Τι κάνει η Γερμανία για να αντιμετωπίσει την έλλειψη φαρμάκων

Το υπουργείο Υγείας προωθεί με γοργούς ρυθμούς νόμο κατά των ελλείψεων εφοδιασμού.

Σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας της γερμανικής κυβέρνησης, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια και οι εργασίες γίνονται με εντατικούς ρυθμούς για περαιτέρω μέτρα κατά των ελλείψεων στην προμήθεια φαρμάκων.

Αυτό επεσήμανε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) στο Βερολίνο.

Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας (BMG) εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς για έναν αντίστοιχο νόμο, οι εργασίες βρίσκονται “σε πλήρη εξέλιξη”, δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ευρωπαϊκές παρτίδες που αγοράζονται επίσης από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον, στο μέλλον, η διαθεσιμότητα του εφοδιασμού πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις εκπτωτικές συμβάσεις. Οι “πολύμηνες αποθεματοποιήσεις” θα πρέπει επίσης να γίνουν υποχρεωτικές, όπως εξήγησε ο υπουργός.

Ο Lauterbach πιστεύει ότι ο νόμος μπορεί να “λύσει το πρόβλημα”. Οι προβλεπόμενοι κανόνες χαρακτηρίζονται από τους εμπειρογνώμονες ως αποτελεσματικοί.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ο Lauterbach είχε ανακοινώσει έναν νόμο κατά των ελλείψεων φαρμάκων, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία.

Το ζήτημα των ελλείψεων στην προμήθεια φαρμάκων απασχολεί τους Γερμανούς πολιτικούς εδώ και πολλά χρόνια.

Πιο πρόσφατα, υπήρξαν οξυμένα προβλήματα με τα παιδιατρικά φάρμακα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, o κορυφαίος Σύνδεσμος GKV, σε συμφωνία με το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις πάγιες τιμές για περίπου 180 φάρμακα από την 1η Φεβρουαρίου.

Οι φαρμακοποιοί και η φαρμακοβιομηχανία ήταν επιφυλακτικοί για το κατά πόσον η κίνηση αυτή θα λειτουργούσε.

Σύμφωνα με τον Γερμανικό Φαρμακευτικό Σύλλογο, είναι αμφίβολο κατά πόσον η κατάσταση εφοδιασμού θα διευκολυνθεί αισθητά από τη σχεδιαζόμενη χαλάρωση των τιμών, δεδομένου ότι συχνά υπάρχουν μόνο λίγοι κατασκευαστές και, συνεπώς, η προσφορά αυτών των φαρμάκων είναι συνολικά περιορισμένη.

Πηγή: ιατροnet

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης