Έρευνα: Το αργό ίντερνετ βλάπτει τη γερμανική οικονομία

Η διαφορά μεταξύ της ποιότητας των συνδέσεων στο διαδίκτυο στην ανατολική και τη δυτική Γερμανία είναι τόσο σημαντική που, σύμφωνα με τους ειδικούς, επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της ανατολικής Γερμανίας.

Η χαμηλή ποιότητα του διαδικτύου επιβραδύνει την οικονομία της ανατολικής Γερμανίας

Μελέτη του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου διαπίστωσε ότι μόνο το 40% των νοικοκυριών στην ανατολική Γερμανία διαθέτει ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο, σε σύγκριση με το 70% στη δυτική Γερμανία.

Επειδή η ανατολική Γερμανία έχει μικρότερη πληθυσμιακή πυκνότητα, όσοι ζουν σε αγροτικές περιοχές αναγκάζονται να ζουν με σταθερά χαμηλής ποιότητας υποδομές διαδικτύου.

Τα τελευταία χρόνια, η διαφορά στην ποιότητα του διαδικτύου δεν έχει αντιμετωπιστεί σημαντικά.

Το 2018 κάθε τέταρτο νοικοκυριό στις δυτικές περιοχές είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ποιότητας, σε σύγκριση με μόλις το 17% στις ανατολικές περιοχές.

Στα μέσα του 2020, στα δυτικά, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 57%, αλλά έφτασε μόνο το 30% στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, ο κοροναϊός φανέρωσε επίσης την έκταση της ανισότητας στο διαδίκτυο στη Γερμανία και ότι μια αργή σύνδεση στο διαδίκτυο έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στη γερμανική οικονομία.

“Συνολικά, μόνο μια μειοψηφία των επιχειρήσεων στη Γερμανία είναι σε θέση να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα ψηφιακά δεδομένα – 30 τοις εκατό στη δυτική Γερμανία και μόνο 25 τοις εκατό στην ανατολική Γερμανία – σημαντικοί παράγοντες για την κάλυψη του εναπομείναντος χάσματος παραγωγικότητας και εισοδήματος μεταξύ της δυτικής και της ανατολικής Γερμανίας”, εξήγησαν οι ερευνητές.

Η γερμανική κάλυψη του διαδικτύου είναι από τις χειρότερες στην ΕΕ

Αυτή η ανισότητα μεταξύ ανατολής και δύσης έχει επίσης υποβαθμίσει τη Γερμανία στους πίνακες όσον αφορά την ποιότητα του διαδικτύου στην ΕΕ, με την πρόσβαση της χώρας να κατατάσσεται μόνο ως μέτρια.

Όσον αφορά το διαδίκτυο μέσω οπτικών ινών, η ομοσπονδιακή δημοκρατία κατατάσσεται στη δεύτερη χειρότερη θέση μεταξύ των 27 ευρωπαϊκών γειτόνων της.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόνο κάθε πέμπτο νοικοκυριό στη Γερμανία έχει την τύχη να διαθέτει σύνδεση οπτικών ινών.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ είχε όντως ένα σχέδιο για να καταστήσει το διαδίκτυο οπτικών ινών διαθέσιμο σε όλη τη Γερμανία έως το 2025.

Ενώ η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς υιοθέτησε την πολιτική αυτή, ο σημερινός συνασπισμός δεν έχει ορίσει προθεσμία για το πότε οι χρήστες του διαδικτύου στη Γερμανία μπορούν να περιμένουν τη μετάβαση.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.