Wohngeld: Πώς οι άνθρωποι στη Γερμανία μπορούν να πάρουν βοήθεια;

Πολλά νοικοκυριά στη Γερμανία θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμα για αυξημένη οικονομική στήριξη για τα ενοίκια και τους λογαριασμούς τους από το επόμενο έτος. Στο GRland.info αναλύουμε ποιοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση και πόση βοήθεια θα μπορούσαν να λάβουν

Το κόστος ζωής αυξάνεται σε όλους τους τομείς και πουθενά δεν γίνεται αυτό πιο αισθητό από ό,τι στο σπίτι. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, οι λογαριασμοί φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος εκτοξεύονται στα ύψη και οι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα αναρωτιούνται πώς θα τα βγάλουν πέρα.

Ενώ υπάρχει διαθέσιμη υποστήριξη για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, φαίνεται ότι πολλά νοικοκυριά στη Γερμανία δεν γνωρίζουν ότι θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για Wohngeld, ή επίδομα στέγασης, για να τους βοηθήσει με τα έξοδά τους. Επιπλέον, το ποσό των χρημάτων που μπορούν να λάβουν οι άνθρωποι πρόκειται να αυξηθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Τι ακριβώς είναι το Wohngeld στη Γερμανία;

Το Wohngeld, ή επίδομα στέγασης, είναι μια μορφή οικονομικής ενίσχυσης για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα στη Γερμανία. Σκοπός του είναι να βοηθήσει στις γενικές δαπάνες που σχετίζονται με τη στέγαση, όπως τα μηνιαία ενοίκια και οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας.

Ακόμα και τα άτομα που έχουν δική τους κατοικία μπορούν να λάβουν υποστήριξη για την αποπληρωμή του στεγαστικού τους δανείου και τα έξοδα διαχείρισης του κτιρίου (γνωστό ως Hausgeld). Ωστόσο, πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια, όπως να κερδίζουν κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσό το μήνα.

Σε αντίθεση με το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, το οποίο περιλαμβάνει επίσης ένα επίδομα για το ενοίκιο και τους λογαριασμούς, το Wohngeld προορίζεται για άτομα που δεν βασίζονται σε καμία άλλη μορφή κρατικής στήριξης.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μονογονείς ή άτομα με θέσεις εργασίας με ελάχιστο μισθό που δαπανούν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους για το ενοίκιο.

Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που λαμβάνουν επίδομα για τους αιτούντες εργασία και οι φοιτητές με κρατικά δάνεια και υποτροφίες δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το Wohngeld.

Wohngeld: Πώς οι άνθρωποι στη Γερμανία μπορούν να πάρουν βοήθεια;
Τι ακριβώς είναι το Wohngeld στη Γερμανία; | By grapix

Πόσα χρήματα μπορούν να λάβουν οι άνθρωποι στη Γερμανία;

Αυτό εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, όπως ο τόπος διαμονής σας, το ύψος του ενοικίου σας και τα χρήματα που κερδίζετε αυτόν τον μήνα.

Ωστόσο, ένα πράγμα που είναι σαφές είναι ότι το Wohngeld είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά στις αρχές του επόμενου έτους.

Μέλη του υπουργικού συμβουλίου υπερψήφισαν τις προτάσεις της υπουργού Στέγασης Klara Geywitz (SPD) για την αύξηση του μηνιαίου επιδόματος κατά περίπου 190 ευρώ κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι αντί να λαμβάνει 177 ευρώ μηνιαίως, το μέσο νοικοκυριό στο Wohngeld θα λαμβάνει περίπου 370 ευρώ μηνιαίως από τον Ιανουάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις του Geywitz πρέπει ακόμη να περάσουν από ψηφοφορία στην Bundestag, αλλά με τον κυβερνητικό συνασπισμό του SPD, των Πρασίνων και του FDP πίσω από την κίνηση, είναι πιθανό ότι θα περάσουν.

Το Υπουργείο Στέγασης έχει επίσης δημιουργήσει ένα διαδικτυακό εργαλείο που μπορεί να υπολογίσει το ποσό του Wohngeld που δικαιούται κάθε νοικοκυριό.

Προς το παρόν, αυτό εξακολουθεί να υπολογίζει το επίδομα με βάση τα ισχύοντα ποσοστά – αλλά θα ενημερωθεί εάν οι μεταρρυθμίσεις περάσουν από το κοινοβούλιο.

Ποιος δικαιούται Wohngeld στη Γερμανία;

Αυτό εξαρτάται από έναν πολύπλοκο υπολογισμό που βασίζεται σε παράγοντες όπως το εισόδημα, ο αριθμός των ατόμων σε ένα νοικοκυριό, το μέγεθος και η τοποθεσία του ακινήτου και το πόσο υψηλά είναι τα μηνιαία έξοδα στέγασης.

Δεν υπάρχει απλό όριο εισοδήματος στο οποίο να μπορούν να ανατρέξουν οι άνθρωποι, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί χιλιάδες νοικοκυριά που θα μπορούσαν δυνητικά να λάβουν Wohngeld δεν υποβάλλουν ποτέ αίτηση.

Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε αν είστε επί του παρόντος επιλέξιμοι είναι να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο υπολογισμού Wohngeld της κυβέρνησης. Αλλά όπως αναφέραμε παραπάνω, αυτό εξακολουθεί να βασίζεται στα τρέχοντα κριτήρια και μηνιαία ποσοστά.

Εκτός από την αύξηση του μηνιαίου επιδόματος, ο Geywitz θέλει επίσης να διευρύνει τα κριτήρια, ώστε περισσότερα νοικοκυριά να είναι επιλέξιμα για το Wohngeld.

Αυτή τη στιγμή, περίπου 600.000 νοικοκυριά στη Γερμανία λαμβάνουν Wohngeld. Το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1,4 έως δύο εκατομμύρια σύμφωνα με τα σχέδια του Geywitz.

Από το επόμενο έτος, τα άτομα που κερδίζουν τον κατώτατο μισθό και οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα είναι μεταξύ εκείνων που θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση.

Wohngeld: Πώς οι άνθρωποι στη Γερμανία μπορούν να πάρουν βοήθεια;
Ποιος δικαιούται Wohngeld στη Γερμανία; | By iJeab

Ακούγεται καλό – πού μπορώ να εγγραφώ;

Σε γενικές γραμμές, τα κρατίδια και οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των αιτήσεων Wohngeld. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβάλλετε αίτηση στο τοπικό γραφείο Wohngeldamt (γραφείο χορήγησης επιδόματος στέγασης), Wohnungsamt (γραφείο στέγασης) ή Bürgeramt (γραφείο πολιτών) της περιφέρειας ή της πόλης σας.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το πού να απευθυνθείτε, η αναζήτηση “Wohngeld beantragen” (αίτηση για επίδομα στέγασης) και το όνομα της πόλης ή της περιφέρειάς σας θα σας δώσει μερικά αποτελέσματα αναζήτησης που μπορούν να σας καθοδηγήσουν περαιτέρω.

Μαζί με το έντυπο αίτησης, θα πρέπει πιθανότατα να προσκομίσετε ένα συμφωνητικό μίσθωσης, ταυτότητα, πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα διαμονής σας και αποδεικτικά στοιχεία για τυχόν εισοδήματα ή κρατική στήριξη που ήδη λαμβάνετε. Τα άλλα μέλη του νοικοκυριού σας ενδέχεται επίσης να πρέπει να υποβάλουν παρόμοιες οικονομικές πληροφορίες.

Θα πρέπει επίσης να είστε εγγεγραμμένοι στη διεύθυνση για την οποία υποβάλλετε αίτηση Wohngeld.

Υπάρχουν άλλες αλλαγές στο Wohngeld που πρέπει να γνωρίζω;

Όποιος λαμβάνει ήδη Wohngeld ή το λαμβάνει μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, δικαιούται επίσης ειδικό επίδομα θέρμανσης για την κάλυψη των ενεργειακών δαπανών του χειμώνα. Αυτό προβλέπεται επίσης να δοθεί σε φοιτητές και ασκούμενους που λαμβάνουν δάνειο ή επιχορήγηση BAföG.

Για τους φοιτητές και τους ασκούμενους, το επίδομα θέρμανσης ορίζεται σε 345 ευρώ ανά άτομο. Εν τω μεταξύ, το ποσό που θα δοθεί στους δικαιούχους Wohngeld θα ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού.

Τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά θα λάβουν 415 ευρώ, τα νοικοκυριά δύο ατόμων θα λάβουν 540 ευρώ και θα υπάρχει ένα επιπλέον ποσό 100 ευρώ ανά άτομο για τα μεγαλύτερα νοικοκυριά. Αυτό είναι πιθανό να καταβληθεί τον Ιανουάριο.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης