Συμβουλές 2023: Πότε να κάνετε κράτηση για τα ταξίδια σας;

Παρ’ όλες τις κρίσεις, οι Γερμανοί θεωρούν τις διακοπές τους ιερές. Το 2023 θα μπορούσε ακόμη και να είναι μια χρονιά ρεκόρ ταξιδιών. Για να εξοικονομήσετε χρήματα, ωστόσο, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στον τύπο της κράτησης και στον προορισμό των διακοπών.

Όπως πολλά πράγματα σε αυτούς τους καιρούς, οι διακοπές έχουν γίνει πιο ακριβές. Παρ’ όλα αυτά, το 60% των ανθρώπων στη Γερμανία είχε ήδη προγραμματίσει ένα ταξίδι διακοπών τουλάχιστον πέντε ημερών, σύμφωνα με την 39η ανάλυση τουρισμού του Ιδρύματος BAT για μελλοντικά ζητήματα.

Σύμφωνα με τη Marija Linnhoff της “Ένωσης Ανεξάρτητων Ταξιδιωτικών Γραφείων” (VUSR), μια αύξηση του κόστους έως και δέκα τοις εκατό είναι φυσιολογική

. Οτιδήποτε πάνω από αυτό είναι υπερβολικά ακριβό.

Σύμφωνα με την ταξιδιωτική εμπειρογνώμονα, οι κυνηγοί ευκαιριών θα πρέπει επίσης να προσέχουν!

“Βασικά, μια μείωση των τιμών μεταξύ δέκα και 15 τοις εκατό είναι εντάξει. Αλλά για οτιδήποτε λιγότερο από αυτό: κάτω τα χέρια.

Μια μείωση τιμής κατά 50% ή περισσότερο είναι σαφής ένδειξη ότι ο ταξιδιωτικός πράκτορας έχει ανάγκη από χρήματα”.

Το Last Minute είναι εκτός, το Early Bird είναι μέσα

Οι προσφορές της τελευταίας στιγμής ήταν κάποτε δημοφιλείς. Αλλά δεν υπάρχουν πια όπως στην προ-Κορόνα εποχή, λέει η Linnhoff.

Οι tour operators αγοράζουν πτήσεις, αλλά οι χωρητικότητες έχουν γίνει μικρότερες.

Η συνέπεια: “Όσο πιο αργά κάνετε κράτηση, τόσο πιο ακριβή είναι η τιμή. Όσο νωρίτερα, τόσο φθηνότερα”. Αυτό είναι ένα γεγονός που έχει αντιστραφεί, είπε. “Η τελευταία στιγμή είναι έξω, το early bird είναι μέσα”.

Άλλο ένα κατάλοιπο από την περίοδο της πανδημίας: η λεγόμενη “flex option”, δηλαδή η δυνατότητα ακύρωσης 14 ημέρες έως τρεις εβδομάδες πριν από την αναχώρηση χωρίς χρέωση – χωρίς αιτιολογία.

Είναι ακριβώς αυτή η επιλογή που παρέχει πλέον ασφάλεια στον προγραμματισμό, λέει ο ταξιδιωτικός εμπειρογνώμονας. “Μπορεί να πάρετε διαζύγιο, να σας τελειώσουν τα χρήματα ή να μην έρθει η αναδρομική πληρωμή.

Ταξιδιωτικό πακέτο – το ασφαλές νούμερο

Αν κάτι δεν σας ταιριάζει στις διακοπές, μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση. Αλλά το αν η καταγγελία είναι επιτυχής και πόσο περίπλοκη μπορεί να γίνει εξαρτάται από την κράτηση.

Η Linnhoff θεωρεί ότι ένα οργανωμένο ταξίδι είναι η καλύτερη επιλογή.

Οι υπηρεσίες τους καλύπτονται από την ταξιδιωτική νομοθεσία και ο ταξιδιωτικός πράκτορας είναι υπεύθυνος.

“Αυτό σημαίνει ότι αν έχω κάνει κράτηση για ένα διαμέρισμα διακοπών, πτήση, μεταφορά και ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο και φτάσω στο διαμέρισμα και υπάρχει μούχλα, για παράδειγμα, μπορώ να ενημερώσω τον ταξιδιωτικό πράκτορα και αυτός πρέπει στη συνέχεια να μου παράσχει αντικαταστάτη, διότι αυτό είναι το ταξιδιωτικό δίκαιο”.

Από την άλλη πλευρά, με τις μεμονωμένες υπηρεσίες που έχει κλείσει κανείς, φέρει ο ίδιος την ευθύνη.

“Τότε έχω πρόβλημα αν βρω μούχλα στο διαμέρισμα διακοπών, γιατί τότε εμπίπτει, για παράδειγμα, στην ισπανική νομοθεσία περί ενοικίασης. Αυτό σημαίνει πολλά προβλήματα και η διαμάχη θα διεξαχθεί στην Ισπανία – θα πρέπει να το αποφύγετε αυτό”.

Όμως αυτή η κατάσταση μπορεί να αποφευχθεί με την κράτηση τουλάχιστον δύο υπηρεσιών – όπως πτήση και ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο – για τους σκοπούς του ίδιου ταξιδιού σε έναν ταξιδιωτικό πράκτορα ή σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο, λέει η συμβουλή του ταξιδιωτικού εμπειρογνώμονα.

“Τότε έχετε και πάλι ένα οργανωμένο ταξίδι και το άτομο που συνδυάζει τις δύο υπηρεσίες είναι τότε διοργανωτής οργανωμένου ταξιδιού και υπεύθυνος γι’ αυτό”.

Τα καλά πράγματα δεν είναι πλέον τόσο κοντά

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η τιμή των διακοπών εξαρτάται πάντα από την υπηρεσία που κλείνεται. Ωστόσο, σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα, οι τάσεις στους ταξιδιωτικούς προορισμούς μπορούν παρ’ όλα αυτά να εντοπιστούν.

Για παράδειγμα, όχι μόνο οι εύκολα προσβάσιμοι προορισμοί όπως η Αυστρία, η λίμνη Γκάρντα, η Βόρεια Θάλασσα, η Βαλτική Θάλασσα ή οι Κάτω Χώρες έχουν γίνει πιο ακριβοί.

Για όλους σχεδόν τους προορισμούς μεγάλων αποστάσεων, επίσης, πρέπει να σκάψετε βαθύτερα στον προϋπολογισμό των διακοπών σας, ακόμη και για τις ΗΠΑ, οι οποίες ήταν κάποτε φθηνές. Όσοι θέλουν να πάνε μακριά πρέπει επομένως να κοιτάξουν προσεκτικά.

“Αυτό που μπορώ πάντα να προτείνω είναι η Δομινικανή Δημοκρατία. Έχει πραγματικά μέτριες τιμές. Το ίδιο ισχύει και για τη Σρι Λάνκα – αυτή είναι μια άλλη εμπιστευτική συμβουλή στον Ινδικό Ωκεανό.

Πραγματικά όμορφη και συχνά φθηνότερη από ό,τι στην πραγματικότητα οι περιοχές της Μεσογείου”.

Με εξαίρεση την Ελλάδα, οι χώρες γύρω από τη Μεσόγειο έχουν παραμείνει σχετικά ίδιες όσον αφορά τις τιμές – συμπεριλαμβανομένου του αγαπημένου νησιού των Γερμανών, της Μαγιόρκας.

Η Βόρεια Αφρική, δηλαδή το Μαρόκο, η Τυνησία και η Αίγυπτος, είναι ακόμη φθηνότερες και η Τουρκία εξακολουθεί να προσφέρει καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

Το απόλυτο insider tip για το 2023, ωστόσο, σύμφωνα με την Linnhoff, είναι σαφώς οι κρουαζιέρες.

Όπου κι αν πάει το ταξίδι, η Linnhoff είναι σίγουρη: οι Γερμανοί θα παραμείνουν φέτος οι “παγκόσμιοι πρωταθλητές διακοπών”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.