Γερμανία: Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις για αυξήσεις αποδοχών

Η επιτροπή διαιτησίας στη διαμάχη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στον τομέα των δημοσίων υπηρεσιών πρότεινε στην απόφασή της λύση στην αδιέξοδη σύγκρουση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι μισθοί των περίπου 2,5 εκατομμυρίων ομοσπονδιακών και δημοτικών υπαλλήλων πρέπει να αυξηθούν πρώτα κατά ένα βασικό ποσό 200 ευρώ και στη συνέχεια κατά 5,5%.

Επιπλέον, οι διαμεσολαβητές προτείνουν ένα αφορολόγητο και αφορολόγητο επίδομα αντιστάθμισης του πληθωρισμού συνολικού ύψους 3.000 ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί κλιμακωτά.

Τα διαπραγματευόμενα μέρη ανακοίνωσαν το αποτέλεσμα της διαιτησίας χθες, χωρίς να το σχολιάσουν.

Με βάση τη συμβιβαστική πρόταση, οι διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις 22 Απριλίου στο Πότσνταμ.

Σε περίπτωση αποτυχίας, τα συνδικάτα είχαν απειλήσει με ψηφοφορία για απεργίες επ’ αόριστον.

Η πρόταση αποτελεί “μια δίκαιη συμφιλίωση των συμφερόντων, για την οποία βέβαια πρέπει να δαπανηθούν πολλά χρήματα – μια καλή επένδυση σε μια βιώσιμη δημόσια υπηρεσία”, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής συμβιβασμού που όρισε η πλευρά των εργαζομένων, ο πρώην κρατικός σύμβουλος της Βρέμης Χανς – Χένινγκ Λερ.

“Λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά και των φορολογουμένων και των καταβαλλόμενων τελών, μπορώ να υποστηρίξω τη σύσταση της επιτροπής συνδιαλλαγής παρά το ασυνήθιστο ποσό και να ελπίζω σε μια γρήγορη και φιλική διευθέτηση της συλλογικής διαφοράς σε αυτή τη βάση”, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Σαξονίας, Γκέοργκ Μίλμπραντ, τον οποίο οι εργοδότες είχαν διορίσει ως μεσολαβητή.

Τα συνδικάτα Verdi και ο σύλλογος δημοσίων υπαλλήλων είχαν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με το αίτημα για 10,5% περισσότερες αποδοχές, αλλά τουλάχιστον 500 ευρώ.

Σύμφωνα με το αίτημα, η συλλογική σύμβαση θα πρέπει να έχει διάρκεια 12 μηνών.

Οι διαιτητές προτείνουν το βασικό ποσό συν το ποσοστό αύξησης

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (VKA), αυτό θα σήμαινε πρόσθετο ετήσιο κόστος για τους εργοδότες της τάξης των 15 δισ. ευρώ.

Τρεις γύροι διαπραγματεύσεων, που συνοδεύτηκαν από εντατικές προειδοποιητικές απεργίες, δεν είχαν φέρει αποτέλεσμα.

Ως εκ τούτου, τα συνδικάτα κήρυξαν τις συνομιλίες αποτυχημένες στα τέλη Μαρτίου και οι εργοδότες ζήτησαν τότε τη διαιτησία.

Ιδιαίτερη σημασία για τα συνδικάτα έχει το ελάχιστο ποσό των 500 ευρώ, το οποίο θεωρούν ως το “κοινωνικό στοιχείο” μιας ποσοστιαίας αύξησης.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι εργαζόμενοι στις χαμηλότερες μισθολογικές ομάδες θα επωφεληθούν περισσότερο από τους εργαζόμενους με υψηλότερες αποδοχές.

Οι διαμεσολαβητές ακολουθούν τώρα μια διαφορετική προσέγγιση.

Αντί να ορίσουν ένα ελάχιστο ποσό για ποσοστιαία αύξηση, προτείνουν να καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους ένα βασικό ποσό 200 ευρώ από τον Μάρτιο του 2024 και στη συνέχεια ποσοστιαία αύξηση 5,5%. Εάν αυτός ο συνδυασμός δεν οδηγήσει σε αύξηση 340 ευρώ, το εν λόγω ποσό θα οριστεί στα 340 ευρώ.

Από την άποψη αυτή, η συμβιβαστική πρόταση προβλέπει επίσης ένα ελάχιστο ποσό. Ωστόσο, ισχύει μόνο μέχρι την ομάδα αμοιβών 2, δηλαδή για καθαριστές ή φύλακες, για παράδειγμα.

Το ελάχιστο ποσό των 500 ευρώ που ζητούσαν τα συνδικάτα, από την άλλη πλευρά, θα ήταν αισθητό σχεδόν μέχρι την κορυφή των μισθολογικών ομάδων.

Σύμφωνα με την πρόταση του μεσολαβητή, η ποσοστιαία αύξηση δεν θα εφαρμοστεί μέχρι αργά, αλλά θα υπάρξει πριμοδότηση αντιστάθμισης του πληθωρισμού συνολικού ύψους 3.000 ευρώ φέτος και του χρόνου.

Σύμφωνα με απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, για το μέγιστο αυτό ποσό δεν χρειάζεται να καταβληθούν φόροι ή εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Οι διαμεσολαβητές θέλουν να κλιμακώσουν την ειδική πληρωμή. Θα υπάρξουν 1.240 ευρώ τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και θα ακολουθήσουν μηνιαίες ειδικές πληρωμές 220 ευρώ τους μήνες Ιούλιο 2023 έως και τον Φεβρουάριο 2024.

Η συμβιβαστική πρόταση προβλέπει διάρκεια της συλλογικής σύμβασης εργασίας 24 μήνες, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2023.

Διαφορετικοί κανόνες θα ισχύουν για τους φοιτητές, τους ασκούμενους και τους ασκούμενους. Θα λάβουν αποζημίωση πληθωρισμού 620 ευρώ αρχικά και 110 ευρώ μηνιαίως από τον Ιούλιο του 2023.

Τα συνδικάτα και οι εργοδότες συζητούν τώρα την εισήγηση ξεχωριστά στις αρμόδιες επιτροπές διαπραγμάτευσης και στη συνέχεια σχεδιάζουν να συναντηθούν ξανά για διαπραγματεύσεις το ερχόμενο Σάββατο.

Εάν τα διαπραγματευτικά μέρη αποδεχθούν τη σύσταση του διαιτητή, οι μισθοί θα αυξηθούν μόνιμα -ανάλογα με τη μισθολογική ομάδα- από 8% έως περίπου 16%, κατά μέσο όρο κατά 11,6%.

Το συνδικάτο Verdi υπολογίζει στην ιστοσελίδα του ότι το βασικό ποσό των 200 ευρώ και η αύξηση του 5,5% θα σήμαινε μηνιαία αύξηση 357,34 ευρώ ή 13,43% για έναν αποκομιστή απορριμμάτων της μισθολογικής ομάδας 3 και του επιπέδου εμπειρίας 3.

Ένας εκπαιδευτικός στην μισθολογική ομάδα S8a, βαθμίδα 6, θα είχε 429,87 ευρώ ή 10,8% περισσότερα χρήματα το μήνα. Ένας νοσηλευτής στην μισθολογική ομάδα Σ8, βαθμίδα 4, θα είχε 400,66 ευρώ ή 11,62 τοις εκατό το μήνα.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ (SPD), στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων, οι εργοδότες ήταν διατεθειμένοι να συμφωνήσουν σε μια γραμμική αύξηση του μισθού κατά 8%, αλλά τουλάχιστον 300 ευρώ, και να καταβάλουν πριμ αντιστάθμισης του πληθωρισμού ύψους 3.000 ευρώ.

Ωστόσο, τα επιμέρους στοιχεία και η διάρκεια βρίσκονταν ακόμη υπό διαπραγμάτευση- σύμφωνα με το VKA, δεν υπήρχε τελική συνολική προσφορά.

Η απόφαση του διαιτητή θα αυξήσει τώρα την πίεση στα διαπραγματευόμενα μέρη για την επίτευξη συμφωνίας.

Παρ’ όλα αυτά, η διαιτητική απόφαση είναι μόνο μια σύσταση. Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν ακόμη να αποτύχουν και πάλι.

Σε αυτή την περίπτωση, θα προκηρυχθεί ψηφοφορία. Επιπλέον, εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, τα συνδικάτα δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένα να τηρούν την ειρήνη και θα μπορούσαν να απεργήσουν ξανά.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης