλλογή ξύλου επιτρέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις

Σε αντίθεση με τα ιδιωτικά και εταιρικά δάση, η συλλογή ξύλου στα κρατικά δάση επιτρέπεται γενικά, αλλά μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις και σύμφωνα με καθορισμένους κανόνες.

Θα πρέπει να τα γνωρίζετε αυτά πριν αρχίσετε να συλλέγετε. Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορεί να συλλεχθεί μόνο το λεγόμενο “ξύλο ανάγνωσης” (Leseholzordnung).

Leseholzordnung: Επιτρέπεται η συλλογή, αλλά δεν είναι καλό καυσόξυλο

Το Leseholzordnung είναι ξύλο που έχει πέσει στο έδαφος από μόνο του, που είναι ξηρό ή σάπιο και που δεν προορίζεται για πώληση.

Η ξυλεία από θάμνους που έχει μείνει πίσω από τον ιδιοκτήτη του δάσους ή τους εργάτες του μετά την επεξεργασία και δεν προορίζεται για πώληση θεωρείται επίσης “Leseholzordnung”.

Ο φλοιός ενός δέντρου που βρίσκεται στο έδαφος ή τα κουκουνάρια που βρίσκονται στο έδαφος εμπίπτουν επίσης στην κατηγορία του Leseholzordnung.

Ωστόσο, αυτό το ξύλο δεν είναι το ιδανικό καυσόξυλο, λέει ο επικεφαλής της δασικής επιχείρησης Wasserburg am Inn, Heinz Utschig: “Όσο πιο λεπτό είναι το ξύλο, τόσο περισσότερο υλικό φλοιού υπάρχει. Στη συνέχεια έχετε πολλή στάχτη. Έχετε επίσης υψηλή υγρασία του ξύλου και αυτό κάνει πάλι καπνό”.

Μέγεθος ξύλου, εργαλεία, μεταφορά

Αν θέλετε να συλλέξετε ξύλα από το δάσος, πρέπει να λάβετε υπόψη σας και άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, η διάμετρος του ξύλου μπορεί να είναι μικρότερη από 10 εκατοστά στο πιο παχύ άκρο.

Αν θέλετε να το κόψετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα πριόνι χειρός με μέγιστο μήκος λεπίδας 60 εκατοστά. Δεν επιτρέπονται τα ηλεκτρικά πριόνια, ακόμη και αυτά με μπαταρία.

Δεν επιτρέπεται η κοπή, η εκρίζωση ή η θραύση στάσιμης ξυλείας. Απαγορεύεται η αναρρίχηση σε δέντρα για την εξαγωγή ξύλου, καθώς και το κόψιμο του φλοιού και των ριζών από τα δέντρα που στέκονται όρθια και το κόψιμο των κλαδιών.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης